Categories: analize

Cazul CCR-Sosoaca: „PSD si Rusia sunt marii castigatori ai acestei nebuloase afaceri electorale”

Jurnalistul de investigatii Laurentiu Mihu scoate in evidenta si argumenteaza, in Universul,  cum PSD si Rusia sunt principalii beneficiari ai deciziei controversate a CCR privind anularea candidaturii Dianei Sosoaca.

„In momentul declansarii scandalului, sambata seara, datele problemei – cele aflate la dispozitia publicului – au fost putine. Dar chiar si asa, respectivele date sunt deja relevante pentru a trage o prima concluzie de etapa – anume, ca decizia CCR in cazul Sosoaca prezinta un grad ridicat si intolerabil de periculozitate pentru democratie, posibil si de ingerinta politica.

Iata, inainte de toate, datele disponibile. Sunt patru la numar, sunt directe si indirecte:

A fost facut cunoscut rezultatul: invalidarea.

Dar nu a fost facut cunoscut si modul in care s-a ajuns la el, care au fost probele, cum motiveaza judecatorii. Aceasta procedura a CCR – in care e publicata decizia, dar nu, concomitent, si elementele sale constitutive, deci motivarea – este in sine una problematica. E problematica intrucat candidatul care a fost invalidat nu dispune de toate datele pentru a intelege de ce a fost invalidat, iar asta nu e deloc ceva corect. Este problematica intrucat opinia publica, electoratul se afla intr-o situatie identica. Este problematica intrucat acest interval de timp in care persista un urias vid de informatie fundamentala inevitabil alimenteaza speculatii, conspiratii, directii aberante de discutie.

Curtea Constitutionala este in mod originar politizata (vezi modul in care sunt numiti judecatorii). Apoi, nu mai putin relevant este faptul ca in ultimii opt ani, de pilda, Curtea Constitutionala a fost protagonista unor episoade concrete care au pus la grava indoiala, pe plan intern si international, independenta sa fata de mediul politic, autonomia sa fata de unele centre de putere informale, impermeabilitatea judecatorilor sai la diverse tipuri de influenta. In fine, in cazul Sosoaca, decizia Curtii Constitutionale poarta semnaturile unor judecatori, cinci la numar, care au fost propusi de PSD (patru dintre ei) si de UDMR (unul). Trecutul nu l-a crutat de controverse pe niciunul, iar prezentul are cusurul ca in cursa pentru prezidentiale PSD insusi are propriul candidat. Prin urmare, oricum ai intoarce-o, CCR nu poate dobandi in ochii opiniei publice statutul de arbitru credibil si impartial. Tabloul este si mai teribil daca la asta adaugi faptul ca scoaterea din cursa a Dianei Sosoaca are potentialul de diminua risipirea voturilor pe zona extremista si pro-rusa, aparent avantajandu-l astfel pe candidatul AUR, George Simion. Cum istoria recenta ne invata ca PSD risca sa piarda alegerile prezidentiale intr-un tur doi in care celalalt candidat este din zona dreptei, e natural de logic sa te gandesti ca PSD isi doreste in turul decisiv un contracandidat-sperietoare, nefrecventabil si cu priza la un segment mult mai restrans de electorat. George Simion se potriveste ca o manusa acestui profil. PSD-ului i se potriveste ca o manusa un Simion in turul doi. Iar decizia CCR de a o scoate din joc pe Sosoaca vine ca o manusa si intereselor PSD-Ciolacu, si intereselor AUR-Simion.

Pe piata circula deja, anterior deciziei CCR, scenariul iesirii lui Sosoaca din cursa prezidentiala. Suspecta coincidenta! A vorbit de el europarlamentarul – ia ghiciti: da, de la PSD – Dan Nica. Si a mai fost vehiculat de – ce surpriza! – Cozmin Gusa.

Citeste si: Un lider PSD s-a dat de gol, a anuntat de miercuri ca Sosoaca va fi „retrasa”: „Stati sa vedem retragerea doamnei Sosoaca ce efect va avea” – VIDEO

Desigur, Diana Sosoaca nu este o victima inocenta. Intr-un fel, decizia CCR ii vine si ei manusa. Cum asa?

Oricum, alerga intr-o cursa pierduta din start. Scoaterea sa din cursa o priveaza de cheltuieli si de un dublu esec: sigur invinsa de candidatii partidelor mari, foarte probabil invinsa si de celalalt candidat extremist, nationalist si pro-rus (George Simion).

