Numerosi cazaci din regiunea Zaporojie din Ucraina s-au alaturat luptei impotriva invadatorilor rusi. Intr-un reportaj realizat de Radio Free Europe, ei spun ca sunt ca sunt gata sa moara pentru libertate. „Prefer sa car echipament greu militar decat sa port jugul sclaviei”, a subliniat unul dintre cazaci.
„Sunt cazac. Stiti ce este important pentru mine? Daca e razboi, cazacul se duce sa isi apere tara. Am patru nepoti. Prefer sa car echipament greu militar decat sa port jugul sclaviei. Deviza noastra este ‘Libertate sau moarte'”, a spus unul dintre luptatorii cazaci.
Un alt cazac a dat asigurari ca trupele Rusiei nu vor reusi sa treaca de ei.
„Avem destule arme si echipament pentru a rezista Rusiei. Nu mai este ca in februarie, martie si aprilie. Nu vor trece de noi. Noi suntem cazaci adevarati, avem sange de cazaci. Suntem urmasii cazacilor care si-au aparat patria. Acum trebuie sa ne aparam familiile si patria”, a evidentiat cazacul.
La dpua saptamani de la invazie, mii de barbati s-au adunat in Zaporojie, in sud-estul Ucrainei, pentru a se alatura fortelor de aparare teritoriala impotriva Rusiei.
„In Zaporojie, orasul gloriei cazacilor, mii de oameni au venit sa se alature fortelor de aparare teritoriala pentru a proteja Ucraina de invadatorii rusi. Singurul lucru pe care il cerem partenerilor nostri din UE&US sunt avioanele de lupta si apararea aeriana, restul il vom face singuri”, a relatat o jurnalista.
Cazacul ucrainean a ajuns sa simbolizeze imaginea etnica a Ucrainei, la fel ca si cavalerul medieval din Europa de Vest sau samuraiul din Japonia. De fapt, doar o minoritate de ucraineni apartinea acestui faimos grup social – dar influenta lor asupra istoriei, culturii si psihologiei tarii a fost profunda, scrie UkraineWorld. Daca cunoasteti istoria cazacilor, nu veti fi surprins sa constatati ca ucrainenii, care la prima vedere par linistiti si umili, pot merge sa protesteze pe Maidan si sa devina razboinici curajosi.
Cazacii ucraineni proveneau dintr-o varietate de nationalitati si grupuri sociale, arata sursele istorice. Stramosii lor proveneau din teritoriile ucrainene, rusesti, poloneze si tatare si au migrat cu mare risc in stepele sudice pentru a vana, pescui, culege miere si a confectiona produse de artizanat.
Primele referinte despre cazaci apar la sfarsitul secolului al XV-lea, iar faima lor s-a raspandit in intreaga Europa in urmatoarea suta de ani. Raidurile si jafurile lor au intimidat Turcia, iar sprijinul lor pentru Polonia in campaniile impotriva moscovitilor a zguduit tronul Moscovei.
La inceputul secolului al XVI-lea, guvernatorii europeni care credeau in crestinism ii considerau pe cazaci ca fiind aliati cruciali in razboiul lor impotriva Imperiului Otoman. In 1621, trupele lituaniano-poloneze au luptat impotriva Imperiului Otoman la Khotyn. Acolo, trupele cazacilor, conduse de Hetman Petro Sahaidachny, s-au alaturat fortelor polono-lituaniene si au oprit armata turca la granitele sale.
Dupa aceea, cazacii zaporojeni au inceput sa solicite drepturi sociale din ce in ce mai mari uniunii polono-lituaniene. Reactia polonezilor nu i-a satisfacut pe cazaci, asa ca acestia au pornit o rebeliune sub conducerea hatmanului Bohdan Khmelnytsky. Aceasta s-a incheiat cu crearea autonomiei cazacilor.
Cazacii ucraineni si-au obtinut independenta in 1649. In acel an, ca urmare a acordurilor de la Zboriv dintre liderii Rzeczpospolita si hetmanul cazac Bohdan Khmelnytsky, teritorul cazac a fost format ca parte a regiunilor Kiev, Cernihiv si Bratslav (numite „voievodate”, zone administrate de un guvernator voievodal) la est de raul Sluch.
Cazacii au fost cei care au raspandit si popularizat termenul „Ucraina”, care nu fusese folosit in epoca pre-cazacilor, ca denumire a teritoriilor lor.
Istoricii considera cazacii zaporojeni ca fiind prima societate pur ucraineana. Ca natiune proto-statala, aceasta a luptat pentru dreptul de a exista, de a se dezvolta si de a rezista invadarilor ostile. Armata cazacilor si-a creat o structura statal-administrativa proprie, dezvoltata in mod unic, care se deosebea fundamental de structurile similare ale statelor vecine. Au primit ambasadori straini, au incheiat acorduri internationale si asa mai departe. Cu toate acestea, titlurile aristocratiei cazone nu aveau nicio greutate in ochii elitelor straine.
