Cat de periculoasa este miscarea extremista Reichsburger din Germania? Printul Heinrich al XIII-lea spera sa preia conducerea Germaniei

externe

Intr-un raid de amploare, politia germana a vizat, ieri, zeci de indivizi apartinand miscarii de extrema dreapta Reichsburger (Cetatenii Reichului), suspectati ca planuiau o lovitura de stat, iar mai multe persoane au fost arestate, inclusiv fosti militari si un fost membru al Bundestagului, comenteaza DW.

Un grup al acestei miscari s-ar fi pregatit timp de mai multe luni pentru „Ziua X”, in care doreau sa rastoarne guvernul. Din noiembrie 2021, ei tineau intalniri secrete si faceau exercitii militare in pregatirea unei lovituri de stat, potrivit procurorului general. In planurile lor, suspectii nu s-au dat in laturi de la folosirea fortei militare sau de la omucidere.

„Numarul mare de arestari si perchezitii m-a socat”, a declarat sociologul Timo Reinfrank, director executiv al Fundatiei Amadeu Antonio, pentru DW. Fundatia este una dintre cele mai importante ONG-uri din Germania care lucreaza impotriva extremismului de dreapta, rasismului si antisemitismului.

„O adevarata lovitura de stat cu greu poate reusi in Germania, deoarece ordinea statului si constitutia sunt prea solide pentru asta, dar acesti oameni cred ca este posibil. Asta arata cat de prinsi sunt in amagirea lor”. Dar atacuri precum cel de la Capitoliul din Washington, D.C., din 6 ianuarie 2021, ar fi posibile si in Germania, se teme Reinfrank.

Miscarea respinge sistemul juridic german si sistemul parlamentar tarii si majoritatea propaga restabilirea imperiului german fondat in 1871. Membrii cred, de asemenea, ca aliatii occidentali victoriosi in Al Doilea Razboi Mondial, care au invins Germania nazista, conduc inca in secret tara.

In ultimii ani, numarul tot mai mare de membri Reichsburger a alarmat autoritatile germane. In raportul sau din iunie 2022, serviciul national de informatii a estimat ca aproximativ 21.000 de persoane apartin acestei miscari, iar numarul lor este in crestere.

Ingrijorator este faptul ca „aproximativ 500 dintre acesti oameni au cel putin un permis de arme”, se arata in raportul de informatii.

Potrivit unui studiu din 2018 al Fundatiei Amadeu Antonio, Reichsburger nu este un grup omogen. In schimb, termenul se refera la un „mediu mare, foarte divers de ideologi”, care variaza in ceea ce priveste inclinatia spre violenta si militantism, dar toti sunt uniti de credinta ca Republica Federala Germania nu este un stat suveran. Ei resping constitutia si toate institutiile statului.

Aproximativ 1.150 dintre membrii Reichsburger au fost clasificati drept extremisti de dreapta in 2021. Dar multi altii folosesc si elemente ale ideologiei extremiste de dreapta sau cred in mituri ale conspiratiei antisemite. In mediul lor se regaseste si ideea ca granitele Germaniei ar trebui extinse pentru a include teritoriile din Europa de Est, care au fost ocupate sub dominatia nazista incheiata in 1945.

In ultimii ani, o serie de crime grave au fost atribuite Reichsburger. Mai multi membri au fost judecati pentru omor sau tentativa de omor. Infractiunile inregistrate de serviciul de informatii au crescut brusc intre 2020 si 2021.

Reinfrank spune ca militantismul este deja inradacinat in ideologia miscarii. „Deoarece Reichsburger nu recunoaste constitutia si legitimitatea autoritatilor de securitate, ideologia lor ii legitimeaza sa actioneze cu violenta. Acestia nu sunt oameni care comit atacuri aleatorii. Vor sa atace in mod specific ordinea de baza a statului, cum ar fi politicienii locali alesi”, a explicat Reinfrank.

Ultimii trei ani de proteste impotriva restrictiilor COVID-19 au dus la radicalizare si la cresterea numarului de sustinatori ai ideologiei Reichsburger. De exemplu, la o demonstratie a grupului „Freie Geister” (spirite libere), protestatarii au avut un banner pe care scria: „Suveranitate. Pentru libertatea tarii noastre”.

„Oamenii devin din ce in ce mai receptivi la ideea de baza a Reichsburger, ca Germania nu este libera si guvernul ales nu este suveran”, a spus Reinfrank.

