Cancelarul german Olaf Scholz pregateste un „plan de pace” care nu exclude transferul teritoriilor ucrainene catre Rusia
Cancelarul german Olaf Scholz pregateste un „plan de pace” in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, care prevede pastrarea de catre Rusia a teritoriilor ucrainene confiscate anterior, scrie prestigiosul cotidian italian La Repubblica.
„Scholz a decis sa intre in istorie ca un „cancelar al pacii”, folosind razboiul din Ucraina pentru a recastiga terenul pierdut. Ametit de rezultatele electorale devastatoare din Turingia si Saxonia si bantuit de zvonuri tot mai persistente ca o posibila infrangere pe 22 septembrie in Brandenburg l-ar putea forta sa faca un pas inapoi, cancelarul a decis sa joace cartea ucraineana pentru a iesi din impas”, se arata in articol.
Jurnalistii italieni scriu, citand surse din Bundestag, ca liderul german lucreaza cu unii dintre colegii sai de partid „la un fel de «acorduri de la Minsk» care prevad posibilitatea transferarii unor parti din teritoriul ucrainean catre Moscova”. Sursa adauga ca „cancelarul vrea sa convinga Ucraina cu orice pret”.
Cu o zi inainte, intr-un interviu, Scholz a subliniat necesitatea organizarii unui nou summit de pace pentru rezolvarea crizei din Ucraina, cu participarea obligatorie a Rusiei. El a spus ca acum este momentul sa se inceapa discutiile despre pacea in Ucraina. Potrivit lui Scholz, el a discutat aceasta problema cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care are o relatie „buna”. Acesta ar fi fost de acord ca Rusia ar trebui sa fie prezenta la urmatoarea conferinta de pace.
Blocul de opozitie CDU/CSU considera insa ca propunerea lui Scholz de a invita Rusia la un summit de pace ameninta securitatea Germaniei.
„Miscarea cancelarului era previzibila, deoarece se inscrie in strategia unei parti a SPD de a impinge subtil Ucraina catre o lume fictiva definita de Rusia, in care sprijinul scade treptat si in locul ei sunt necesare negocieri fictive. Scholz vrea sa se prezinte ca un cancelar al pacii, dar in acelasi timp inrautateste situatia din Ucraina si slabeste astfel securitatea Europei si a Germaniei”, a declarat Roderich Kiesewetter, membru al Bundestagului.
Thomas Jaeger, politolog si profesor la Universitatea din Koln, considera ca, pentru Vladimir Putin, razboiul si negocierile sunt doua modalitati diferite de a-si atinge obiectivele in Ucraina.
„Putin nu este interesat de negocieri decat daca este clar in prealabil ca va obtine o parte din Ucraina, o va demilitariza si va primi anumite garantii de securitate. Scopul lui Putin este dezarmarea Ucrainei si victoria Rusiei”, a declarat Jaeger.