Apoi, o ajuta sa capitalizeze nesperat din postura de victima (lucru la care se pricepe strasnic) si mai ales de victima a Sistemului (lucru la care se pricepe inca si mai si).

In fine, o ajuta sa arbitreze, tot nesperat, cursa prezidentiala (tranzactionand voturile electoratului sau fidel). Iar daca va negocia preponderent cu AUR si Simion, pe langa intarirea extremismului din Romania, prin concentrarea voturilor si a discursului, va consolida astfel si interesele strategice ale PSD, pe care le-am evocat mai sus.

Este infantil sa pierzi din vedere faptul ca PSD si Rusia sunt marii castigatori ai acestei nebuloase afaceri electorale.

Este deopotriva copilaresc sa crezi ca o Curte Constitutionala cu defectele intrinseci, cu tarele genetice si cu istoricul sulfuros pe care il are cea a Romaniei poate fi impartiala sau, in orice caz, ca are legitimitatea de a se exprima in locul electoratului cu privire la cine este sau nu este potrivit sa concureze pentru functia suprema in stat.

(…) Poate ca decizia CCR de sambata va crea o unda sanatoasa de discreditare a PSD, de contestare a practicilor subterane ale acestui partid de a se catara la, ori de a se agata de putere.

Poate ca va deschide in sfarsit o discutie mai putin anemica decat cele ivite timid in trecut asupra necrozei care macina CCR si care totodata risca sa se extinda la organele vitale ale democratiei romanesti, punand-o sub un risc letal. Asta ar fi fata senina a consecintelor potentiale din siajul invalidarii candidaturii lui Sosoaca.

Din pacate, insa, exista potential relativ generos si pentru o ascensiune a fatei schimonosite a deciziei CCR: stimularea segmentului populist, nationalist, extremist, pro-rus, anarhic chiar; legitimarea si credibilizarea exponentilor sai de varf; crearea permiselor pentru un presedinte PSD, prima oara de la Iliescu incoace, inca malformat de stilurile Nastase/Dragnea”, a scris Mihu in Universul.

„O ultima chestiune pe care o ridica problema CCR-PSD-Sosoaca-Simion: Cat de pregnanta va fi amprenta ei din perspectiva unei reconfigurari a ecuatiei politice generale?

Va antrena o refacere a calculelor PNL si USR in ceea ce priveste raporturile dintre aceste doua partide?

Cum ambele au atacat dur PSD pentru decizia CCR in cazul Sosoaca, o intrebare este daca isi vor reevalua in vreun fel strategia pentru prezidentiale.

Apoi, la orizont sunt si parlamentarele, prin urmare apare si o a doua intrebare: Ce te faci daca PNL si USR nu obtin suficiente locuri in Parlament pentru a forja o majoritate fara PSD, asadar, una formata fie din doar ele doua – PNL si USR – fie din ele doua plus UDMR?

Dupa prezidentiale si parlamentare, Romania trebuie totusi sa fie guvernata. Decizia CCR in cazul Sosoaca a complicat masiv o ecuatie deja extrem de dificila.

Diana Sosoaca a reactionat, printre altele, facand propaganda legionara si promovand deschis antisemitismul. E evident ca legea trebuie activata in acest caz. E evident totodata ca Romaniei ii e mai bine fara un candidat precum Diana Sosoaca. Dar este si mai evident faptul ca CCR a creat un pericol strident. Jocul sau, departe de a ne fi devirusat de extremism, de populism, de putinism si de antisemitism, in realitate risca sa ne plaseze intr-o proximitate si mai accentuata”, a concluzionat jurnalistul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SURSE Conflicte intre judecatorii CCR care au votat pentru anularea candidaturii lui Sosoaca: „Divergente de opinie asupra textului motivarii”

Cei cinci judecatori CCR care au votat pentru anularea candidaturii la alegerile prezidentiale a Dianei…

3 minute ago

Olanda va aloca 400 de milioane de euro pentru „dezvoltarea de drone impreuna cu Ucraina”

Ministrul Apararii al Olandei, Ruben Breckelmans, a anuntatca Olanda va aloca 400 de milioane de…

32 de minute ago

Rusia a pierdut accesul la CERN: „Cooperarea cu Rusia nu va fi reinnoita”

CERN este pe cale sa revoce accesul pentru aproximativ 500 de oameni de stiinta afiliati…

O oră ago

Razboiul din Ucraina se poate termina in doua saptamani, fara sprijinul Occidentului, anunta seful diplomatiei Uniunii Europene

Razboiul din Ucraina s-ar putea incheia in doua saptamani daca Occidentul inceteaza sa sprijine Kievul,…

O oră ago