Ce ar face America daca Rusia ataca nuclear? Liderii americani au realizat deja simularea unui acestui scenariu teribil
Posibilitatea ca razboiul din Ucraina sa escaladeze pana la nivelul la care Rusia sa foloseasca armament nuclear a aparut tot mai des de la inceputul invaziei rusesti, mai ales ca Vladimir Putin a dat ordin ca fortele nucleare rusesti sa treaca in stare de alerta, asa cum o mai facuse si in 2014.
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a avertizat ca exista un ‚‚risc considerabil’’ de razboi nuclear daca tarile occidentale continua sa inarmeze Ucraina in fata invaziei ruse.
Ar fi in stare rusii sa faca asta? Si daca da, ce ar trebui sa faca cealalta superputere nucleara, Statele Unite ale Americii?
Scenariul folosirii armei nucleare de catre americani ca raspuns la un atac similar al Rusiei a fost realizat pe finalul presedintiei lui Barack Obama, conform cartii ‚‚The Bomb: Presidents, Generals, and the Secret History of Nuclear Wars’’, scrisa de jurnalistul Fred Kaplan.
Acesta, care a avut acces la documente secrete clasificate pentru a scrie cartea, analizeaza implicatiile simularii realizate de lideri militari si politici americani si le descrie intr-un material scris pentru publicatia Slate.
Desigur, acest scenariu nu este unul cu sanse foarte ridicate, dat fiind ca utilizarea armelor ar putea duce la un lant de evenimente care sa declanseze o catastrofa planetara, dar posibilitatea nu poate fi exclusa.
Premisa de la care a pornit simularea americanilor a fost ca rusii vor folosi doctrina ‚‚Escaladare pentru a dezescalada’’, cu alte cuvinte utilizarea unei arme nucleare de mici dimensiuni pentru a impiedica o situatie dezastruoasa pentru statul rus, cum ar fi o grava infrangere militara.
Aceasta varianta este mai probabila pentru ca in mod normal Rusia si-ar risca propria supravietuire prin folosirea unei arme nucleare de mari dimensiuni pentru ca America ar contraataca sigur in acea ipoteza.
Acest contraatac este sigur datorita politicii MAD (Mutual Assured Distruction), prin care ambele state se asigura ca pot distruge celalalt stat daca acesta le ataca, intrucat au permanent arme nucleare strategice in aer, apa si la sol care nu pot fi distruse simultan.
Scenariul e diferit pentru bombele de mici dimensiuni – 8 kilotone – nu ameninta supravietuirea unui stat. Spre exemplu, bombele de la Hirosima si Nagasaki aveau putere de 12,5 kilotone, de zeci de ori mai mici decat cele mai puternice arme nucleare de acum.
Ipoteza de la care au plecat liderii americani a fost ca rusii vor folosi aceasta bomba asupra unei baze NATO din Germania dupa un atac respins asupra tarilor baltice, iar America trebuie sa decida cum va raspunde.
Nu a existat un singur raspuns.
La prima intalnire, din cadrul Consiliului National de Securitate al SUA, generalii au inclinat mai degraba varianta unui raspuns nuclear similar, tot de mici dimensiuni. In acel moment a intervenit Colin Kahl, consilier pentru securitate nationala al lui Joe Biden – pe atunci vicepresedinte al SUA, acum presedinte. Acesta a aratat ca folosirea bombei nucleare ar intoarce intreaga planeta impotriva Rusiei, iar aceasta ar fi izolata economic si diplomatic, avantaj care ar disparea daca America ar raspunde la randul sau cu arma atomica. In cele din urma, consensul a fost ca IN PRIMA FAZA America ar trebui sa raspunda economic, diplomatic si cu mijloace militare conventionale, urmand sa decida apoi daca foloseste si arma nucleara.
Acesta nu a fost finalul.
O luna mai tarziu, simularea a fost reluata, dar de lideri de rang mai mare – secretarii (ministrii) guvernului american si principalii sefi militari.
Concluzia a fost diferita. AMERICA AR TREBUI SA RASPUNDA TOT NUCLEAR, TOT CU O ARMA DE MICI DIMENSIUNI, pentru a-si pastra credibilitatea in randul aliatilor.
Partea si mai interesanta e ca propunerea la care au ajuns a fost ca PRIMA UTILIZARE SA FIE ASUPRA BELARUSULUI, care ar fi aliatul Rusiei in acest razboi ipotetic. Apoi simularea a fost inchisa, fara a lua in calcul si pasii urmatori. Este posibil ca aceasta simulare sa fi fost reluata, dar autorul nu ne ofera alte detalii.
In acelasi timp, dincolo de decizia liderilor majori, armata americana are un numar extrem de mare de simulari de razboi nuclear, unele incluzand, desigur, si atacarea teritoriului Federatiei Ruse.
Problema, concluzioneaza autorul, e ca folosirea armelor nucleare de mici dimensiuni este problematica in sine. Unele dintre ele ar putea sa nu fie recunoscute de apararea uneia dintre cele doua tari nucleare ca fiind de mici dimensiuni si sa declanseze un raspuns disproportionat, cu arme strategice, de mari dimensiuni, care ar putea aduce un dezastru nuclear pentru intreaga planeta.
Desigur, scenariul despre care am vorbit este unul in care un stat NATO ar fi atacat, ceea ce de fapt au si amenintat voalat rusii, America fiind obligata sa-si apere aliatii. Exista insa posibilitatea ca Ucraina sa fie statul atacat, ceea ce complica situatia. Ar interveni atunci America, Marea Britanie si Franta, adica puterile nucleare ale NATO?
Cu siguranta, insa ramane de vazut in ce fel si daca tot nuclear.