CCR a respins sesizarea Opozitiei pe proiectul de lege privind noile taxe si eliminarea facilitatilor fiscale, care astfel vor intra in vigoare

politica

Marcel Ciolacu

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins miercuri sesizarea Opozitiei pe pachetul de masuri fiscale pe care Guvernul si-a asumat raspunderea si au decis ca legea este constitutionala. Legea va merge acum, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis, dupa publicarea motivarii CCR.

Presedintele Curtii Constitutionale, Marian Enache, a declarat dupa sedinta ca in urma analizei, „CCR a constatat ca angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic si unitare, respectiv cresterea veniturilor la bugetul public si reducerea cheltuielilor statului”.

„In cadrul examenului de constitutionalitate, s-a conchis ca procedura de aprobare a legii, prin angajarea raspunderii Guvernului, a respectat exigentele Constitutiei si a jurisprudentei CCR”, a mai spus Enache.

El a precizat ca CCR a mai retinut ca „dispozitiile legale in mod punctual criticate de autorii obiectiei de neconstitutionalitate au fost adoptate in marja de apreciere si oportunitate de care legiuitorul dispune in materie financiar-fiscala”.

”Prin urmare, judecatorii constitutionali au decis cu majoritate de voturi ca obiectia este neintemeiata, ca legea in ansamblul sau este constitutionala, declarand respingerea obiectiei, ca articolul 3 referitor la diminuarea contributiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate in activitatea de creare de programe si calculator este constitutionala iar in unanimitate, au respins ca neintemeiate celelalte critici, in numar de peste 30 formulate in sesizare”, a mai spus presedintele CCR.

Reamintim ca pe 29 septembrie USR si Forta Dreptei au depus la Curtea Constitutionala, sesizarea care vizeaza legea privind unele masuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu si-a asumat raspunderea in Parlament. Documentul a fost semnat si de catre doi parlamentari liberali, Dan Vilceanu si Gheorghe Pecingina, care, ca urmare a acestui fapt, au fost exclusi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputatilor.

„Am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forta Dreptei si PNL impotriva legii prin care Ciuca si Ciolacu baga mana adanc in buzunarul romanilor care muncesc. Cum spuneam, am gasit si doi liberali, Vilceanu si Pecingina. Sunt 46 de pagini de articole de neconstitutionalitate, sunt 13 articole din Constitutie calcate in picioare de Ciolacu in acest proiect. O sa va dau cateva argumente. Unele sunt de procedura si o sa le citesc. Nu au fost respectate conditiile pentru angajarea raspunderii Guvernului. Guvernul si-a angajat raspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar, nu este respectata conditia aplicarii imediate a legii. Este ala-bala-portocala. Unele prevederi se aplica la 1 octombrie, unele prevederi se aplica la anul, unele in 2025, iar CCR a spus in nenumarate randuri ca asta nu este in regula si a admis sesizari de neconstitutionalitate. A spus clar ca atunci cand iti angajezi raspunderea ca Guvern trebuie sa ti-o angajezi pe ceva urgent”, a spus Mosteanu la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca pachetul de legi pe care Guvernul si-a angajat raspunderea a incalcat principiul securitatii juridice, ca urmare a lipsei de claritate si predictibilitate a normelor din aceasta lege.

„Se incalca principiul egalitatii in fata legii prin tratamentul inegal si discriminarile facute. Este o sesizare din 2020 la CCR, facuta de PSD pe un pachet de masuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban isi angaja raspunderea, un Guvern care nu avea majoritate in Parlament, si ala este un caz in care Constitutia spune ca trebuie sa iti angajezi raspunderea, nu atunci cand ai peste 60% in Parlament, cat au PSD, PNL cu sustinerea minoritatilor. Nu au niciun argument pentru care sa isi angajeze raspunderea pe un proiect atat de complex, trebuia sa vina cu el in Parlament si CCR atunci exact asta a spus”, a mentionat purtatorul de cuvant al USR.

Mosteanu a explicat ca prin depunerea sesizarii la CCR pachetul de legi este blocat pentru moment si nu va produce efecte.

„Astazi, acum, am blocat aceasta lege si aceasta lege nu va intra in vigoare. Pana vor judeca cei de la Curtea Constitutionala, acest proiect este blocat, este oprit, nu va creste nicio taxa. Din acest moment, practic, legea nu exista, nu produce niciun fel de efecte. (…) Sunt nenumarate decizii din ultimii 20 de ani ai CCR pe astfel de spete. Nu vad cum ar putea, ce contorsiuni ar putea sa faca CCR sa spuna ca aceasta lege a lui Ciolacu, care este o tocanita cu de toate, care incalca 13 articole din Constitutie, nu vad cum ar putea sa spuna ca acest proiect este constitutional. Ciolacu este oprit in momentul asta. Daca vrea sa faca reforma, trebuie sa vina cu o reforma in Parlament, are majoritate, poate sa si-o foloseasca sa treaca proiecte printr-o dezbatere corecta, o dezbatere in comisii, o dezbatere cu organizatiile patronale, cu sindicatele, o dezbatere cu toti oamenii care sunt loviti de aceasta nemernicie a lui, aceasta lege prin care baga mana adanc in buzunarul oamenilor cinstiti pentru a-si hrani el si Ciuca ‘Buzatii’ din teritoriu”, a conchis Mosteanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: