Andrei Caramitru o felicita pe Ana Birchall dupa ce legea confiscarii extinse a averilor ilicite a fost promulgata de presedintele Iohannis si spune ca aceasta trebuie „sa ajunga in CCR, ministru al justitiei, sa devina urmatorul avocat al poporului sau urmatorul ambasador in SUA”. „Nimeni nu merita mai mult pozitiile astea. Trebuie”, subliniaza Caramitru.
„De azi – avem una din cele mai importante legi din ultimii 30 de ani. Recuperarea extinsa a prejudiciului. Hotii nu mai pot sa isi ascunda prada. Prima tinta – Voiculescu. Antenele vor disparea daca sa aplica legea. Si se va intampla. Nu va scapa porcul asta.
Pentru asta – si multe alte lucruri (cum ar fi blocarea contractului Cernavoda la chinezi, aducerea in puscarie a multor fugari de exemplu Mazare) – trebuie sa ii multumim Anei Birchall. Da – a fost in PSD dar a fost data afara. Dar e a noastra – a facut mai mult, concret, pentru justitie decat oricine.
Evident – nu e pe liste pentru urmatorul parlament. Partide de rahat. Asta e. Sper sa ajunga in CCR, ministru al justitiei, sa devina urmatorul avocat al poporului sau urmatorul ambasador in SUA. Nimeni nu merita mai mult pozitiile astea. Trebuie. Se aude la Cotroceni, PNL si USRPLUS? Se aude?”, a scris Caramitru pe Facebook.
Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a anuntat luni ca legea confiscarii extinse a averilor ilicite, pe care ea a iniat-o, ofera institutiilor statului instrumentele legale pentru ca „fiecare leu furat statului roman si pitit inclusiv catre terte persoane sa fie recuperat”. Legea a fost promulgata luni de presedintele Iohannis.
„Victorie! Da, astazi am obtinut o mare victorie si impreuna am scris o pagina importanta pentru justitia din Romania, o fila importanta pentru parcursul democratic si consolidare statului de drept din Romania!
Presedintele Iohannis a promulgat, astazi, legea privind confiscarea extinsa a averilor ilicite. Astazi lupta mea de aproape 3 ani a fost castigata in favoarea romanilor cinstiti. De astazi, procurorii, judecatorii, ANAF, ANABI si toate institutiile care au atributii in recuperarea banilor furati statului roman au TOATE instrumentele legale pentru ca fiecare leu furat statului roman si pitit inclusiv catre terte persoane sa fie recuperat. Astept si sunt convinsa ca fiecare roman cinstit si de buna credinta asteapta rezultate! Asa ca la treaba!
Voi urmari cu mare atentie punerea in aplicare a acestei legi! Acum nu mai exista nicio scuza sau impediment pentru ca toti banii furati statului roman sa fie recuperati! Nu pot exprima in cuvinte cat de mult va multumesc tuturor pentru ca impreuna am dus si castigat batalie cu batalie pana astazi cand impreuna am castigat aceasta lupta dusa impotriva celor care isi faceau sperante ca Romania va ramane o tara unde isi vor putea continua hotiile si mismasurile din care, dupa procese interminabile, sa ramana cu banii intacti. Aveti incredere ca, pas cu pas, Romania devine un loc unde domneste legea!
Statul roman isi apara cetatenii, iar averile obtinute ilegal nu mai sunt deloc in siguranta…Si cum am mai spus: ATENTIE DOMNILOR PUNGASI: AVERILE OBTINUTE ILICIT SUNT IN MARE PERICOL DE CONFISCARE! Si da, sunt multumita ca imi inchei activitatea in Parlamentul Romaniei cu o astfel de lege, una dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, scriind impreuna cu voi o fila importanta in istoria Romaniei!”, anunta Birchall pe Facebook.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul penal in vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, transmite Administratia Prezidentiala. Actul normativ prevede „confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei”.
„Art.I.- La articolul 112 1 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „(1) Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele prevazute la art. 112, cand fata de o persoana se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibila sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare, instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. Convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei”, conform legii promulgate de seful statului.
De asemenea, „Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei. Confiscarea extinsa poate fi dispusa si asupra bunurilor transferate catre terti, daca acestia stiau sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului a fost evitarea confiscarii”.
In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse, luarea de catre procuror a masurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a acestor bunuri este obligatorie, mai prevede proiectul de lege adoptat marti de catre deputati.
„Organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea incadrarii juridice”, mai arata sursa citata.
Procurorul dispune suspendarea urmaririi penale numai daca, luand in considerare toate circumstantele cauzei, apreciaza ca suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se afla sau prin intermediul videoconferintei ori ca audierea lui in acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfasurari a urmaririi penale.
„Daca nu se dispune suspendarea judecatii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se afla sau prin videoconferinta nu poate avea loc decat in prezenta avocatului”, conform proiectului de lege.
In plus, instanta dispune suspendarea judecatii numai daca, luand in considerare toate circumstantele cauzei, apreciaza ca suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se afla sau prin intermediul videoconferintei ori ca audierea lui in acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfasurari a judecatii.
Daca nu se dispune suspendarea judecatii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se afla sau prin videoconferinta nu poate avea loc decat in prezenta avocatului.
Incheierea data in prima instanta prin care s-a dispus cu privire la suspendarea cauzei poate fi atacata separat cu contestatie la instanta ierarhic superioara in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru procuror, partile si persoana vatamata prezente, si de la comunicare, pentru partile sau persoana vatamata care lipsesc. Contestatia se depune la instanta care a pronuntat incheierea atacata si se inainteaza, impreuna cu dosarul cauzei, instantei ierarhic superioare, in termen de 48 de ore de la inregistrare.
„Impotriva hotararii prin care instanta de apel dispune masura de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse direct in apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale caror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestatie numai in ceea ce priveste aceasta masura de siguranta”, potrivit initiativei legislative.
Totodata, procurorul poate face contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare, iar inculpatul in termen de 48 de ore de la comunicare.
„Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate incunostinteaza judecatorul delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrate Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta”, mai arata proiectul de lege adoptat marti de catre deputati.
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…
Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…
Parcul arheologic al orasului Pompei, langa Napoli, din sudul Italiei, a introdus o limita de…
In timpul primei sale intalniri cu legislatorii republicani din Congres, in calitate de presedinte ales,…