„CCR trebuie desfiintata. Am avut 100% dreptate”. Primul lider politic care indrazneste sa o spuna deschis
Theodor Paleologu, fost candidat PMP la Presedintie, cere cu subiect si predicat desfiintarea CCR. Este primul politician care indrazneste sa aiba o astfel de solicitare.
„Recentele evolutii de pe scena politica dovedesc ca am avut 100% dreptate: avem nevoie de o noua constitutie, iar CCR trebuie desfiintata. Din pacate, presedintele isi propune obiective prea marunte si se incurca in itele micilor sale machiaverlicuri”, a scris Paleologu pe Facebook.
„Evident ca poate fi desfiintata CCR. Constitutionalitatea actelor normative poate fi verificata bine mersi de Curtea de Casatie. CCR in forma ei actuala este o rusine”, a mai spus Paleologu, ca reactie la un comentariu.
Premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat luni seara ca CCR trebuie sa judece pe baza textelor constitutionale, fiind de parere ca in cazul sau a decis „pe baza unor declaratii politice”.
Orban a spus, la Digi 24, ca membrii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) fac in cazul sau „analiza politica”. „Eu cred ca CCR trebuie sa judece in functie de textele constitutionale, in litera si spiritul Constitutiei”, a afirmat el.
Totodata, premierul a sustinut ca in ultimii ani „foarte multe decizii au fost in favoarea PSD”.
„Haideti sa fim cinstiti, daca ne uitam la ultimii trei ani de zile, vedem ca foarte multe solicitari ale PSD, conflicte juridice de natura constitutionala, sesizari (….), foarte multe decizii au fost in favoarea PSD. Asta este adevarul, e statistic. Sigur ca au fost decizii care au fost luate si la sesizari pe care le-am depus noi, dar in cazuri evidente de neconstitutionalitate. Sa ne readucem aminte ca a ajuns Curtea Constitutionala sa dea ordin ce trebuie sa faca presedintele, fortandu-l pe presedinte sa o demita pe Laura-Codruta Kovesi, caz fara precedent”, a mentionat Orban.
In opinia sa, decizia CCR privind desemnarea sa ca sef al Executivului a fost influentata de „presupuneri si declaratii politice”.
„Acum a ajuns (CCR – n.r.) sa intervina pe parcursul unei proceduri care a fost declansata si sa decida ceva pe baza unor presupuneri si pe baza unor declaratii politice. Imi pare rau, Curtea Constitutionala nu judeca pe baza unor declaratii politice. Acuma ce o sa faca, o sa ii puna la detectorul de minciuni pe toti candidatii de premier care sunt desemnati de presedintii Romaniei, sa vada daca vor sau nu vor sa constituie majoritatea parlamentara?”, a spus Orban.
De altfel, el a spus ca vrea sa citeasca motivarea CCR in acest caz: „Vreau sa vad cum pot sa motiveze”.
Intrebat care crede ca va fi urmatoarea propunere de premier a presedintelui, Orban a raspuns: „Am incredere in presedintele Romaniei, are discernamantul, experienta, aparatul de analiza astfel incat sa ia cea mai buna decizie in situatia asta pentru Romania”.
De asemenea, el a subliniat ca, potrivit statutului partidului sau, el este nominalizat la functia de premier.
„In conformitate cu prevederile statutare, candidatul la functia de prim-ministru este desemnat de Consiliul National. Consiliul National PNL l-a desemnat pe presedintele partidului, asa cum e firesc in orice democratie. Eu sunt candidatul PNL la functia de prim-ministru. Aceasta decizie nu poate fi schimbata, evident, decat intr-o situatie exceptionala, printr-o alta hotarare a Consiliului National”, a punctat Orban.
Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, luni, ca exista conflict juridic intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, in functia de premier.