Cazul Angi Serban. 14 ONG-uri protesteaza fata de „actiunile de intimidare ale fortelor de ordine”: „Sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic”
Coalitia ONG-uri pentru Cetatean a dat publicitatii luni un comunicat de presa prin care protesteaza fata de modul in care activista Angi Serban a fost saltata de politisti in urm aunei postari pe Facebook. „Atragem atentia partidelor aflate la guvernare, PSD si PNL, ca instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”, arata semnatarii.
„Consideram ca opinia exprimata de Angi Serban pe reteaua de socializare se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Aceasta nu doar ca nu contine suficiente elemente pentru a fi incadrata ca instigare publica la savarsirea de infractiuni, dar reprezinta o critica legitima a actiunilor publice si disproportionate ale fortelor de ordine in cadrul protestelor agricultorilor si transportatorilor. Angi Serban semnala si critica, cu legitima ingrijorare, prezenta unor arme de foc in dotarea fortelor de ordine prezente la aceste proteste”, afirma asociatiile semnatare.
Citeste si: „Dreptul la libera exprimare vs. infractiunea de instigare publica”. Explicatiile unui avocat specialist
Comunicatul integral al ONG-urilor:
Organizatiile semnatare si Coalitia ONG-uri pentru Cetatean isi manifesta profunda ingrijorare cu privire la astfel de abuzuri in care autoritatile publice folosesc tactici de intimidare menite sa descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare si dreptul la protest.
Libertatea de exprimare si dreptul de a organiza si de a participa la proteste pasnice sunt din ce in ce mai afectate de actiunile institutiilor de forta din Romania.
Ieri, 14 ianuarie 2024, activista Angi Serban a fost condusa la sectia de politie, de fortele de ordine, in urma unei postari pe care o facuse in aceeasi zi pe Facebook si in care critica interventia in forta a autoritatilor publice la protestul transportatorilor. Angi Serban a fost ridicata de fortele de ordine de la o adresa diferita de aceea pe care o are in actele de identitate, fapt, de asemenea, extrem de ingrijorator, deoarece ridica semne de intrebare cu privire la modul in care a fost gasita de politie si daca se afla sau nu deja sub supraveghere.
Aceasta actiune a Politiei Romane, prin care o persoana a fost ridicata cu mandat de aducere, de la o alta adresa decat domiciliul, condusa la sediul politiei si perchezitionata corporal pentru o postare pe o retea de socializare, reprezinta o forma dura de intimidare si umilire a cetatenilor care exprima opinii critice la adresa institutiilor de forta si, deci, un atac grav la adresa democratiei. Aceste actiuni creeaza un climat ostil, menit a descuraja cetatenii sa-si exercite dreptul de a participa la adunari publice si dreptul la libera exprimare, inclusiv la critica.
Conform comunicatului oficial al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, operatiunea de ridicare si conducere la sectie s-a facut in baza unui mandat emis de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5. Faptul ca niste procurori au dat curs unei solicitari a fortelor de ordine prin care un cetatean este subiectul unui mandat de aducere si apoi perchezitionat, fara a fi acuzat de vreo fapta penala pentru care sa fie relevanta perchezitia, este deosebit de ingrijorator pentru statul de drept din Romania. Justitia a actionat in acest caz ca o unealta a fortelor de ordine, comportandu-se ca executantul unui ordin al Politiei si nu ca un garant al respectarii drepturilor individuale si a legii.
Consideram ca opinia exprimata de Angi Serban pe reteaua de socializare se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Aceasta nu doar ca nu contine suficiente elemente pentru a fi incadrata ca instigare publica la savarsirea de infractiuni, dar reprezinta o critica legitima a actiunilor publice si disproportionate ale fortelor de ordine in cadrul protestelor agricultorilor si transportatorilor. Angi Serban semnala si critica, cu legitima ingrijorare, prezenta unor arme de foc in dotarea fortelor de ordine prezente la aceste proteste.
In paralel, conform Sindicatului Europol, politistilor si jandarmilor li s-ar fi cerut sa opreasca agricultorii si transportatorii care protesteaza in aceasta perioada inclusiv prin blocarea drumurilor publice. Credem ca si aceasta este o actiune abuziva, avand in vedere dreptul Constitutional de a organiza si participa la proteste. Disproportionat consideram ca este si zelul Politiei care anunta public ca a deschis 24 de dosare penale care vizeaza infractiunea de instigare publica, in urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participa la actiunile de protest ale transportatorilor si fermierilor.
Actiunile de intimidare ale fortelor de ordine sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic. Organizatiile semnatare si Coalitia ONG-uri pentru Cetatean isi manifesta profunda ingrijorare cu privire la astfel de abuzuri in care autoritatile publice folosesc tactici de intimidare menite sa descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare si dreptul la protest.
Atragem atentia partidelor aflate la guvernare, PSD si PNL, ca instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului. O astfel de strategie este absolut inacceptabila raportat la valorile europene si are potentialul de a amplifica nivelul de nemultumire a cetatenilor romani. Problemele sociale din Romania nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale si conducerea la sectie a persoanelor care isi exercita dreptul la libera exprimare. Intr-un an electoral, principala preocupare a politicienilor trebuie sa fie comunicarea directa cu cetatenii, si nu aplicarea de bastoane peste drepturi fundamentale. Democratia poate fi garantata si protejata doar cu respect pentru cetateni si drepturile lor.
Solicitam Ministerul de Interne sa verifice modalitatea in care s-a desfasurat actiunea din 14 ianuarie 2024 impotriva lui Angi Serban si sa faca publice concluziile acestei analize.
Solicitam Inspectiei Judiciare sa verifice modul in care a fost emis mandatul de aducere a lui Angi Serban si sa faca publica aceasta analiza.
Solicitam liderilor PSD si PNL sa se delimiteze de actiunile abuzive ale politiei si Parchetului si sa isi exprime fara echivoc atasamentul fata de valorile democratice si respectarea drepturilor constitutionale.
Semnatari:
ActiveWatch
Centrul de Investigatii Media
Militia Spirituala
Asociatia Respiro Human Rights Research Centre
Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica
Asociatia Radautiul Civic
Mediawise Society
Asociatia CIVICA
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publica
APADOR-CH
Greenpeace Romania
Centrul FILIA