Curtea Constitutionala dezbate miercuri cererea Guvernului de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de judecatori. Marti, ministrul justitiei Tudorel Toader a avut o discutie pe aceasta tema cu presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea.
Conform unor surse, punctul de vedere al Executivului ar urma sa fie sustinut de Toni Grebla, fost judecator al Cutrtii Constitutionale, iar in prezent secretar general al Guvernului, informeaza news.ro.
Guvernul a sesizat in 2 octombrie Curtea Constitutionala privind un posibil conflict intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul constituirii completelor de judecata.
Executivul arata in cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala ca instanta suprema a refuzat explicit sa aplice o lege adoptata de Parlament, substituindu-se, implicit, autoritatii legiuitoare, arata Curtea Constitutionala. Partile au avut termen pana in 16 octombrie pentru a-si exprima, in scris, punctul de vedere asupra continutului conflictului si a eventualelor cai de solutionare a acestuia.
Demersul Guvernului a avut loc in contextul in care si liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema, un astfel de complet judecand si apelul in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare.
Liviu Dragnea a declarat inaintea actiunii Guvernului la CCR ca se urmareste sa fie ”bagat la puscarie” de un complet de la ICCJ facut cu incalcarea legii si ca a vorbit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa faca demersuri in legatura cu desemnarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ.
”Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. Legea spune ca presedintii completurilor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.
De altfel, Dragnea a solicitat deja anularea Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ prin care aplicarea prevederilor noii Legi de organizare judiciara privind completurile de 5 judecatori este amanata pentru 1 ianuarie 2019. Un prim termen a fost in 26 octombrie, iar urmatorul este in 23 noiembrie.
Un demers cu acelasi obiect a facut si avocatul Adrian Toni Neacsu, care o apara pe fosta sotie a lui Dragnea in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Neacsu a anuntat in 28 octombrie ca a inaintat o exceptie privind nelegala compunere a completului de judecata P1 al ICCJ si ca va contesta si decizia prin care formare unor noi complete a fost amanata pana in 2019, dupa ce plangerea sa prealabila pe aceleasi teme a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie. El spune ca apreciaza „imaginatia interpretativa” a instantei, dar este de parere ca argumentele instantei nu se sustin juridic.
Tot atunci Toni Neacsu preciza si ca va participa la sedinta Curtii Constitutionale din 7 noiembrie, in care se discuta sesizarea Guvernului privind un posibil conflict intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul constituirii completurilor de judecata.
„Toata atentia mea este indreptata acum spre Curtea Constitutionala, unde probabil voi si asista la sedinta din 7 noiembrie, singura autoritate care poate stabili daca exista si cat de amplu este conflictul juridic dintre legiuitor si ICCJ prin crearea de catre aceasta din urma a propriilor norme de procedura, care exced legii de organizare judecatoreasca. Miza, pe care mi-o asum, nu o reprezinta un dosar sau altul si nici macar compunerea completelor de 5 judecatori ci recunoasterea realitatii juridice ca din 2014 in Romania a existat, impotriva Constitutiei, o instanta extraordinara”, mai spunea avocatul.
„La Inalta Curte se respecta legea si in tara asta sunt judecatori care respecta legea cu orice risc”, a declarat Tarcea, referindu-se la acuzatiile liderului PSD al carui dosar a fost repartizat completului de cinci judecatori P1 – Penal condus de vicepresedintele instantei supreme Iulian Dragomir.
Presedinta ICCJ a precizat ca Legea 207/2018 de modificare a Legii de organizare judiciare „incontestabil este de imediata aplicare, Inalta Curte o aplica inca din iulie 2018, dar aplicarea imediata a legii presupune si respectarea obligatiilor pe care legea le impune in ceea ce priveste termenul, data la care acea obligatie trebuie indeplinita”.
„Or legea este incontestabil si lipsita de orice echivoc: la inceputul fiecarui an”, a conchis Tarcea.
Marti, ministrul Justitiei Tudorel Toader a avut o discutie pe tema sesizarii si a dezbaterii de la CCR cu Liviu Dragnea, in biroul acestuia de la Parlament. Intrebat daca i se pare normala o intalnire cu o persoana direct interesata de acest subiect -avand in vedere ca Dragnea a contestat modul in care a fost compus completul care judeca recursul in dosarul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman – Toader a spus ca nu a discutat cu un justitiabil, ci cu al treilea om in stat.
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…
Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…
Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…