Cazurile de cancer la persoanele sub 50 de ani din intreaga lume au crescut cu aproape 80% in trei decenii, potrivit unui studiu
Numarul persoanelor sub 50 de ani din intreaga lume diagnosticate cu cancer a crescut cu aproape 80% in trei decenii, potrivit celui mai amplu studiu de acest gen.
Cazurile globale de cancer cu debut precoce au crescut de la 1,82 milioane in 1990 la 3,26 milioane in 2019, in timp ce decesele cauzate de cancer la adultii de 40, 30 de ani sau mai tineri au crescut cu 27%. Mai mult de un milion de persoane sub 50 de ani pe an mor acum din cauza cancerului, arata cercetarea.
Expertii sunt inca in primele etape de intelegere a motivelor care stau la baza cresterii numarului de cazuri. Autorii studiului, publicat in BMJ Oncology, spun ca dietele sarace, consumul de alcool si tutun, inactivitatea fizica si obezitatea se numara probabil printre factori, transmite The Guardian.
„Din 1990, incidenta si decesele cauzate de cancerele cu debut precoce au crescut substantial la nivel global”, se arata in studiu. „Incurajarea unui stil de viata sanatos, inclusiv o dieta sanatoasa, restrictionarea consumului de tutun si alcool si o activitate adecvata in aer liber ar putea reduce povara cancerului cu debut precoce”.
Studii anterioare au sugerat ca incidenta cancerului la adultii cu varsta sub 50 de ani a crescut in diverse parti ale lumii in ultimele decenii. Cel mai recent studiu, condus de Universitatea din Edinburgh, Scotia, si de Facultatea de Medicina a Universitatii Zhejiang din Hangzhou, China, a fost primul de acest gen care a analizat aceasta problema la scara globala si factorii de risc pentru adultii mai tineri.
Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe diferentele regionale si nationale. In cadrul acestui studiu global, cercetatorii au analizat date din 204 tari care acopera 29 de tipuri de cancer.
Acestia au analizat cazurile noi, decesele, consecintele asupra sanatatii si factorii de risc contributivi pentru toate persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 49 de ani, pentru a estima schimbarile intre 1990 si 2019.
In 2019, noile diagnostice de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani au totalizat 3,26 milioane, ceea ce reprezinta o crestere de 79% fata de cifra din 1990. Cancerul de san a reprezentat cel mai mare numar de cazuri si de decese asociate, cu 13,7 si, respectiv, 3,5 la fiecare 100.000 de persoane din populatia globala.
Cazurile de cancer de trahee si de prostata cu debut precoce au crescut cel mai rapid intre 1990 si 2019, cu variatii procentuale anuale estimate la 2,28% si, respectiv, 2,23%. La celalalt capat al spectrului, cazurile de cancer de ficat cu debut precoce au scazut cu un procent estimat de 2,88% pe an.
In total, 1,06 milioane de persoane sub 50 de ani au murit de cancer in 2019, ceea ce reprezinta o crestere de 27% fata de cifra din 1990. Dupa cancerul de san, cele mai multe decese au fost legate de cancerele de trahee, plamani, stomac si intestin. Cele mai abrupte cresteri ale numarului de decese s-au inregistrat in randul persoanelor cu cancer de rinichi sau ovarian.
Cele mai mari rate de cancere cu debut precoce in 2019 au fost in America de Nord, Oceania si Europa de Vest. Tarile cu venituri mici si medii au fost, de asemenea, afectate, iar cele mai mari rate de deces in randul persoanelor sub 50 de ani au fost in Oceania, Europa de Est si Asia Centrala.
In tarile cu venituri mici si medii, cancerul cu debut precoce a avut un impact mult mai mare asupra femeilor decat asupra barbatilor, in ceea ce priveste sanatatea precara si decesele.
Pe baza tendintelor observate in ultimele trei decenii, cercetatorii estimeaza ca numarul global de cazuri noi de cancer cu debut precoce si de decese asociate va creste cu inca 31% si, respectiv, 21% pana in 2030, persoanele in varsta de 40 de ani fiind cele mai expuse la risc.
Factorii genetici sunt susceptibili de a avea un rol, au declarat cercetatorii. Dar dietele bogate in carne rosie si sare si sarace in fructe si lapte, alaturi de consumul de alcool si tutun, sunt principalii factori de risc care stau la baza celor mai frecvente tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani, iar inactivitatea fizica, excesul de greutate si nivelul ridicat de zahar din sange sunt factori care contribuie, potrivit datelor.
Dr. Claire Knight, manager senior de informatii despre sanatate la Cancer Research UK, care nu a fost implicat in studiu, a declarat ca nu este inca clar ce determina aceasta tendinta si a indemnat la prudenta.
„Oricat de alarmant ar putea parea acest lucru, cancerul este in primul rand o boala a varstei inaintate, majoritatea cazurilor noi de cancer la nivel mondial fiind diagnosticate la persoanele cu varsta de 50 de ani si peste”, a spus ea. „Avem nevoie de mai multe cercetari pentru a examina cauzele aparitiei precoce a cancerului pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi studiul nostru BCAN-RAY, care analizeaza noi modalitati de identificare a femeilor mai tinere cu risc mai mare de cancer de san.