Ce a cautat Orban la Kiev. Liderul de la Budapesta s-a lovit de un refuz categoric cand i-a cerut lui Zelenski sa „ia in calcul cat mai rapid o incetare a focului”

actualitate

Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat marti prima sa vizita in Ucraina de la inceputul invaziei ruse, l-a indemnat pe Volodimir Zelenski sa ia in calcul cat mai rapid o incetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, in timp ce presedintele ucrainean a insistat asupra unei „paci juste” si asupra continuarii ajutorului militar european pentru tara sa, transmit agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Viktor Orban a subliniat ca obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilitati de pace vede guvernul ucrainean. „Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili pacii. As dori sa intelegeti ca aceasta este misiunea mea, de a intelege cum vedeti oportunitatile de pace”, a declarat Orban la o conferinta de presa comuna cu Zelenski.

„Obiectivul prezentei mele aici este de a intelege cum putem ajuta Ucraina in urmatoarele sase luni si de asemenea cum putem ajuta comunitatea maghiara” din Ucraina, a explicat premierul ungar, a carui tara a preluat la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului UE.

„I-am cerut presedintelui sa ia in considerare posibilitatea unei incetari a focului rapide”, care sa fie „limitata in timp si sa permita accelerarea negocierilor de pace”, a continuat el la conferinta de presa cu Zelenski.

Acesta din urma a apreciat ca vizita lui Orban ilustreaza „prioritatile europene comune, prin urmare este importanta obtinerea unei paci juste pentru Ucraina si pentru intreaga Europa”.

„Este de asemenea important pentru noi toti in Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina sa ramana la un nivel suficient, inclusiv pentru apararea noastra impotriva terorii ruse”, a adaugat Zelenski, dupa ce Orban s-a impotrivit in interiorul UE si NATO ajutorului militar oferit Ucrainei in razboiul cu Rusia.

Posibilitatea unei intrevederi Orban-Zelenski a fost evocata de la sfarsitul anului trecut, o intrevedere pregatitoare in acest scop avand loc in ianuarie intre ministrii de externe ungar si ucrainean, Peter Szijjarto si Dmitro Kuleba. Ulterior, seful diplomatiei ungare a declarat la inceputul lui martie ca raspunsul Ucrainei fata de un document in 11 puncte ce i-a fost prezentat de Ungaria pe tema drepturilor minoritatilor nationale nu aduce mai aproape restabilirea acestor drepturi ale minoritatii maghiare.

Relatiile dintre Kiev si Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzand incalcarea drepturilor minoritatii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relatii s-au degradat si mai mult dupa ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev si a avertizat ca Ungaria nu va sprijini Ucraina in niciun for international atat timp cat nu sunt restabilite drepturile minoritatii maghiare.

Potrivit guvernului ungar, numerosi etnici maghiari din Ucraina care au fost inrolati in armata ucraineana au murit pe front. In iunie 2022, Rusia a transferat catre Ungaria 11 prizonieri de razboi ucraineni de etnie maghiara, aceasta intelegere a Budapestei cu Moscova provocand iritarea Kievului.

Totusi, Viktor Orban a declarat marti la Kiev ca doreste imbunatatirea relatiilor cu Ucraina si sa semneze un acord extins de cooperare bilaterala. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat ca discutiile avute cu premierul ungar pot servi ca baza pentru un viitor acord intre Ucraina si Ungaria.

„S-a lucrat mult pentru aceasta vizita. Discutii importante despre viitorul Europei, securitate, dreptul international si Formula de Pace” a presedintelui Zelenski, a scris pe social media seful de cabinet al presedintiei ucrainene, Andrii Iermak, facand referire la formula de pace a presedintelui Zelenski.

Aceasta consta intr-un document in zece puncte care cere in special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute international si crearea unui tribunal international pentru judecarea crimelor de razboi rusesti. Rusia considera aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel ca a respins planul si a cerut Kievului sa recunoasca „noile realitati de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei si a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

De partea sa, intr-o propunere pentru o incetare a focului si o pace negociata, respinsa intre timp de Ucraina si de aliatii ei occidentali, presedintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecuta retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson) si renuntarea de catre Ucraina la aspiratia de aderare la NATO, ca pas premergator reluarii negocierilor intre Moscova si Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfasurate in martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Zelenski a declarat vineri ca lucreaza la un nou plan pentru a pune capat razboiului, in timp ce Ucraina continua in acelasi timp sa se consolideze militar pentru a putea forta Rusia sa accepte o „pace justa”.

„Avem numerosi raniti si morti pe campul de lupta si printre civili. Nu vrem ca razboiul sa mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregati acest plan in comun, pentru a-l pune pe masa in timpul unui al doilea summit pentru pace”, a adaugat Zelenski, referindu-se la conferinta internationala care a avut loc luna trecuta in Elvetia si la care Rusia nu a fost invitata.

Presedintele ucrainean a declarat joi, la Bruxelles, ca planul asupra caruia lucreaza Ucraina, impreuna cu sustinatorii sai, ar trebui sa fie prezentat la un al doilea summit. Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual sa fie invitata la o asemenea reuniune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: