CCR este pregatita sa intervina pentru a bloca desemnarea lui Orban ca premier. „Este neconstitutional” – fost membru CSM, apropiat de PSD
Toni Neacsu, fost membru al CSM, apropiat de PSD, sustine ca presedintele Iohannis nu il mai poate desemna inca o data pe Ludovic Orban pentru functia de premier intrucat ar fi neconstitutional. „O astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala”, sustine Neacsu.
„Desemnarea drept premier a aceluiasi premier caruia prin motiune de cenzura Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridica grave probleme de constitutionalitate, iar o astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala.
Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de catre o majoritate parlamentara ci, constititional vorbind, de catre Parlament.
Presedintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, caci asa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, daca respecta principiul loialitatii constitutionale, acea propunere care intruneste o virtuala majoritate in Parlament.
In caz contrar, Presedintele ar putea ca prin desemnari in bataie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, gradinarul de la Cotroceni si in sfarsit baiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – sa aiba practic in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Va asigur ca nu asta permite Constitutia.
Post Scriptum tehnic
CCR deja a stabilit limitele in care Presedintele Romaniei poate evolua in procedura desemnarii unui candidat pentru functia de prim ministru. Nu are nicidecum un drept de optiune arbitrar. Prin Decizia nr. 80/2014 judecatorii constitutionali au stabilit cu valoare de principiu ca „Presedintele Romaniei, neputand avea rol de decident in aceasta procedura, ci de arbitru si mediator intre fortele politice, are doar competenta de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianta politica sau partidul politic care detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare sau, in cazul in care nu exista o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianta politica sau partidul politic care poate asigura sustinerea parlamentara necesara obtinerii votului de incredere al Parlamentului.” ( par. 319)
Aceasta inseamna ca este neconstituionala desemnarea unei persoane care nu prezinta o virtuala majoritate parlamentara ori a unui candidat propus doar pentru a fi respins de Parlament”, a scris Neacsu pe Facebook.
Senatorul PNL Alina Gorghiu anunta deja ca PNL va merge la negocierile de la Cotroceni tot cu Ludovic Orban ca propunere de premier.
„In viitorul apropiat vom avea un Guvern Orban interimar. Deciziile pe care PNL le-a luat in Consiliul National le cunoasteti: propunerea de prim-ministru, propunere cu care PNL va merge la consultarile declansate constitutional de presedintele Klaus Iohannis este persoana premierului interimar, anume Ludovic Orban. Restul mandatului va fi stabilit maine, precum si echipa care va merge la consultari”, a declarat Alina Gorghiu la Realitatea Plus.
Ludovic Orban a anuntat, miercuri, dupa adoptarea motiunii de cenzura ca pe pesedisti „nu-i ajuta cu nimic aceasta majoritate conjucturala”.
„Nu-i ajuta cu nimic aceasta majoritate conjucturala. Veti vedea ce se va intampla in perioada urmatoare. Avem gandita o strategie, vom decide pasii”, a declarat Orban, inconjurat de ministrii PNL.
Orban a mentionat ca, joi, conducerea PNL va stabili cu ce mandat va merge la Palatul Cotroceni la discutiile dspre propunerea unui nou premier. Iohannis a anuntat deja ca il va propune din nou pe Ludovic Orban.
Motiunea de cenzura intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, initiata de PSD, a fost adoptata, miercuri, de Parlament cu 261 de voturi „pentru” si 139 de voturi „impotriva”.