PNL a transmis, miercuri, dupa ce Curtea Constitutioneaza a respins sesizarea PNL si USR si a stabilit ca este constitutionasa numirea lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ, ca „CCR a facut, din nou, jocul politic al PSD”. „Dupa alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel incat sa nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic”, promite PNL.
„Curtea Constitutionala (CCR) a facut, din nou, jocul politic al PSD. CCR si-a dat aprobarea pentru mentinerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, in fruntea Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizarea depusa de PNL impotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ.
PNL a prezentat, in sesizare, argumente solide referitoare la neconstitutionalitatea hotararii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Alegerea Presedintelui Consiliului Legislativ, in persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin incalcarea dispozitiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ. Acest articol se afla sub prezumtia de constitutionalitate si dispune: ‘Presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului(…)’.
In contextul in care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile (majoritatea parlamentarilor prezenti), nu a fost intrunit numarul necesar de voturi prevazut de lege – 234 de voturi (majoritatea parlamentarilor de pe liste), pentru ca acesta sa fie numit presedinte al Consiliului Legislativ”, se arata pe pagina de Facebook a PNL.
De asemenea, PNL precizeaza ca „Florin Iordache nu indeplineste conditiile de buna reputatie cerute de lege fiind initiatorul mai multor proiecte legislative, precum Ordonanta 13, care au generat revolta publica”.
„Buna reputatie este incompatibila cu orice actiune care genereaza revolta publica. De asemenea este incalcat principiul legalitatii, art.1 alin.(5) din Constitutie. Al treilea motiv de neconstitutionalitate este neindeplinirea conditiei prevazute de lege care dispune ca Presedintele Consiliului Legislativ nu poate fi membru al unui partid politic. La dosarul depus la Secretarul General al Camerei Deputatilor nu exista dovada ca Florin Iordache a demisionat din PSD anterior inregistrarii candidaturii”, mai spune PNL.
Liberalii adauga ca dupa alegerile parlamentare vor reforma Curtea pentru a nu mai fi posibile aceste decizii care au au caracter politic.
„Dupa alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel incat sa nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic. Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care modifica legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Propunerea legislativa prevede ca magistratii CCR pot fi numiti doar din randul judecatorilor, iar candidaturile pot fi respinse daca nu exista avizul CSM sau daca acesta este negativ”, conchide postarea.
Curtea Constitutionala a discutat miercuri sesizarile PNL si USR privind numirea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ, prin votul in plenul reunit al Parlamentului. Tot miercuri este pe ordinea de zi si obiectia formulata de USR privind numirea senatorului USR George Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului Legislativ.
Camera Deputatilor si Senatul au votat in plenul reunit ca Florin Iordache sa fie presedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.
Au fost 185 de voturi „pentru” si 43 de voturi „impotriva” la Florin Iordache. Ionut Duli Mazalu, propus de USR, a avut doua voturi „pentru” si 226 de voturi „impotriva”, iar fostul judecator al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” si 187 de voturi „contra”.
Pentru functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dirca, senator USR.
Florin Iordache a depus in 9 noiembrie juramantul ca presedinte al Consiliului Legislativ. El a trimis o notificare catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor in care anunta ca a depus juramantul in functia de presedinte al Consiliului Legislativ. El mai informa conducerea forului legislativ ca in termen de 15 zile va opta pentru una din cele doua functii detinute, cea de presedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…