Ce cauta „printul” Paul in Malta, declaratii halucinante in fata judecatorilor: „Profesia mea este de membru al familiei regale/ Am fost invitat de Cavalerii de Malta”. Ordinul de Malta anunta ca nu il cunoaste
Presa din Malta dezvaluie ce cauta Paul de Romania in aceasta tara. „Un print roman condamnat pentru coruptie a fost arestat in Malta, dupa ce a fost retinut in timp ce se afla in vizita cu ocazia unui eveniment organizat de Cavalerii de Malta”, relateaza Times of Malta.
Printul Paul-Philippe a fugit din Romania in 2020, cand a fost condamnat la aproape 3 ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie. In varsta de 75 de ani, el a fost arestat duminica in Malta, in baza unui mandat european de arestare, si a fost dus luni in fata instantei, unde i s-a refuzat eliberarea pe cautiune din cauza gravitatii acuzatiilor care i se aduc.
Prezent in instanta insotit de sotia sa Lia, acesta si-a prezentat profesia ca fiind „membru al familiei regale” si a declarat ca locuieste la Paris.
Avocatul sau, Jason Azzopardi, a declarat in fata instantei ca acesta se afla in Malta pentru un eveniment organizat de Cavalerii de Malta si ca a fost „umilit in fata unor demnitari din toata Europa” in timpul arestarii sale de duminica seara.
Inspectorul Roderick Spiteri a prezentat documente, inclusiv mandatul european de arestare, copii digitale ale hotararilor judecatoresti si certificatul procurorului general care a dat unda verde cererii.
Procurorul a prezentat o mostra de amprente digitale trimisa de autoritatile romane impreuna cu o fotografie a barbatului cautat pentru a dovedi ca cel arestat este printul.
Inspectorul a declarat in fata instantei ca inculpatul este cautat pentru coruptie pentru a executa o pedeapsa cu inchisoarea de trei ani si patru luni.
Avocatul apararii, Jason Azzopardi, a declarat ca printul intelege pentru ce este cautat, dar, desi documentele spuneau acest lucru la prima vedere, „acel document a fost motivat politic”.
Avocatul a replicat ca mandatul european de arestare se bazeaza pe acuzatii de coruptie in Romania. El a prezentat o decizie a Curtii de Apel de la Paris de anul trecut, care a concluzionat ca in Romania a existat un esec sistematic al sistemului.
In iunie 2022, el a fost prins pe strada la Paris, dar Curtea de Apel din Paris a refuzat extradarea sa in Romania.
Azzopardi a descris mandatul european de arestare ca fiind un act de „razbunare” din partea dusmanilor printului din tara sa natala. Apararea a prezentat, de asemenea, dovezi ale unor decizii pronuntate de instantele din Paris anul trecut, declarand mandatul de arestare drept „un nonsens”, a sustinut Azzopardi.
„Acest lucru arata modul in care o tara europeana serioasa, si anume Franta, a tratat cererea ilegala de arestare a acestui domn”, a spus el.
O decizie pronuntata de Curtea de Apel a fost confirmata de Curtea de Casatie, iar acest lucru in sine a fost „cu totul exceptional”.
Avocatii sai au oferit o adresa fixa la o resedinta din Valletta apartinand unui marchiz. Aceasta se afla chiar dupa colt de sectia de politie, iar printul era dispus sa mearga sa semneze carnetul de cautiune „chiar si de trei ori pe zi” daca era necesar.
Dar instanta prezidata de magistratul Caroline Farrugia Frendo a respins totusi cererea, dupa ce procuratura a obiectat cu privire la gravitatea acuzatiilor si la faptul ca se doreste ca acuzatul sa execute o pedeapsa.
Pe de alta parte, Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim din Rodos si din Malta a tinut sa precizeze ca printul nu are nicio legatura cu ei. „Printul Paul nu este membru al ordinului nostru si nu a fost niciodata invitat la niciunul dintre evenimentele noastre”, a declarat ambasadorul Ordinului Suveran, Augusto Ruffo di Calabria, pentru Times of Malta.
Printul, vizibil tulburat cand cererea sa de eliberare pe cautiune a fost respinsa, a fost arestat preventiv pana la continuarea procedurilor. Cazul va fi acum repartizat unui alt magistrat pentru o prima audiere la 9 mai.