Un judecator american a clasat, marti, un proces intentat in Statele Unite impotriva printului mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), acuzat ca a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, noteaza AFP citata de Agerpres.
Fara a decide asupra fondului cazului, magistratul John Bates a subliniat ca a avut in vedere pozitia recent adoptata de guvernul american, potrivit careia MBS se bucura de imunitate judiciara in calitate de sef al guvernului in exercitiu.
Jamal Khashoggi, un fost apropiat al puterii saudite devenit critic al acesteia, a fost ucis si dezmembrat in 2018 in consulatul regatului la Istanbul, in Turcia. Crima a starnit proteste internationale si a facut din printul Mohammed bin Salman un paria in Occident.
Autoritatile saudite au negat intotdeauna responsabilitatea sa, dar serviciile secrete americane considera ca el a ordonat asasinatul.
Logodnica jurnalistului, Hatice Cengiz, si asociatia Democracy for the Arab World Now (DAWN), pe care o fondase in Statele Unite, au depus o plangere civila in 2020 in fata tribunalelor americane impotriva printului mostenitor si altor responsabili sauditi.
Acest recurs a fost clasat de judecatorul Bates care, in acelasi timp, si-a exprimat „disconfortul in fata circumstantelor numirii printului Mohammed bin Salman si afirmatiilor credibile ale implicarii sale in moartea lui Khashoggi”.
La sfarsitul lui septembrie, MBS, care de facto conduce regatul de ani de zile, a fost numit prim-ministru prin decret regal. Numerosi comentatori au subliniat ca el incearca astfel sa evite riscurile judiciare care ar rezulta din plangerile depuse la tribunale din strainatate.
Luand act de aceasta numire, guvernul presedintelui democrat Joe Biden a estimat la mijlocul lui noiembrie ca el se bucura de imunitate judiciara.
Aceasta declaratie a starnit critici puternice. Jurnalul Washington Post, la care Khashoggi colaborase, l-a acuzat pe presedintele SUA ca „a intors spatele principiilor fundamentale ale libertatii presei si egalitatii”.
Casa Alba a replicat ca aceasta recomandare juridica „nu are nimic de-a face cu relatia bilaterala” dintre cele doua tari.
Biden a vizitat Arabia Saudita in iulie. Cu aceasta ocazie, cei doi s-au salutat printr-o strangere de mana, insa presedintele a declarat ulterior ca a discutat problema Khashoggi cu gazda sa.
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…
Fiul presedintelui ales Donald Trump, Donald Trump Jr. a ridiculizat decizia presedintelui american Joe Biden…
Tanarul de 18 ani care si-a injunghiat mortal un prieten alaturi de care se afla…