„Cat de canalie poti sa fii, Rudotele?”. Mesaj dur adresat ministrului Justitiei de catre un cunoscut jurnalist

news

Mesaj dur din partea jurnalistului Grigore Cartianu la adresa ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Cartianu ii aminteste ministrului ca a jurta sa respecte legile tarii.

„In iunie, Rudotel Toader jura in fata presedintelui Romaniei ca va respecta Constitutia si legile tarii. In august, Rudotel Toader vrea sa schimbe legile pentru a-l lasa fara putere pe presedintele tarii. Cat de canalie poti sa fii, Rudotele?”, a intrebat Grigore Cartianu pe pagina sa de Facebook.

Duminica, de la ora 20.00, vor avea loc proteste in mai multe orase din tara in legatura cu propunerile lui Toader de modificare a legilor penale. Si in Piata Victoriei din Bucuresti se vor strange din nou manifestantii.

”PSD ia din nou cu asalt Justitia. Presedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justitiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICOT. ‘Reforma’ Justitiei, in viziunea PSD, inseamna numirea acestora exclusiv de catre Guvernul PSD. Ceea ce a ramas independent din presa sau institutii reactioneaza din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelasi lucru ar trebui sa facem si noi in strada. In strada, pentru ca asta e principala noastra parghie si pentru ca asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu totii obositi de atatea semnale de alarma, dar e momentul sa reactionam cat putem de ferm. Altfel, putem doar sa ne uitam cum ne transformam resemnati intr-un regim autoritar, asa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, scriu organizatorii pe Facebook in descrierea evenimentului.

Modificarile semnificative la cele trei legi ale justitiei anuntate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat iesirea in strada a aproximativ doua sute de persoane in Capitala in aceasta saptamana.

Modificarile vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atat din partea presedintelui Klaus Iohannis, cat si din partea CSM, DIICOT si a Parchetului General, care au reclamat ca nu au vacut proiectele de lege, acestea nefiind facute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent.

Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui.

Totodata, modificarile vizeaza ca solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: