Cea mai inalta instanta din Franta, Consiliul Constitutional, a confirmat ca noua lege care prevede ca publicul trebuie sa detina un permis de sanatate pentru a avea acces in baruri si restaurante si ca personalul medical trebuie sa fie vaccinat impotriva COVID-19 pana la jumatatea lunii septembrie este constitutionala, informeaza Reuters.
Legea, elaborata in contextul in care Franta se confrunta cu un al patrulea val de infectii provocate de varianta Delta, merge mai departe decat legislatia din majoritatea celorlalte natiuni europene, conditionand activitatile din viata de zi cu zi fie de un certificat de vaccinare, fie de un test COVID-19 recent negativ.
Franta a impus deja din 21 iulie un permis de sanatate pentru a avea acces la muzee, cinematografe si piscine. Incepand cu 9 august, acest lucru va fi extins la restaurante, baruri, cafenele, marile centre comerciale si trenurile pe distante lungi.
Intre timp, lucratorii din domeniul sanatatii trebuie sa se vaccineze pana la jumatatea lunii septembrie, in caz contrar riscand o suspendare pana cel putin la jumatatea lunii noiembrie.
Macron si-a dezvaluit planurile pentru aceasta legislatie in luna iulie, cu un mesaj simplu: „Vaccinati-va”.
Rata de vaccinare a crescut, deoarece oamenii s-au confruntat cu perspectiva de a fi privati de placerile cotidiene. Majoritatea francezilor sunt de acord cu cerintele privind permisul de sanatate, arata un sondaj Elabe.
Dar oponentii legii il acuza pe Macron ca incalca libertatile si ca ii discrimineaza pe cei nevaccinati. „Este deprimant. Am simtit ca va veni, dar este totusi o lovitura”, a declarat Nathalie Juyot, lucrator in administratia unui spital, la un protest discret joi. Juyot a declarat ca nu doreste vaccinul COVID, dar s-a intrebat ce optiuni are. „Nu-mi pot permite sa nu am un salariu”, a continuat ea.
In decizia sa de joi, Consiliul Constitutional a anulat totusi mai multe clauze din lege. Acesta a declarat ca o carantina obligatorie de 10 zile pentru orice persoana care a fost testata pozitiv la COVID-19 a adus atingere libertatilor.
De asemenea, Consiliul a decis ca, desi angajatorii pot suspenda lucratorii din domeniul sanatatii si din prima linie care refuza sa se vaccineze cu COVID-19 sau sa prezinte dovada unui test negativ, nu ii pot concedia pe cei cu contracte pe termen scurt.
Macron a vorbit despre „iresponsabilitatea si egoismul” celor care refuza vaccinul si a spus ca nu va ceda in fata cererilor manifestantilor anti-vaccin care au protestat in toata Franta in ultimele trei weekenduri.
„Cateva zeci de mii de oameni si-au pierdut mintile in asa masura incat spun ca traim intr-o dictatura”, a declarat Macron pentru Paris Match intr-un interviu publicat miercuri.
Presiunea reinnoita asupra sistemului de sanatate a subliniat necesitatea adoptarii abonamentului pentru sanatate, a declarat guvernul.
Spitalele de pe Coasta de Azur, din Corsica si din sudul regiunii Occitanie si-au declansat din nou in aceasta saptamana planurile de gestionare a crizei, care includ amanarea unor operatii pentru a elibera paturi.
La restaurantul La Cabasse din apropierea orasului portuar mediteranean Toulon, managerul Laurent Bondil a declarat ca este sigur ca permisul de sanatate ii va afecta veniturile, dar ca va respecta noile reglementari: „In fiecare zi exista o noua regula. Dar ceea ce conteaza este ca suntem inca aici.”
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…