Care este adevarul, cine l-a votat pe Ciordache. Calculele prezentate de PNL, USR si analisti independenti

politica

George Simion, Diana Sosoaca, Florin Iordache, frauda, CCR, Viorel Hrebenciuc, 400.000 de voturi

Un nou razboi intre PNL si USR dupa ce Florin Iordache a fost ales cu o larga majoritate in functia de presedinte al Consiliului Legislativ. Ambele formatiuni se acuza reciproc de blat cu PSD. iata care sunt in continuare argumentele prezentate de reprezentanmtii PNl, USR dar si de analisti independenti.

Calculele prezentate de USR – Catalin Drula:

Minciuna 1 – PNL: “USR l-a votat pe Iordache”. Realitatea: PNL l-a votat pe Iordache, USR l-a votat pe Zegrean.

Toti cei 21 de parlamentari USR l-au votat pe Augustin Zegrean. Zegrean a primit 41 de voturi. Deci maxim 20 de alti parlamentari l-au mai votat. Au fost 36 de PNL-isti prezenti (am primit in sfarsit prezenta de la secretariat in dimineata aceasta), deci cel putin 36-20=16 PNL-isti l-au votat pe Iordache. Rusinos.

Minciuna 2 – PNL: “USR a asigurat cvorum pt Iordache”. Realitatea: PNL a asigurat de 2 ori mai mult cvorum si din cauza ca n-au vrut sa ne sincronizam au facut imposibla amanarea numirilor pentru urmatorul parlament.

USR a avut 21 de parlamentari care au votat. PNL a avut 36 de parlamentari care au votat. Deci PNL a contribuit mai mult catre cvorum. Lasarea PSD fara cvorum nu se poate intampla decat daca toate partidele non-PSD/non-PROROMANIA se sincronizeaza sa nu participe la vot. Am intrebat PNL si pe dl. Orban in mod repetat daca nu vor sa avem o actiune comuna pe situatia Consiliului Legislativ ca sa incercam amanarea numirilor. NU AU VRUT si ne-au anuntat ca-l sustin pe dl. Zegrean si dl. Roman mi-a spus emfatic ca “toti cei 113 parlamentari ai PNL vor participa si vor vota Zegrean”.

In conditiile in care PNL participa la vot, lupta nu mai era pentru cvorum, ci pentru ca Zegrean sa castige. Din partea noastra ar fi fost iresponsabil sa nu participam si apoi la un scor apropiat intre cei doi sa fim acuzati ca noi am stat acasa si am contribuit cu 0 voturi pentru Zegrean.

Cvorumul in aceste conditii de pandemie NU SE MASOARA IN SALA DE PLEN. Exista o procedura speciala, se organizeaza o “sectie de vot” intr-o sala mai mica a Parlamentului unde timp de 2-3 ore vin toti parlamentarii distantati sa voteze pe rand. Cvorumul se constata doar la sfarsit in functie de cati au votat. Acela e cvorumul.

Ori in conditiile in care PNL ne-a spus ca aduce toti parlamentarii si ca nu vrea sa ne sincronizam pe o altfel de actiune, ne-am facut datoria de parlamentari, am venit cat am putut de multi si l-am votat pe Zegrean. Au venit cat de multi parlamentari USR s-a putut in conditiile date de pandemie – PSD a pus de pe-o zi pe alta sedinta cu prezenta fizica, o parte din parlamentari au fost alesi primari, cel putin un parlamentar este izolat cu COVID, etc. Oricum prezenta este cea mai buna, procentual, dintre grupurile parlamentare non-PSD, si mult mai buna decat cea a PNL (36 din 113).

Minciuna 3 – PNL: “USR a facut blat cu PSD”. Realitatea: Nu am facut absolut nicio intelegere, nici cu PSD, nici cu PNL. PNL SI PSD FACUSERA BLAT ieri dimineata. Un blat care a picat in ultimul moment din cauza unui refuz al domnului Zegrean.

Dimineata palma era batuta intre PSD si PNL ca Iordache sa fie numit la pres. CL si Zegrean la pres. Sectiei de legislatie. Candidatura dlui. Zegrean a fost depusa la termenul legal (ora 12) la ambele curse. Intre ora 12 si ora 16, ora plenului, dl. Zegrean insa si-a retras candidatura de la pres. Sectiei. Din ce inteleg, pentru ca dorea presedinte peste tot consiliul sau nimic. Astfel, a picat deal-ul dintre PSD si PNL si n-a mai ramas niciun candidat in cursa viabil pentru pres.

Sectiei in afara de dl. Dirca colegul nostru. Acesta este motivul pentru care l-au sustinut si PNL si PSD, fara ca noi sa le oferim ceva la schimb.

Calculele prezentate de PNL – Andreea Udrea (consilier de imagine PNL)

Hai sa vorbim cu cifre despre blatul PSD-USR de azi pentru functiile din Consiliul Legislativ. Ambele partide sunt fericite: Florin Iordache(PSD) si Edward Dirca(USR) au primit cate o functie: presedinte CL, respectiv presedinte al unei sectii din CL.

Iordache (PSD): 185 voturi „pentru”, 42 voturi „impotriva”.

Dirca (USR): 174 voturi „pentru”.

Zegrean(propunerea PNL)- 41 „pentru”, 187 „contra”.

Nu doar ca nr de voturi pentru Iordache si Dirca sunt aproape egale, dar si nr de voturi pro Zegrean si impotriva lui Iordache sunt aproape identice:) Dirca a iesit sef la Sectia vietii de la CL cu aproape 100 de voturi de la PSD, in timp ce candidatul USR la CL a luat 2 voturi.

(…) Da, mai Dirca, ai primit 174 de voturi, adica aproape acelasi nr. de voturi cu Iordache(185 de voturi), ca te-au votat useristii tai si penelistii. Sigur, 21 plus 40 = 174.

Calcule prezentate de analisti independenti

Sorin Ionita

Eroarea USR a fost ca au nominalizat om la sectia aia din CL, dand PSD ocazia sa ambaleze cu funda pensionarea cu onoruri a lui Iordache: poftim, luati produsul la pachet, 50% Iordache / 50% USR. Aranjarea unui senator USR pe o sinecura nu merita taraboiul si costul politic, macar de hatarul celor care le strang semnaturi in strada zilele astea.

Ei n-aveau ce cauta in sala, ci cu pancarte anti-Iordache si vuvuzele pe coridor, ca in ultimii ani. Sa voteze ailalti ce vor. Invers, ideea ca 21 USR-isti au pus de-o conspiratie cu PSD sa-l voteze pe Iordache, tinuta la mare taina, cand la ei se scurge public ce vorbesc doi cand apare al treilea, e trasa de par. Dar iata, o idee nu trebuie sa fie plauzibila ca sa fie exploatata retoric de adversari, care domina media. It is called politics

PS. Solutia onorabila ar fi ca USR sa spuna onest, am luat teapa, iar senatorul George Dirca sa renunte imediat la functia din Consiliul Legislativ, obtinuta cu voturi PSD, ca sa dispara ideea de troc cu Iordache. Asta, daca vor sa mai poata vorbi despre integritate in campania asta electorala

Madalin Hodor

PNL. Ei pe PNL l-a durut fix in bascheti de votul de aseara si toata schema cu Iordache. Au vorbit dinainte. Nu i-a interesat ce face Ciolacu, mai ales ca mai au de discutat cu dansul si pe viitor. Ca poate nu ati prins schema, dar PNL se intelege la o adica mai bine cu Ciolacu decat cu Barna. Nici nu ii pot blama pentru asta. PNL trage pentru un singur lucru: alegerile din 6 decembrie. In plus, nu PNL a fost motorul valului #rezist si nu ei si-au facut slogan cu „politica altfel”. Ei fac politica obisnuita de 30 de ani pe meleagurile noastre: pe negocieri. Altfel de politica si altfel de asteptari aveam de la ….USR

USR. Din informatiile pe care le am useristii au fost convocati cu putin timp inainte de vot (la asa vot nu sunam si noi? nu ne organizam putin? nu vorbim cu PNL sa intrebam ce fac ei si eventual sa facem o strategie comuna?) si informati ca trebuie musai sa intre in sala si sa voteze cu omul lor si cu Zegrean ” ca penelul o sa fie in sala si daca nu ne ducem o sa ne acuze ca am absentat si din cauza noastra a iesit Iordache”. Minunat. Doar ca PNL nu era in sala (erau doar 42), iar acesta strategie a asigurat exact singurul lucru de care avea nevoie PSD, anume cvorumul de sedinta (233 necesar, 240 cu USR). Prostie sau blat? La ce a iesit mai conteaza?

Sebastian Zachmann (Adevarul)

A fost sau n-a fost blat PSD-USR?

1. Matematica arata ca PSD nu avea nevoie nici de voturile PNL, nici de voturile USR ca sa-l puna pe Iordache sef la Consiliul Legislativ. Diferenta dintre Iordache si Zegrean era din start de 100 de voturi in favoarea candidatului PSD. In afara unei motiuni de cenzura, PSD castiga orice competitie din Parlament doar prin mobilizare, in contrast cu haosul dreptei. Mi-e aproape imposibil sa cred ca parlamentarii USR l-au votat din oficiu pe Iordache. Unii si-or fi anulat votul, ca nu-l suporta pe Zegrean, care oricum nu avea nicio sansa.

2. Insa e limpede ca a existat o intelegere intre USR si PSD pentru Dirca. Spre deosebire de Iordache, care avea nevoie doar de voturile PSD, Dirca n-ar fi ajuns sef de directie numai cu voturile PNL plus USR (60 comparativ cu cele 160 ale PSD). Asadar, Dirca a ajuns coleg cu Iordache datorita voturilor PSD, fapt recunoscut si de Catalin Drula. Si tocmai aici a fost capcana in care a cazut USR. PSD putea foarte simplu sa vina cu un candidat propriu si pentru directia cu pricina din Consiliul Legislativ, la pachet cu Iordache. Ar fi trecut lejer. Dar le-a facut cadou useristilor o sinecura tocmai ca sa acopere numirea lui Iordache. Daca PSD s-ar fi inteles cu PNL, ar fi iesit un scandal si mai mare. USR a inhatat imediat momeala si i-a oferit functia lui Dirca, un senator care n-a mai prins loc la parlamentare. TeamBarna a calculat ca stinge din fasa un nou scandal intern oferind o functie calduta (si nesperata) unui adversar din partid.

3. USR a negociat separat cu PSD de spaima unui blat PSD-PNL. Pana acum, asa au functionat lucrurile in Parlament: PSD si PNL si-au impartit functiile banoase (ASF, Curtea de Conturi si ANRE), iar USR a ramas cu buza umflata. De data asta, USR a vrut sa lase in offside PNL.

4. Numai ca liberalii au jucat abil. Ca sa nu mai fie acuzati de blat cu PSD, au anuntat ca-l sustin pe Dirca pentru directia din Consiliul Legislativ, singura miza a votului de ieri. Zegrean a fost plimbat doar de ochii lumii, pentru credibilitate. In realitate, a avut din start zero sanse. Au votat unuii liberali cu Iordache? Posibil, insa imposibil de demonstrat, mai ales ca numarul de voturi primit de Zegrean a fost egal cu numarul de liberali prezenti in plen. Cand tragi linie, vezi o sinecura la PSD, iar alta la USR.

5. Liderii USR, daca ar fi gandit cu un pas inainte, ar fi boicotat sedinta de plen si nu s-ar fi intrunit cvorum. Deci ar fi blocat, fie si temporar, numirea lui Iordache, un castig simbolic, dar un mesaj extrem de puternic pentru electorat. In schimb, inhatand pe nemestecate ciolanul aruncat de PSD, liderii USR au provocat un efect contrar: toata lumea vorbeste acum de blatul PSD-USR.

6. Totusi, realizeaza conducerea USR in ce desert de credibilitate s-a scufundat, din moment ce unii dintre votantii fideli tind sa creada ca parlamentarii USR au fost in stare sa-l voteze pe Iordache?

Sebastian Lazaroiu

Va place, nu va place, asta mi se pare argumentul imbatabil ca USR nu l-a votat pe Iordache si el a fost oferit chiar de Barna.

„Va imaginati ca, daca as fi spus unui coleg din USR – „Ba, votam cu Iordache”, nu ar fi aparut pe 700 de burtiere? Serios acum.”

La cati adversari are Barna in interior, la cati nemultumiti sunt chiar intre actualii parlamentari USR ca nu mai prind locuri eligibile, Barna ar fi fost pus pe gratar instant in fata presei. Pentru asemenea negocieri subterane ai nevoie de un pic de omerta, cum e la PNL sau PSD.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: