Cristian Paun, profesor universitar la ASE, le transmite posesorilor de politice RCA emise de Euroins ca aiba grija cum conduc pentru ca aceste asigurari nu ii vor ajuta cu nimic in caz de accident.
„Pe la televiziuni sunt intrebat aproape obsesiv: Ce ar trebui sa faca un detinator de polita RCA la Euroins? Ce il sfatuiti?
Sa beleasca bine ochii cand conduce!
Sa nu loveasca pe altii, sa nu pagubeasca pe altii. Sa fie mai responsabil in trafic, mai prudent, mai atent. Macar pana ii expira polita si face alta noua. Macar el sa fie cu ochii in patru, daca cei care trebuiau sa fie s-au uitat chioras si in alta parte de ani buni.
Nu de alta dar, in caz de accident, tertul pagubit va gasi mai greu service sa isi repare dauna de care nu a fost vinovat. Va astepta mai mult dupa un constatator, va fi mai greu de deschis dosarul de dauna si de depus documente. Si, foarte probabil, va plati el partial sau integral paguba si se va deconta el cu acel fond, daca vrea masina mai repede.
Beliti ochii dragi soferi asigurati RCA la Euroins!”, a transmis Paun, duminica.
Euroins Romania a transmis, vineri, un comunicat extrem de dur la adresa autoritatilor romane dupa ce ASF a decis sa ii ridice licenta de functionare. Peste 2.5 milioane de romani au asigurari la Euroins.
Comunicatul integral al Euroins:
„Referitor la decizia autoritatii romane de supraveghere financiara ASF de a confisca Euroins Romania (parte a grupului de asigurari Euroins Insurance detinut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licentei de functionare si deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asigurarilor (FGA) in calitate de administrator interimar al societatii, consideram aceasta ca fiind o preluare ostila a activelor filialei din Romania, si ca atare conducerea holdingului informeaza urmatoarele:
Intr-o noua dovada de iresponsabilitate, ASF, institutia care nu a reusit sa opreasca trei falimente din industria asigurarilor, a esuat de aceasta data sa inteleaga un contract de reasigurare, aruncand piata asigurarilor RCA intr-un adevarat dezastru: romanii vor plati RCA la preturi indecente pentru a finanta incompetenta autoritatilor si talharia sistematica practicata de COTAR.
Aceasta decizie confirma intentia de manipulare a pietei asigurarilor si caracterul premeditat al actiunilor institutiei de supraveghere, dupa ce a aprobat in ultimele doua luni participarea unei banci de prestigiu precum BERD in calitate de actionar al Euroins si, in acelasi timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstreaza solvabilitatea si stabilitatea pozitiei financiare a Euroins, actiuni neregasite in sinteza care sta la baza deciziei ASF, care a venit inaintea
Raportului solicitat de BERD si inaintea rezultatelor analizei EIOPA.
Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.
Conducerea Eurohold si EIG Re considera aceasta masura abuziva, absolut iresponsabila, mai ales in situatia actuala a pietei de asigurari din Romania, si in contradictie cu bunele practici europene.
Decizia consiliului de administratie ASF ignora contractul de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, si nu ia in considerare situatia financiara a reasiguratorului in sine. In plus, consiliul de administratie al ASF a adoptat o decizie care nu tine cont de pozitia autoritatii de reglementare financiara bulgara (FSC), care este principalul organism de supraveghere in cazul EIG Re. Acest lucru incalca direct legislatia europeana si ar putea genera consecinte si masuri dure la nivel international. In plus, decizia consiliului de administratie al ASF nu are in vedere auditul in curs de desfasurare al EIOPA si al BERD in Euroins Romania, dupa ce societatea din Romania a semnalat ambelor institutii actiunile abuzive ale angajatilor departamentului de asigurari al ASF derulate anterior.
Decizia abuziva a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins Romania si EIG Re, care prevede ca in cazul unor actiuni abuzive si amenintari impotriva companiei din partea tertilor, inclusiv suspendarea abuziva sau revocarea licentei sale de catre autoritatea de reglementare,
EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins Romania si de a pastra integral prima de volum subscrisa a societatii romanesti, fara nicio obligatie fata de creantele si riscul aferent unitatii romanesti. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.
Ca urmare a potentialelor masuri abuzive, consiliul ASF poarta intreaga responsabilitate pentru toate consecintele negative, inclusiv pentru plata daunelor.
Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori ca a avut loc un atac organizat impotriva Euroins Romania si incercari de preluare ostila a activelor sale sustinute de angajati ai autoritatii de supraveghere a asigurarilor din cadrul autoritatii locale de reglementare financiara. Din pacate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu si au confirmat intentiile ostile ale acestui grup organizat. Si mai mult din pacate, actiunile lor au parut sa fi indus in eroare consiliul ASF, indiferent de cat de negativ ar fi impactul asupra intregii piete de asigurari din Romania si de pierderile care ar fi trecute in sarcina cetatenilor si consumatorilor romani.
Conducerea Eurohold considera ca toti acesti pasi ai autoritatii de reglementare sunt total iresponsabili tinand cont de explozia preturilor politelor de asigurare RCA, declansata de actiunile acelorasi oameni din departamentul de asigurari al ASF care au atacat Euroins Romania, avand in vedere si riscul de destabilizare a intregii piete de asigurari din Romania.
Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa Romania in pozitia de fi trecuta in procedura de infringement din partea Uniunii Europene si va duce inevitabil la cresteri uriase ale preturilor RCA, in detrimentul intregii populatii”.
Consiliul ASF a votat in unanimitate, joi noapte, sa-i fie ridicata licenta firmei de asigurari Euroins, liderul pietei RCA, au anuntat surse oficiale pentru aktual24.ro.
2,5 milioane de romani sunt asigurati la compania Euroins.
UPDATE Comunicatul oficial al ASF
„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022 societatea nu detine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care se mentine si la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia Euroins Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie.
Decizia Consiliului ASF se bazeaza pe o ampla analiza a situatiei Euroins Romania. In acest sens, mentionam faptul ca, incepand cu anul 2020, Euroins a facut obiectul unor actiuni intense de control care au avut drept rezultat evidentierea situatiei reale a societatii. Intre februarie 2020 si ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 actiuni de control. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii Euroins Romania au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor”.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat miercuri, in sedinta de guvern, ca „trebuie solutii prin care, daca Euroins intra in insolventa, acea cota de piata sa poata fi preluata”.
„Concluziile sunt ca Euroins are o cota de piata destul de consistenta si la nivelul ASF trebuie gasite solutiile ca acea cota de piata, daca intr-adevar intra in insolventa, sa poata fi preluata pentru ca e vorba de foarte multi oameni si companii de transport care vor fi afectate. Poate fi o solutie de plafonare a preturilor, pe o perioada determinata de timp. Stabilim cu experti cat“, a spus Ciuca.
Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…