Ce este Congresul Partidului Comunist din China si de ce este important? Conclavul liderilor comunisti urmeaza sa cimenteze puterea lui Xi Jinping
Xi Jinping este pe cale sa isi consolideze rolul de cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii in aceasta luna, cand membrii Partidului Comunist de guvernamant al tarii se vor reuni pentru o remaniere a conducerii care are loc doua ori intr-un deceniu, potrivit CNN.
In ultimii ani, la aceste reuniuni a avut loc un transfer de putere simplificat: conventia este ca liderul suprem al partidului, dupa ce a incheiat doua mandate de cinci ani, sa predea stafeta unui succesor ales cu grija de partid.
Dar anul acesta, se asteapta ca Xi Jinping sa spulbere acest precedent, preluand un al treilea mandat de secretar general al partidului si aruncand China intr-o noua era de guvernare a omului forte si de incertitudine cu privire la momentul si modul in care tara va vedea un alt lider.
Prin urmare, cel de-al 20-lea Congres al partidului se numara printre cele mai importante si mai atent urmarite reuniuni de partid din ultimele decenii si va dezvalui multe despre directia celei de-a doua economii ca marime din lume pentru urmatorii cinci ani.
Ce este Congresul Partidului?
Congresul national al Partidului Comunist Chinez, cunoscut pur si simplu sub numele de Congresul Partidului, este un conclav de aproximativ o saptamana care se reuneste o data la cinci ani pentru a numi noii lideri, a discuta modificarile aduse constitutiei partidului si a stabili o agenda politica pentru tara.
Congresul propriu-zis, care are loc de obicei in octombrie sau noiembrie, reuneste aproape 2.300 de membri ai Partidului Comunist, numiti delegati, selectati cu grija din intreaga tara. Acesti delegati variaza de la inalti oficiali provinciali si ofiteri militari la profesionisti din toate sectoarele si asa-numitii reprezentanti de baza, cum ar fi fermierii si muncitorii industriali. Putin peste un sfert sunt femei, in timp ce aproximativ 11% provin din minoritati etnice, potrivit cifrelor publicate inainte de Congresul din acest an.
Intalnirea de o saptamana se refera in intregime la Partidul Comunist – sursa suprema de putere in China – si va ghida in cele din urma cine ocupa posturile guvernamentale. Cu toate acestea, este distincta de o reuniune a guvernului de stat.
De exemplu, desi se asteapta ca Xi Jinping sa fie numit secretar general al partidului in urma congresului, el nu va fi confirmat pentru un al treilea mandat de sef de stat al Chinei, sau presedinte, pana la o reuniune anuala a legislativului din luna martie a anului viitor.
Cum este aleasa conducerea de varf?
Desi se organizeaza voturi la Congresul partidului, acest lucru este considerat in general o formalitate – nu un adevarat proces electoral. In schimb, se crede ca adevaratele decizii sunt luate in timpul unui proces care implica liderii de varf si care incepe cu mult inainte de Congres.
Imediat dupa incheierea Congresului, cel de-al 20-lea Comitet Central nou format se reuneste pentru prima sa sesiune plenara, in cadrul careia selecteaza Biroul si Comitetul permanent al acestuia.
Analistii politici considera ca deciziile cu privire la cine va ocupa aceste posturi de conducere se iau, de obicei, in timpul unor luni de negocieri de culise intre liderii de varf ai partidului, in care diferiti actori sau factiuni de putere vor incerca, de obicei, sa isi promoveze candidatii, alegerile fiind stabilite cu mult inainte de inceperea Congresului.
De ce este acest Congres diferit fata de cele din trecut?
Timp de peste doua decenii, la fiecare alt Congres a fost numit un nou secretar general.
Dar, de la ultimul Congres din 2017, Xi Jinping a semnalat faptul ca intentioneaza sa mentina un control ferm asupra partidului, statului si armatei. In primul rand, la ultimul Congres, el a incalcat traditia si nu a indicat un potential succesor la Comitetul permanent.
Apoi, cateva luni mai tarziu, legislativul chinez a eliminat limitele de mandat pentru presedintele Chinei. Acest lucru a fost considerat pe scara larga ca permitandu-i lui Xi Jinping sa continue pana la un al treilea mandat de sef de stat, pastrandu-si totodata controlul asupra partidului – unde se afla adevarata putere.
Desi nu exista limite formale de mandat pentru secretarul general, ramanerea in functia de top a partidului ar necesita, de asemenea, ca Xi Jinping sa incalce o alta regula nescrisa: limita de varsta informala a partidului.
Regula este ca inaltii functionari care au 68 de ani sau mai mult la momentul Congresului se vor pensiona. La 69 de ani, acesta ar incalca aceasta conventie, noteaza CNN.