externe

Cantitatile uriase de emisii de CO2 rezultate in urma invaziei Rusiei in Ucraina: „Aproape un milion de hectare de campuri si paduri incendiate, sute de structuri petroliere si de gaze aruncate in aer”

Invazia Rusiei in Ucraina a cauzat in mod direct sau a deschis calea pentru emiterea a 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) in atmosfera, se arata intr-un studiu publicat joi, 13 iunie, relateaza Euractiv.

Studiul, publicat de ministerul ucrainean al mediului si de ONG-uri din domeniul climei, a precizat ca estimarea lor include atat emisiile care au fost eliberate, cat si cele care vor fi produse in timpul lucrarilor de reparatii in urma distrugerilor provocate de invazia din 2022.

Acesta a prezentat cateva dintre principalele activitati generatoare de emisii de carbon cauzate de lupte.

„Miliarde de litri de combustibil folosit de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de campuri si paduri incendiate, sute de structuri petroliere si de gaze aruncate in aer si cantitati uriase de otel si ciment folosite pentru a fortifica sute de kilometri de linii de front”, se arata in raport.

Estimarea de 175 de milioane de tone a fost echivalenta cu emisiile anuale produse de 90 de milioane de masini, a precizat organizatia.

Razboiul lansat de Moscova a ucis zeci de mii de oameni si a stramutat milioane de oameni, dar a provocat si daune ecologice uriase, in timp ce doua armate se angajeaza in cel mai mare razboi terestru european din ultimii 80 de ani.

Mediul inconjurator din Ucraina a fost „victima tacuta” a invaziei rusesti, potrivit ministrului ucrainean al mediului, Ruslan Strilet, dar, datorita cetatenilor ucraineni care folosesc aplicatii, acesta poate acum sa puna un pret pe pagubele produse – peste 56 de miliarde de euro pana in prezent.

Studiul a precizat ca emisiile de razboi pot fi impartite aproximativ in trei categorii: activitatea militara, otelul si betonul necesare pentru reconstruirea infrastructurii avariate, iar ultima treime fiind formata din mai multi factori disparati, inclusiv incendii si circulatia persoanelor.

„In primele luni ale razboiului, majoritatea emisiilor au fost cauzate de distrugerea pe scara larga a infrastructurii civile, care necesita un mare efort de reconstructie postbelica”, se arata in document.

„Acum, dupa doi ani de razboi, cea mai mare parte a emisiilor provine dintr-o combinatie de razboi, incendii de peisaj si deteriorarea infrastructurii energetice”, constata studiul.

Activitatea militara a fost responsabila pentru 51,6 milioane de tone de emisii de echivalent CO2, se arata in document.

Raportul a calculat, de asemenea, ca inchiderea spatiului aerian deasupra Ucrainei si a unor parti din Rusia, precum si restrictiile privind utilizarea spatiului aerian al Rusiei de catre anumiti transportatori, au creat putin peste 24 de milioane de tone de CO2 de emisii suplimentare.

„Restrictiile sau prudenta au eliberat in mare parte cerul deasupra a aproximativ 18 milioane de km2 din Ucraina si Rusia, adaugand ore in plus la calatoriile intre Europa si Asia ceea ce inseamna combustibil suplimentar”, se arata in studiu.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

5 ore ago

Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat…

5 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

5 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

5 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

6 ore ago