Cancelarul german Scholz afirma ca trebuie facuti pasi spre o Uniune Europeana „extinsa si reformata”, care sa capete o perspectiva „geopolitica” mai pregnanta, intr-un discurs rostit in fata parlamentarilor europeni, scrie Deutsche Welle.
Vorbind in fata Parlamentului European, cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca, pentru ca acest lucru sa se intample, „Uniunea Europeana trebuie sa se schimbe”, adaugand ca „Europa trebuie sa se intoarca spre lume”.
El a spus ca lumea devine din ce in ce mai multipolara si ca Europa ar trebui sa caute o mai mare cooperare globala in conditii de egalitate.
„Cei care sunt nostalgici dupa visul unei puteri mondiale europene sunt blocati in trecut”, a declarat Scholz in discursul sau de marti.
Acesta este in contrast cu presedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut recent ca UE sa devina o putere globala.
Cu toate acestea, Scholz a reluat unele dintre temele abordate de Macron, afirmand ca, desi „Statele Unite raman cel mai important aliat al Europei”, continentul va consolida relatiile cu SUA prin investitii mai mari in securitate si aparare, rezilienta civila, suveranitate tehnologica, lanturi de aprovizionare fiabile si independenta in ceea ce priveste materiile prime critice.
UE nu trebuie sa se lase „intimidata” de Putin
Discursul are loc cu ocazia Zilei Europei, cand continentul sarbatoreste anii de pace care au urmat sfarsitului luptelor din al Doilea Razboi Mondial in Europa.
„Europa se va face auzita doar daca vorbeste pe o singura voce”, a spus Scholz.
„Razboiul brutal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei ne-a aratat cat de importanta este aceasta constientizare”, a adaugat el, afirmand ca UE ar trebui sa aiba ca obiectiv o cooperare militara mult mai stransa.
El si-a tinut discursul la Strasbourg in aceeasi zi in care Rusia sarbatorea Ziua Victoriei.
„La Moscova, la 2.200 de kilometri nord-est de aici, Putin defileaza cu soldatii, tancurile si rachetele sale. Sa nu ne lasam intimidati de o astfel de demonstratie de forta”, a declarat Scholz in Parlamentul European.
„Sa ramanem fermi in sprijinul nostru pentru Ucraina – atat timp cat este necesar”, a mai spus el.
Invazia a evidentiat dependenta UE, si in special a Germaniei, de importurile de energie de la Moscova. Exista temeri similare cu privire la o dependenta excesiva de China pentru productie.
Scholz despre legaturile cu China
Liderul german vede China ca pe un partener, in ciuda schimbarilor in relatiile cu aceasta.
„Relatia noastra cu China este descrisa pe buna dreptate de triada „partener, concurent, rival sistemic” – iar rivalitatea si concurenta din partea Chinei a crescut fara indoiala”, a declarat el.
Cinci demonstranti care purtau steaguri cu svastici naziste au atacat in weekend doua orase rurale…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian intr-o inregistrare video, in…
Tanara si cvasinecunoscuta actrita israeliana Noa Cohen, in varsta de 22 de ani, spune ca…
In vara anului 2024, guvernul german a vandut aproximativ 50.000 de Bitcoins, obtinand incasari nete…
Potrivit publicatiei britanice The Economist, sprijinul pentru presedintele Volodimir Zelenski este in scadere, iar in…
Rusia sufera aproape 2.000 de pierderi pe zi incercand sa recucereasca regiunea Kursk si sa…