Deputatul Violeta Alexadru (Forta Dreptei) anunta ca a initiat un demers prin care seful Politiei Romane si pe seful DGIA (serviciul Armatei) sunt chemati in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor pentru a da explicatii in cazul Emilia Sercan.
„Daca vom lasa timpul sa treaca fara sa se clarifice ceea ce i se intampla Emiliei Sercan, se va asterne tacerea. Si exact asa ar si dori cei care par sa se ocupe cu intimidarea sau chiar cu distrugerea imaginii unui jurnalist. Totul in legatura cu acuzatiile de plagiat – teza de doctorat a domnului Nicolae Ciuca.
Am propus, alaturi de colegii mei din Forta Dreptei, in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor sa invitam la o discutie pe doamna Sercan, pe Seful Politiei Romane si pe Seful DGIA (serviciul Armatei).
Au votat PENTRU, urmand sa se organizeze staff-ul Comisiei in continuare pentru primele zile ale saptamanii viitoare. Terminati cu practicile care nu au nicio legatura cu un stat democratic!”, a transmis Alexandru, marti.
Premierul Nicolae Ciuca solicita autoritatilor competente ca orice forma de intimidare a jurnalistilor sa fie investigata, iar vinovatii trasi la raspundere, a transmis purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.
„Guvernul Romaniei sustine total libertatea presei. Romania este o tara democratica, in care dreptul la informare si libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciuca solicita autoritatilor competente ca orice forma de intimidare a jurnalistilor sa fie investigata, iar vinovatii trasi la raspundere”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Emilia Sercan a anuntat din nou, marti, ca autoritatile nu raspund concret la acuzatiile pe care le-a adus in legatura cu „operatiunea de kompromat” la care a fost supusa.
Mesajul integral al Emiliei Sercan:
Au trecut 24 de ore de cand am denuntat public o operatiune de kompromat care a avut ca baza o proba pe care eu am pus-o in mainile politiei, iar premierul Romaniei, Nicolae Ciuca, si ministrul de Interne, Lucian Bode, nu au avut nicio reactie.
Le adresez public premierului Romaniei, Nicolae Ciuca, ministrului de Interne, Lucian Bode, sefului Politiei Romane, Benone Matei, si procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea, urmatoarele intrebari:
Nicolae Ciuca, premierul Romaniei
• Ati fost informat de catre Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne in guvernul pe care-l conduceti, in legatura cu incidentul referitor la scurgerea de informatii din dosarul penal in care am reclamat furtul unor poze personale si violarea vietii mele private?
• Ce masuri concrete ati dispus dupa ce ati fost notificat de mai multe organizatii media internationale cu privire la campania de intimidare la adresa mea si cu scurgerea de informatii dintr-un dosar penal – si dupa ce eu insami v-am trimis o scrisoare de informare in data de 9 martie 2022?
• In scrisoarea de informare pe care v-am adresat-o, v-am informat ca au fost fabricate dovezi cu scopul de a musamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. I-ati cerut ministrului de Interne sa clarifice situatia pe care v-am relatat-o in scrisoare?
• Cum garantati dumneavoastra, in calitate de premier, ca institutiile statului, Politia Romana si Parchetul – care trebuie sa-i identifice pe autorii campaniei de intimidare a jurnalistului care a dovedit public ca v-ati plagiat teza de doctorat – isi fac datoria corect, conform legii?
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne
• Ce masuri ati dispus incepand cu dimineata zilei de 18 februarie 2022, dupa ce v-am informat ca o proba dintr-un dosar penal deschis de Serviciul de Investigatii Criminale al Politiei Bucuresti, pe care eu am furnizat-o politistilor, a fost scursa in presa?
• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ati spus in dimineata zilei de 18 februarie ca i-o veti cere sefului Politiei Romane?
• In scrisoarea pe care v-am adresat-o in data de 9 martie 2022 v-am informat ca au fost fabricate dovezi cu scopul de a musamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. Ce actiuni concrete ati dispus pentru a-i identifica pe cei care au fabricat respectivele dovezi?
Chestor de politie Benone Matei, seful Politiei Romane
• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ati spus in cursul zilei de 18 februarie ca o veti demara la nivelul Serviciului de Investigatii Criminale al Politiei Bucuresti pentru a investiga scurgerea probei furnizate de mine politistilor?
• Cati angajati din Serviciul de Investigatii Criminale al Politiei Bucuresti si din Politiei Bucuresti au fost audiati in cadrul anchetei interne privind scurgerea de informatii?
Gabriela Scutea, procuror general
• Presa este considerata un element vital in procesul de monitorizare a functionarii statului de drept. Potrivit art. 111, alin. 9 din Codul de procedura penala, „Audierea persoanei vatamate de catre organul judiciar care a inregistrat o plangere cu privire la savarsirea unei infractiuni se desfasoara de indata, iar, daca acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plangerii, fara intarzieri nejustificate”. Cum explicati faptul ca dupa 45 de zile de la inregistrarea plangerii penale referitoare la scurgerea de informatii nu mi s-a luat o declaratie de persoana vatamata, desi legea spune ca trebuia sa fi fost audiata „de indata” si „fara intarzieri nejustificate”?
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…