Legile Sichului Zaporizhian erau destul de stricte. Pentru furtul sau uciderea unuia dintre conationalii sai, un cazac putea fi ingropat de viu impreuna cu cel mort sau batut pana la moarte cu bastoanele. Acesta nu era un tratament deosebit de uman, dar a ajutat la mentinerea unei discipline excelente.
Legendele spun ca existau oameni neobisnuiti numiti „Kharakternyks „printre cazaci. Oamenii credeau ca acestia proveneau din vechii magicieni pagani care detineau cunostinte secrete si erau chiar capabili sa prezica viitorul. Unii istorici sustin ca, dupa adoptarea crestinismului in Rusia Kieveana, magicienii pagani au fost persecutati si mutati in stepa salbatica, unde mai tarziu a fost infiintat Sich Zaporizhian. Acolo, Kharakternyks i-au invatat pe razboinici arte martiale, ritualuri si obiceiuri.
Se presupune ca Kharakternyks nu puteau fi nici arsi in foc, nici inecati in apa. Se spunea ca vorbeau douasprezece limbi, se transformau in lupi si alte animale, prindeau gloante si boabe cu mainile, mergeau pe apa si chiar respirau sub apa. Legenda spune ca traiau foarte mult timp si erau extrem de puternici – si doar gloantele de argint ii puteau ucide.
Insula Khortytsia, unde a fost infiintat Sich-ul Zaporizhian, este cea mai mare insula de pe raul Dnipro si are o lungime de 12,5 kilometri. Este inclusa pe lista celor sapte minuni ale Ucrainei. Insula este integrata in infrastructura orasului Zaporizhzhia. Puteti gasi o multime de atractii impresionante pentru a petrece intregul weekend pe intreg teritoriul sau.
Aici, viata cazacilor ucraineni este recreata pana in cele mai mici detalii. In Khortytsia se afla Muzeul unic de Istorie a cazacilor zaporojeni. In plus, au creat Complexul istoric si cultural „Zaporizhian Sich”. Aceasta este o reproducere generalizata a capitalei cazacilor, prezentand cladirea sa principala: biserica, kuren’ (casa, biroul, trezoreria militara, scoala si pushkarnia – un loc de tragere).
Istoria cazacilor, ca si intreaga istorie a Ucrainei, este o parte valoroasa a patrimoniului cultural european.
Cantecele cazacilor din regiunea Sicheslav (fosta Dnipropetrovsk) au fost incluse pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial imaterial care necesita o salvgardare urgenta.
Exista, de asemenea, o baza de date cu toate ziarele spaniole din secolul al XVII-lea care mentioneaza Ucraina si cazacii, precum si diverse campanii militare care au avut loc pe teritoriul Ucrainei. Aceasta a fost creata de cercetatorul ucrainean Oleksandr Scromnitsky. Pana in prezent, au fost colectate 135 de ziare care contin stiri din Varsovia, Lviv, Viena si Istanbul. In prezent, baza de date contine ziare pana in 1698, dar autorul intentioneaza sa le adauge pe cele publicate intre 1698-1700.
Cazacii ucraineni sunt inca populari in mass-media moderna si in cultura online ca exemple de barbati puternici si neinfricati. Multi barbati si baieti ucraineni vor sa arate ca ei: Coafura cazaca este considerata eleganta si actuala. Adultii si copiii practica Boyovyy Hopak – o arta martiala cazaca, care include tehnici de lupta cu pumnii, lupte populare traditionale ucrainene, lupte populare si dansuri de razboi cazac.
Soldatii ucraineni moderni care lupta in Donbas copiaza adesea fruntasii cazacilor pentru a arata ca acei neinfricati razboinici medievali. La urma urmei, razboiul ruso-ucrainean are loc tocmai pe acele teritorii pe unde trecea in antichitate granita dintre tinuturile cazacilor si stepa salbatica.
Atunci cand cineva cauta cuvantul englezesc „cazaci”, motoarele de cautare returneaza adesea stiri si articole care au legatura cu Rusia, nu cu Ucraina. De ce se intampla acest lucru? Raspunsul este ca Rusia a avut propriii cazaci in Don, Kuban, Terek, Yaik, Sibir si alte teritorii.
Astazi, exista cazacii inregistrati ai Federatiei Ruse – formatiunea paramilitara cazaca creata pe baza Legii federale din 5 decembrie 2005. Acestia au devenit notorii din cauza sustinerii separatismului din Donbas si a batailor publice ale politicienilor de opozitie si ale protestatarilor din Rusia.
In legislatia rusa, grupurile de cazaci pot asista politia in controlul public. De exemplu, acesti paramilitari nationalisti au avut un rol oficial la Cupa Mondiala din Rusia. Apoi, la 12 mai 2018, Kremlinul a desfasurat cazaci rusi la Moscova pentru a reprima protestele impotriva autoritatilor ruse.
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…