Printre suspectii vizati de ancheta Parchetului Federal se numara un soldat de la Comandamentul Fortelor Speciale (KSK) al Fortelor Armate Germane si mai multi rezervisti Bundeswehr (fortele militare). Printre suspecti se numara si un fost membru al Bundestag-ului din partea partidului populist de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), la fel ca si un ofiter de politie responsabil pentru securitatea comunitatilor evreiesti din Saxonia Inferioara care a fost suspendat chiar inainte de arestare.

De ani de zile, observatorii au avertizat in legatura cu retelele de extrema dreapta active in cadrul agentiilor de securitate si ale Bundeswehr. In iulie 2020, ministrul apararii de atunci Annegret Kramp-Karrenbauer a desfiintat o intreaga companie a KSK, unde ar fi fost folosit salutul interzis al lui Hitler si unde s-a cantat muzica de extrema dreapta la petreceri. Politia din Saxonia a gasit si un depozit de arme cu munitie si explozibili la casa unui soldat din companie.

„Ma socheaza ca s-a ajuns din nou la asta in cadrul autoritatilor de securitate”, a spus Reinfrank. „Si aceste arestari ar trebui luate ca o oportunitate de a privi din nou foarte atent si de a intelege ca aceasta este o problema pe care Bundeswehr nu o poate rezolva pe plan intern”.

Cine este printul Heinrich al XIII-lea?

Printul Heinrich al XIII-lea din Casa de Reuss este unul dintre ultimii descendenti ai unei dinastii care a domnit candva peste o mare parte din landul Turingia din estul Germaniei pana la revolutia din 1918 care a dus la infiintarea Republicii de la Weimar. El este suspectat ca spera sa devina noul lider al tarii in urma loviturii de stat care urma sa rastoarne ordinea democratica, potrivit Reuters.

Barbatul in varsta de 71 de ani este unul dintre cei 25 de membri ai Reichsburger arestati miercuri dimineata in cadrul unor raiduri la nivel national, potrivit autoritatilor.

El a sustinut public de multi ani ca viata era mai buna la nivel mondial sub monarhie. In 2019, la World Web Forum, care se descrie ca reunind minti progresiste pentru a imputernici o schimbare radicala pozitiva, a declarat ca in principatul Reuss oamenii duceau „vieti fericite”, deoarece cota de impozitare era de doar 10%, iar structurile erau „directe si transparente”.

„Daca lucrurile nu mergeau bine, te-ai dus la print”, a spus Heinrich. „La cine ar trebui sa te adresezi astazi? Parlamentarul tau, la nivel local, federal sau UE? Mult succes!”

In discursul, presarat de conspiratii antisemite, el a spus ca Germania a fost un guvern de stat vasal din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si trebuie sa-si recapete suveranitatea printr-un acord de pace.

El a spus ca monarhiile din intreaga lume, inclusiv cea a Frantei, au fost rasturnate din cauza amestecului puterilor straine care doreau sa stabileasca structuri corporatiste in cautarea profitului. Ca urmare a acestui lucru, oamenii au suferit, a spus el.

Procurorii au declarat miercuri ca Heinrich ar fi contactat reprezentanti ai Rusiei, insa nu exista nicio dovada ca acestia ar fi reactionat pozitiv la cerere. Kremlinul a declarat ca nu poate fi vorba despre vreo implicare a Rusiei in presupusul complot.

Heinrich a fost arestat la casa lui din Frankfurt. Politia i-a perchezitionat cabana de vanatoare din Turingia, unde era suspectat ca ar fi depozitat arme, potrivit ziarului Ostthueringer. Procuratura federala a refuzat sa comenteze raportul, spunand doar ca a avut loc un raid in acea zona.

De asemenea, a refuzat sa comenteze daca Heinrich a fost implicat in miscarea de extrema dreapta Reichsbuerger.

De la sfarsitul secolului al XII-lea, dinastia Reuss si-a numit toti copiii de gen masculin Heinrich sau Henric in onoarea lui Henric al IV-lea, Sfantul Imparat Roman, care le-a lasat mostenire mosiile Weida si Gera, acum orase din landul Turingia.

Desi oficial nu mai exista printi si printese in Germania, unii descendenti precum Heinrich au continuat sa foloseasca titlul. Isi denumise compania imobiliara si de servicii financiare, cu sediul la Frankfurt, „Buero Prinz Reuss”.

Casa Reuss, condusa in prezent de Heinrich al XIV-lea, care locuieste in Austria, s-a distantat anterior de Heinrich al XIII-lea, numindu-l „un batran confuz  prins in teoriile conspiratiei”, potrivit presei locale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: