Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care stabileste cum vor fi renumerate cadrele medicale care vor participa la procesul de vaccinare. Astfel fiind o munca suplimentara, in afara programului normal de lucru medicii vor fi renumerati cu 90 lei pe ora, cu 45 lei pe ora asistentii medicali si cu 20 lei pe ora registratorii. Medicii de familie vor fi platiti cu 30 lei pentru fiecare pacient
„In OUG stabilim felul in care vor fi renumerati cei care vor vaccina populatia Romaniei in urmatoarele luni. Cei care muncesc in afara programului de lucru vor fi renumerati cu 90 lei pe ora daca e vorba de medici, 45 de lei pe ora daca e vorba de asistenti medicali si 20 de lei pe ora daca e vorba de registratori. Vorbim de sume brute. Dincolo de asta si inainte sa trec mai departe as vrea sa spun cat de mare nevoie o sa avem in urmatoarea perioada de toti acesti oameni pentru a vaccina populatia. Mai departe am stabilit o forma de renumerare a celor mai importanti vectori de comunicare si convingere in perioada urmatoare si anume medicii de familie. Ne bazam pe ei ca sa informeze oamenii”, a afirmat Vlad Voiculescu, la finalul sedintei de vineri a Guvernului, citat de news.ro.
El a explicat si felul in care vor fi remunerati medicii de familie care se implica in campania de vaccinare.
„Medicii de familie sunt esentiali in aceasta perioda si sunt esentiali intotdeauna si sistemul de sanatate trebuie sa le acorde importanta pe care o au peste tot in lume. In perioada urmatoare ne bazam pe medicii de familie si ii programeze pe pacientii care vin sa se vaccineze si sa stea la dispozitie oamenilor dupa vaccinare. Medicii de familie vor fi renumerati pentru aceasta munca suplimentara, e vorba de o plata suplimentara pentru o munca suplimentara.
Vorbim de programare, informare si monitorizarea pacientilor. Aceasta plata despre care vorbesc va fi de 30 lei pentru fiecare pacient, pentru acest serviciu, acolo unde medicul de familie il programeaza pe pacient si acolo unde pacientul merge si se vaccineaza si lucrurile merg in regula.
Cand se trece de 50% de lista persoanelor eligibile la vaccinare, noi consideram ca e efort mare al medicului de familie si atunci plata se face cu 50 lei pe pacient, respectiv 60% din lista persoanelor eligibile vorbim de 60 de lei. Aceste doua puncte au aplicabilitate practica si de maine ne bazam pe oamenii care vor veni alaturi de cei care vor veni alaturi de cei din centrul de vaccinare”, a precizat Voiculescu.
Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID 19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii stabileste „unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID 19 care desfasoara activitate in centrele de vaccinare organizate in conformitate cu prevederile Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID 19 in Romania, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1031/2020, precum si alte masuri in domeniul sanatatii”, potrivit actului normativ.
Forma postata pe site-ul Guvernului, inaintea sa fie adoptata aceasta OUG prevedea ca:
„(1) Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar si registrator, cu exceptia personalului delegat sau detasat, care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID 19 se finanteaza in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin legea bugetului de stat pe anul 2021, respectiv:
a) in bugetele locale;
b) prin transferuri de la bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(2) Cheltuielile curente si de capital in vederea operationalizarii centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin legile bugetare anuale, prin transferuri catre bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ”Sanatate”.
(3) Finantarea cheltuielilor curente si de capital in vederea operationalizarii centrelor de vaccinare impotriva COVID 19, care se asigura prin transfer din bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetele locale, se face in baza contractelor de finantare incheiate intre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti cu autoritatile administratiei publice locale beneficiare de astfel de tranferuri. Modelul de contract se aproba prin ordin al ministrului sanatatii in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(4) Finantarea si decontarea cheltuielilor necesare implementarii masurilor stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta se pot realiza si prin alte surse legal constituite”, mai prevede ordonanta de urgenta.
Intr-o declaratie recenta, generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a avertizat ca situatia…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat marti ca Elon Musk si Vivek Ramaswamy vor conduce…
Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…
Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…