Canicula fara precedent in intreaga lume: anul 2024 ar putea fi cel mai „fierbinte” din istoria cunoscuta, avertizeaza meteorologii. Urmeaza o saptamana „de foc” si in Romania
Luna trecuta a fost cea mai calduroasa luna iunie inregistrata vreodata, a anuntat luni serviciul UE de monitorizare a schimbarilor climatice. Continua astfel o serie de temperaturi exceptionale care, potrivit unor oameni de stiinta, fac ca anul 2024 sa fie pe cale de a deveni cel mai fierbinte an inregistrat vreodata, relateaza agentia Reuters.
Serviciul Copernicus pentru Schimbari Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, intr-un buletin lunar, ca fiecare luna incepand cu iunie 2023 – 13 luni la rand – a fost cea mai calduroasa de la inceputul inregistrarilor, comparativ cu luna corespunzatoare din anii anteriori.
Cele mai recente date sugereaza ca 2024 ar putea depasi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la inceputul inregistrarilor, dupa ce schimbarile climatice provocate de om si fenomenul meteorologic natural El Nino au dus ambele temperaturile la maxime record in anul de pana acum, au mentionat unii oameni de stiinta.
Luna trecuta, peste 1 000 de persoane au murit din cauza caniculei in timpul pelerinajului haj. Decese cauzate de canicula au fost inregistrate si in New Dehli, care a indurat un val de caldura de o durata fara precedent, dar si in randul turistilor greci.
Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a declarat ca exista „sanse mari” ca 2024 sa fie cel mai calduros an inregistrat vreodata. „El Nino este un fenomen natural care va aparea si disparea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului si carbunelui”, a spus ea.
Fenomenul natural El Nino, care incalzeste apele de suprafata din estul Oceanului Pacific, tinde sa creasca temperatura medie globala. Acest efect s-a diminuat in ultimele luni, iar lumea se afla in prezent in conditii neutre, inainte de aparitia unor conditii mai reci de tip La Nina, care sunt asteptate sa se formeze la sfarsitul acestui an.
Emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauza a schimbarilor climatice. In ciuda promisiunilor de a reduce incalzirea globala, tarile nu au reusit pana acum sa reduca aceste emisii in mod colectiv, ceea ce a dus la cresterea constanta a temperaturilor timp de decenii.
Si Romania se va afla sub o veritabila cupola de foc in aceasta saptamana. Meteorologii anunta cod galben de canicula in 25 de judete din tara, iar temperaturile se vor apropia din nou de 40 de grade Celsius. Medicii avertizeaza ca in special persoanele cu probleme cardiace si respiratorii trebuie sa evite expunerea directa la soare in orele amiezii.