Ce a vazut un jurnalist CNN la bordul navei ruse Amiral Gorskov, aflata in Cuba: „Marinarii rusi vorbeau mai mult engleza decat spaniola” – Video
Corespondentul CNN in Cuba, Patrick Oppmann, a avut ocazia sa viziteze fregata rusa Amiral Gorskov care a ancorat zilele trecute in Cuba. El a descris intr-un amplu material publicat pe site-ul CNN aceasta experienta.
In doisprezece ani de viata in Cuba, am asteptat la tot felul de cozi. Cozi pentru a cumpara mancare, cozi pentru a plati facturi, cozi doar pentru ca oamenii stateau la coada pentru ceva ce poate merita sa stea la coada.
Dar acum ma aflam la coada pentru ceva neasteptat: pentru a urca la bordul unei nave de razboi rusesti ancorate in portul Havana.
Cand un diplomat rus mi-a spus ca, incepand de joi, fregata Amiral Gorskov va oferi tururi pentru public timp de trei zile, am fost oarecum sceptic.
Gorskov este una dintre cele mai moderne nave din flota rusa, capabila sa lanseze rachete hipersonice care se deplaseaza cu peste 10.000 de kilometri pe ora. Mi-a fost greu sa imi imaginez ca aceasta nava pretioasa a presedintelui Vladimir Putin va fi deschisa pentru a fi vazuta de oricine.
Cand nava Gorskov a sosit miercuri in Cuba, a tras un salut asurzitor de 21 de focuri de arma. Cubanezii au raspuns cu focuri de tun de la o fortareata din secolul al XVIII-lea care domina portul si pe care spaniolii o construisera pentru a proteja orasul de pirati. Impreuna cu fregata au sosit un remorcher de salvare, o nava de alimentare cu combustibil si Kazan, un submarin cu propulsie nucleara.
The Admiral Gorshkov receives the 21 gun salute pic.twitter.com/MpkycvBwOn
— Ruaridh Nicoll (@Ruaridhnicoll) June 12, 2024
Ministerul cubanez al Apararii a declarat ca niciuna dintre nave nu transporta arme nucleare si ca acestea nu reprezinta „o amenintare pentru regiune”, referindu-se in mod clar la SUA, vecinul Cubei aflat la 90 de mile la nord.
Dar pentru multi cubanezi, vizita celui mai mare convoi de nave din ultimii ani din partea vechiului lor aliat din timpul Razboiului Rece a parut o intoarcere in trecut, in special in contextul in care Moscova si Washingtonul se cearta tot mai mult in legatura cu razboiul din Ucraina.
„Nu am crezut niciodata ca voi vedea un submarin rusesc atat de aproape”, a spus un cubanez de langa mine in timp ce asteptam la coada la vederea celor patru nave. Stateam in fata terminalului portuar din Havana care, cu doar cativa ani inainte, fusese plin de nave de croaziera americane, pana cand presedintele de atunci, Donald Trump, a interzis vizitele acestora pe insula in 2019.
Chiar daca se formase o coada, nu era clar daca vreunul dintre noi, care asteptam acolo, urma sa urce la bord. A trecut o ora in soarele cubanez arzator.
„Ne prajim aici”, a spus o femeie care purta in brate un copil mic langa mine. Cubanezii sunt campioni la stat la coada, iar eu ma temeam ca nu voi avea nimic de aratat, in afara de o arsura solara din ce in ce mai mare.
In cele din urma, un oficial al Marinei cubaneze, intr-o uniforma alba stralucitoare, a iesit sa ne vorbeasca si si-a asezat mana pe umarul meu.
„Puteti urca la bord, dar trebuie sa lasati in urma orice obiect ascutit, cum ar fi cutite, foarfece sau masini de tuns”, a spus el.
Doi ofiteri de securitate a statului imbracati in civil au inceput sa treaca numerele cartilor de identitate ale tuturor intr-o baza de date pe telefoanele lor.
I-am inmanat carne-ul meu, sau cartea de identitate, in care figura locul meu de nastere din SUA, unuia dintre ofiteri care parea prea tanar pentru a se barbieri. Acesta s-a uitat la carne-ul meu si s-a intors catre colegul sau mai in varsta pentru un sfat.
„Ii lasam pe rezidentii straini la bord?”, a intrebat el.
Ofiterul mai in varsta, care purta o sapca de baseball a celor de la New York Yankee, a dat din cap si apoi a trecut informatiile despre cardul meu in baza de date.
„Puteti merge mai departe”, a spus el.
Current situation near the US coast:
Cubans lined up aboard Russian ships, including the Yasen-class guided-missile submarine Kazan, in Havana, Cuba.
Earlier it was reported that the Russian nuclear submarine and frigate Admiral Gorshkov had arrived off the shores of the United… pic.twitter.com/aVSnODz17r
— Peacemaker (@peacemaket71) June 15, 2024
In interiorul portului, pe langa oficialii care manevrau un detector de metale, marinarii rusi imbracati in unforme albastru inchis asteptau sa ia un grup de aproximativ 20 dintre noi la bordul navei Gorskov.
In fata navei, marinarii afisasera un panou in limba engleza care declara ca „scopul principal” al lui Gorskov era „operatiuni de lupta impotriva navelor de suprafata si submarinelor inamice”.
Marinarii rusi vorbeau mai mult engleza decat spaniola, iar eu am tradus ocazional pentru a-i ajuta pe ceilalti membri ai grupului nostru, care erau toti cubanezi. Ni s-a spus ca putem filma si toata lumea si-a scos imediat smartphone-urile pentru a face videoclipuri si selfie-uri.
Am inceput pe platforma masiva pentru elicoptere a navei si apoi am mers prin nava pana la prova. La fiecare cativa metri, un marinar rus statea de paza.
In partea din fata a navei, unul dintre marinari mi-a aratat un sistem antiracheta care urma sa fie folosit in cazul improbabil in care am fi fost atacati. Am intrebat despre tunul masiv, iar marinarul mi-a raspuns ca poate trage obuze la o distanta de 23 de kilometri.
La un nivel mai sus, unde parea sa existe echipamente de comunicatii sensibile, un soldat rus in echipament tactic, cu o pusca de asalt alaturi, ne-a privit de sus.
Chiar de la prova, puteam vedea o priveliste neobstructionata a submarinului Kazan, submarinul de 430 de metri lungime care se intindea in port.
L-am observat pe unul dintre marinarii rusi admirand cerul albastru si apele calme din jurul nostru.
„Cuba e buna?”, l-am intrebat. „Cuba buna”, imi raspunde razand si imi da un deget mare in sus.
Razboiul din Ucraina a degradat grav flota rusa si a adus din nou SUA si Rusia in taberele opuse ale unui conflict sangeros. Pentru un marinar rus, Cuba ar putea fi cat se poate de buna in aceste zile.
Am debarcat de pe nava de razboi rusa in Havana, simtind ca Razboiul Rece nu mai pare o amintire atat de indepartata, cand am vazut o alerta care mi-a aparut pe telefon.
Era un anunt potrivit caruia Pentagonul tocmai isi trimisese propriul submarin de atac cu propulsie nucleara in cealalta parte a insulei: Baza navala americana din Guantanamo Bay, Cuba, la putin peste 800 de kilometri de locul in care sunt andocate navele rusesti.
The commander of the Russian missile frigate, Admiral Gorshkov, boasts to a propagandist that the „Zircon” missiles they launch, strike residential „five-story buildings” with with „centimeter accuracy.”
We hope that this „interview” will reach the judges in The Hague. pic.twitter.com/33DRpu12Ma
— NEXTA (@nexta_tv) February 10, 2024