Cancelarul Austriei accepta Croatia in Schengen, dar are dubii privind Romania: „Este un risc de securitate si trebuie sa ne ocupam de asta”
Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat marti, inainte cu o zi de vizita sa la Zagreb, ca Austria nu se va opune aderarii Croatiei la Spatiul Schengen, transmite agentia de presa HINA, citata de Agerpres.
”Nu simtim aproape deloc presiunea migrantilor dinspre Croatia catre nord. Intrucat Croatia indeplineste intr-o maniera exemplara cerintele de protectie a frontierei, nu vad vreo problema acolo. Tarile sunt votate in mod individual”, a spus Nehammer intr-un interviu marti, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung.
Publicatia adauga ca, altfel spus, acest lucru inseamna ca amenintarea cu veto este orientata spre Bulgaria si Romania.
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a provocat ingrijorare in Croatia dupa ce a declarat ca este impotriva extinderii Spatiului Schengen prin includerea Croatiei, a Bulgariei si a Romaniei.
Karner s-a pronuntat de mai multe ori impotriva largirii Spatiului Schengen, despre care sustine ca nu functioneaza, asa cum se poate vedea – in opinia sa – din numarul crescut de solicitanti de azil existent in Austria.
Cancelarul Nehammer a subliniat si el acest aspect si a mentionat ca ”exista 100.000 de oameni in Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat tari ca Romania, Bulgaria si Ungaria, fara a fi inregistrati de autoritatile de acolo din domeniul securitatii”. ”Este un risc de securitate si trebuie sa ne ocupam de asta”, a explicat el.
Seful executivului austriac efectueaza miercuri o vizita de lucru in Croatia.
In prezent, spatiul Schengen cuprinde 22 de tari din Uniunea Europeana (Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria) si patru tari din afara acesteia (Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia).