Ce ar putea invata dusmanii Occidentului din razboiul din Ucraina. Iranul si Coreea de Nord aduna „informatii valoroase”

externe

himars, lansator de rachete

NATO a urmarit indeaproape modul in care armata rusa actioneaza in Ucraina si a adunat informatii valoroase cu privire la o serie de aspecte, de la tacticile si procedurile Moscovei pe campul de lupta pana la unele dintre cele mai avansate sisteme de arme ale sale, relateaza Business Insider.

Dar NATO nu este singurul care beneficiaza de informatiile rezultate din razboi. Sustinatorii Moscovei – dintre care unii sunt adversari feroce ai SUA – invata, de asemenea, din razboi, aprofundandu-si cunostintele despre armele occidentale, a avertizat un expert la inceputul acestei luni.

In timpul unui panel in marja summitului NATO de la Washington, moderatorul i-a cerut lui Dara Massicot, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace, sa evalueze care parte a invatat cel mai mult din conflict.

„La nivel de informatii strategice, cred ca Ucraina si NATO au de departe avantajul”, a comentat Massicot la evenimentul din 10 iulie. „Acest avantaj, la fel ca toate activitatile de informatii, nu este garantat”, a continuat ea.

Massicot a explicat ca, dintr-o perspectiva tactica, Ucraina si Rusia invata multe una despre cealalta si, ca raspuns, ciclurile de adaptare si contramasuri se comprima rapid. Oficialii americani au facut remarci similare, in special in ceea ce priveste capacitatile de razboi electronic ale ambelor parti.

Dar, „la fel cum noi, ca NATO, beneficiem de ceea ce Ucraina ne arata si ne invata, trebuie sa ne gandim si la cealalta parte. Aliatii Rusiei si partenerii lor invata de la ei”, a spus Massicot.

De la inceputul razboiului, tarile NATO au oferit Ucrainei zeci de miliarde de dolari sub forma de asistenta pentru securitate, contributia SUA reprezentand peste 53 de miliarde de dolari. Aceasta colectie de ajutoare militare include totul, de la articole mai mici, cum ar fi gloante si proiectile de artilerie, pana la echipamente mai mari, cum ar fi vehicule blindate si sisteme de aparare antiaeriana.

Dar Ucraina nu este singura parte la conflict care a primit sprijin din strainatate.

Iranul, China si Coreea de Nord au oferit Rusiei diferite grade de asistenta militara si economica de-a lungul razboiului, iar legaturile tot mai stranse dintre aceste tari si Moscova au declansat semnale de alarma in SUA si printre aliatii sai din NATO.

Iranul si Coreea de Nord au dotat impreuna Rusia cu o serie de ajutoare letale, inclusiv rachete, proiectile de artilerie si drone. De fapt, munitia Shahed-136 a Teheranului a devenit una dintre cele mai cunoscute arme folosite de Moscova, utilizata frecvent in atacurile asupra oraselor si infrastructurii civile din Ucraina.

Sprijinul Chinei pentru Rusia in timpul razboiului din Ucraina a fost mai discret. Mai degraba decat sa ofere in mod direct ajutor letal, Beijingul a furnizat in schimb tehnologie si hardware pentru a ajuta Moscova sa isi extinda baza industriala de aparare si sa produca arme.

Armamentul pe care rusii l-au primit din strainatate nu se compara cu alternativele fabricate in Occident si este adesea de o calitate mult inferioara. Cu toate acestea, expertii remarca faptul ca acest sprijin a mentinut arsenalul Moscovei pe linia de plutire pe masura ce Ucraina se confrunta cu incertitudini.

Relatia dintre China, Iran si Coreea de Nord si Rusia nu este o strada cu sens unic. Moscova sprijina tot mai mult Teheranul, Phenianul si Beijingul prin cooperare si asistenta in domeniul apararii.

Legaturile mai stranse dintre Rusia si tari precum Iranul, China si Coreea de Nord, care se afla adesea in opozitie fata de Occident, cresc riscul ca Moscova sa impartaseasca cu acesti actori externi un acces fara precedent la armamentul occidental trimis in Ucraina. Au existat indicii ca acest lucru se intampla deja.

De exemplu, CNN a transmis anul trecut ca Rusia trimitea Iranului arme furnizate de Occident pe care le-a capturat pe campul de lupta din Ucraina. Teheranul ar putea apoi sa realizeze o inginerie inversa cu armele pentru a-si promova propriile interese in Orientul Mijlociu, ceea ce ar fi o mare ingrijorare pentru SUA si aliatii sai regionali care folosesc aceste arme.

Rusia a declarat ca a recuperat rachete Storm Shadow intacte, fabricate in Europa, precum si componente ale sistemului de rachete tactice al armatei SUA (ATACMS). De asemenea, a pus mana pe vehicule blindate occidentale, printre altele.

In plus, in razboiul sau din Ucraina, Rusia a obtinut informatii utile cu privire la modalitatile de a invinge tipul de munitii ghidate cu precizie de care Occidentul depinde foarte mult, invingand o varietate de arme cu ajutorul razboiului electronic. Impartasite cu inamicii occidentului, aceste cunostinte ar putea crea noi batai de cap Occidentului intr-o potentiala lupta viitoare.

Actorii externi sunt, de asemenea, capabili sa colecteze date despre modul in care armele lor functioneaza pe campul de lupta. Un exemplu in acest sens a fost in aprilie, cand Iranul a lansat un atac aerian masiv impotriva Israelului folosind rachete si drone, inclusiv cele folosite de Rusia in Ucraina.

Expertii si oficialii au afirmat ca este probabil ca Phenianul sa invete cum functioneaza armele sale in conditii reale de lupta. In Ucraina, performantele armelor nord-coreene au fost diversificate, unele sisteme explodand in zbor, iar altele facand lucruri neasteptate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: