Categories: analize

Ce ASCUNDE de fapt retragerea lui Putin din Siria. Explicatiile unor experti RUSI si americani

Un prim grup de avioane de transport si bombardiere ruse au decolat marti de la baza Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei) spre Rusia in cadrul retragerii principalei parti a contingentului militar rus din aceasta tara, a anuntat marti Ministerul rus al Apararii, citat de Agerpres.

‘Primul grup de avioane ruse a zburat de la baza aeriana din Hmeimim spre baza lor de stationare permanenta din Rusia’, a indicat ministerul intr-un comunicat, a doua zi dupa anuntul surpriza al presedintelui Vladimir Putin, care a ordonat restrangerea prezentei militare ruse desfasurate in Siria de la 30 septembrie. Acest prim grup include avioane de transport T-154 si bombardiere Su-34.

Cu toate acestea, Moscova a anuntat ca va mentine in continuare cele doua baze ale sale aeriene — de la Tartus si Hmeimim — iar unii experti militari afirma ca Rusia va continua raidurile impotriva pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, releva portalul Gazeta.ru, care a incercat sa descifreze ce se ascunde in spatele anuntului facut de Kremlin.

Inainte ca Putin sa ordone retragerea din Siria, ministrul sau al apararii, Serghei Soigu, a prezentat un bilant al campaniei aeriene ruse in Republica Araba Siriana. Astfel, peste 2.000 de jihadisti, inclusiv originari din Rusia, intre care 17 comandanti de razboi, au fost eliminati in cursul a peste 9.000 de raiduri. Aviatia rusa a distrus 209 de unitati de productie de petrol si cel putin 2.000 de masini-cisterna care se ocupau de livrarea ilegala de titei.

‘Ca urmare a loviturilor, am reusit sa limitam, iar in unele locuri chiar sa stopam complet aprovizionarea cu resurse a jihadistilor, sa blocam comertul cu petrol’, a afirmat ministrul rus, indicand ca au fost blocate si principalele cai de alimentare a combatantilor cu arme si munitii.

In plus, potrivit lui Soigu, aviatia rusa a contribuit la eliberarea de jihadisti a 10.000 de km din teritoriul sirian unde se afla circa 400 de localitati.

Multi experti considera ca obiectivul principal al Rusiei a fost sa-l ajute pe Bashar al-Assad sa mentina sub control zonele locuite de minoritatea alawita din care face parte si familia sa. Desi nu a reusit sa schimbe complet situatia in favoarea lui Al-Assad, campania aeriana rusa a contribuit la consolidarea pozitiei fortelor sale si a condus la asediul orasului Alep, al doilea ca marime din Siria.

In opinia expertului militar rus Vladimir Murahovski, decizia Kremlinului privind retragerea s-a intemeiat pe faptul ca principalele zone ale tarii au fost eliberate. Daca la 30 septembrie, cand Rusia a anuntat oficial inceputul operatiunii, trupele lui Al-Assad bateau in retragere in mare parte, acum echilibrul de forte s-a schimbat.

Moscova si-a inceput operatiunea in Siria sub pretextul luptei contra terorismului, aminteste Gazeta.ru. Or, in declaratia cu privire la restrangerea operatiunii in Siria, Kremlinul nu spune nimic despre terorism, atrage atentia expertul Arkadi Dubnov.

‘Trebuie sa recunoastem ca noi inca nu stim exact ce obiective au stat in realitate la baza interventiei Rusiei si prin ce difera acestea de ceea ce s-a spus cu voce tare’, a spus Dubnov, expert in problemele Asiei Centrale.

Expertul in Orientul Mijlociu Theodore Karasik, de la Gulf State Analytics din Washington, crede ca Rusia si-a atins principalele obiective privind ‘salvarea regimului sirian’ si regruparea fortelor armatei siriene, iar inceputul reglementarii diplomatice vine sa sugereze ca Rusia se tine de cuvant, iar acest lucru va fi perceput tocmai astfel de catre guvernele regionale.

Potrivit analizei Gazeta.ru, aceasta ar putea releva si existenta unor divergente dintre Moscova si Damasc. Presedintelui Al-Assad i s-a dat clar de inteles sa-si rezolve singur problemele pe care le are. In ultimul timp, pozitia sa a fost diferita de cea a Rusiei in privinta procesului de reglementare. In timp ce Al-Assad insista ca ostilitatile sa continue pana la ‘victoria finala’, diplomatii rusi au sugerat ca solutia conflictului nu poate fi decat una politica.

‘Acesta este un semnal dat Damascului ca Rusia nu are de gand sa faca treaba pentru el’, spune si Fiodor Lukianov, seful Consiliului pentru probleme internationale si aparare, un think-tank din Moscova.

In fine, starea economiei ruse a inceput se pare sa-l preocupe mai mult pe Putin decat situatia din Siria, concluzioneaza Gazeta.ru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

45 de minute ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

38 de minute ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

3 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

3 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

4 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

5 ore ago