Ce cred oficialii de la Kremlin ca va face Trump in privinta razboiului din Ucraina: „Interesele sale personale sunt pe primul loc”

externe

kremlin

Desi Vladimir Putin inca nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump, oficiali de rang inalt de la Kremlin, guvernul rus si Ministerul de Externe isi exprima optimismul in privat, relateaza The Moscow Times.

Moscova considera ca revenirea lui Trump la presedintie ar putea oferi Rusiei un impuls pozitiv in razboiul sau de aproape trei ani impotriva Ucrainei, au declarat sapte inalti oficiali si trei membri ai elitei de afaceri ruse.

„Pana la inaugurare, vom continua sa avansam [in Ucraina]”, a declarat un oficial guvernamental rus. „Ar fi bine sa ajungem la granitele administrative ale regiunilor Donetk si Luhansk pana in ianuarie, iar apoi vom decide ce sa facem cu Herson”, a mai spus diplomatul.

Majoritatea surselor din guvern si din mediul de afaceri au fost de acord ca exista o sansa ca razboiul sa se incheie in favoarea Rusiei.

Pentru ca acest lucru sa se intample, „Ucraina va trebui sa recunoasca realitatile de pe teren si sa faca acest lucru cu ajutorul SUA”, au sugerat acestea.

Diplomatii rusi prezic ca Trump va fi „disperat” sa gaseasca oportunitati de negociere in Ucraina si Orientul Mijlociu, considerandu-le drept potentiale victorii de politica externa care ii pot consolida legitimitatea – si ego-ul.

„Trump va dori probabil sa faciliteze acest lucru, cu conditia sa se afle in centrul intregului proces si sa poata apoi sa isi revendice Premiul Nobel pentru Pace sau sa isi puna amprenta intr-un alt mod”, a declarat o sursa apropiata Ministerului de Externe. „Interesul sau personal a fost intotdeauna important si va fi intotdeauna”, a mai spus sursa.

Oficialii rusi sunt deosebit de incantati de faptul ca, spre deosebire de primul sau mandat, Trump s-ar putea confrunta cu mai putina opozitie din partea democratilor, republicanii obtinand controlul asupra Senatului si, posibil, asupra Camerei Reprezentantilor.

Cu toate acestea, Rusia considera perioada intermediara dinaintea inaugurarii lui Trump ca fiind una potential riscanta, fiind ingrijorata de faptul ca administratia demisionara Biden ar putea folosi aceasta perioada pentru a lua masuri mai indraznete impotriva Moscovei.

„Intrucat democratii nu au nimic de pierdut, ei ar putea lua decizii care ar putea complica dialogul in viitor. De exemplu, ar putea autoriza utilizarea armelor americane pentru lovituri in adancimea teritoriului rus”, a declarat o sursa diplomatica pentru The Moscow Times.

Un oficial de la Kremlin a declarat ca Moscova este deosebit de interesata sa vada cine va fi numit consilier pentru securitate nationala, secretar de stat, secretar al apararii, sef al Statului Major Intrunit si director al CIA – toti cei care vor modela politica externa a SUA.

Un oficial guvernamental rus si-a exprimat increderea in vicepresedintele ales JD Vance, spunand: „Daca devine vicepresedinte si participa la formarea echipei, atunci cel putin o parte dintre persoanele implicate vor fi rationale”.

„Este posibil sa prezicem cu prudenta ca unele contacte vor fi restabilite”, a declarat diplomatul rus, care se asteapta, de asemenea, ca Moscova sa numeasca un nou ambasador la Washington – un post care a fost vacant timp de saptamani.

In acelasi timp, Moscova vede strategia lui Trump de reducere a implicarii SUA in securitatea europeana ca fiind una care ar juca in favoarea sa.

„Daca decide sa lase povara securitatii europene pe seama europenilor, ar fi o schimbare pozitiva pentru noi, deoarece Europa pur si simplu nu are resursele financiare necesare pentru a o gestiona”, a adaugat sursa diplomatica.

Dar nu toata lumea din Moscova impartaseste acest optimism.

„Nu cred in descoperiri majore si nu exista o mare euforie in cercul meu de contacte”, a declarat un cadru superior de la o mare corporatie de stat. „Dar ceva interesant se va intampla cu siguranta in viitor”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: