life

Ce este „modul calugar”, aplicatia care limiteaza timpul petrecut pe retelele sociale

Atunci cand trebuie sa se concentreze cu adevarat asupra muncii sale, Susie Alegre foloseste o aplicatie pe telefon care ii blocheaza accesul la site-urile de socializare atat timp cat are nevoie, potrivit BBC.

Alegre, avocata si scriitoare specializata in drepturile omului cu sediul la Londra, spune ca acest mod de a trece offline ii permite sa se concentreze mai bine, pentru ca nu se mai lasa distrasa.

„Cred ca este incredibil de greu, doar prin vointa se poate sa ai un smartphone si sa nu pierzi o cantitate semnificativa de timp cu el”, spune ea.

Aplicatia pe care o foloseste Alegre se numeste Freedom. Puteti alege sa blocati anumite site-uri de socializare si site-uri web sau sa opriti complet accesul la internet.

Puteti alege cat timp doriti sa dureze blocarea, in ore si minute. Ulterior, va puteti razgandi si anula mai devreme. Sau, alternativ, puteti bifa butonul „mod blocat”, ceea ce inseamna ca blocajul nu poate fi anulat pana cand nu se termina timpul pe care l-ati programat.

Alegre adauga ca foloseste aplicatia Freedom, in loc sa isi inchida pur si simplu telefonul, „atunci cand trebuie sa pot fi contactata la telefon, dar nu vreau sa fiu distrasa”. Printre aplicatiile de blocare similare se numara acum ColdTurkey, FocusMe si Forest.

Odata cu proliferarea platformelor de socializare si a dispozitivelor care isi disputa atentia noastra, un numar tot mai mare de persoane cauta modalitati de a rezista impulsului de a verifica in permanenta notificarile si de a parcurge fluxurile de socializare.

Acest lucru a dus la o crestere a popularitatii in acest an a unei abordari a productivitatii numita „modul calugar”. Aceasta presupune sa va dedicati unei singure sarcini, fara tehnologie sau alte distrageri.

Termenul a devenit viral pe TikTok, unde videoclipurile marcate cu hashtag-ul #monkmode au acum peste 77 de milioane de vizualizari, fata de 31 de milioane in luna mai.

Alegre atribuie aplicatiei Freedom faptul ca a ajutat-o sa se concentreze asupra scrierii cartii sale, o lucrare de non-fictiune intitulata in mod corespunzator Freedom To Think, care a fost publicata anul trecut.

„In mod ironic, cartea mea se refera tocmai la provocarea de a ne concentra in era digitala si la modul in care tehnologia este conceputa pentru a se implica in mintea noastra si a interfera cu procesul nostru de gandire”, spune ea.

Sa te deconectezi de la social media si de la internet in general nu este usor, totusi, spune Grace Marshall, autoare si trainer de productivitate. Ea atrage atentia asupra numeroaselor studii din ultimii ani care evidentiaza natura lor adictiva.

„Primesti un ping pe un dispozitiv si se creeaza o bucla deschisa”, spune Marshall. „Creierul nostru vrea sa inchida acea bucla uitandu-se la notificare, deoarece primim un aflux de dopamina [o substanta chimica naturala eliberata in creier care te face sa te simti bine] atunci cand inchidem acea bucla.”

Marshall adauga ca intreruperile cauzate de e-mailurile de la serviciu pot fi, de asemenea, problematice. „Tehnologia este instantanee, cu e-mailuri si [aplicatii precum] Slack, Microsoft Teams si mesaje. Adesea, oamenii simt ca exista o asteptare de a fi instantaneu receptivi.”

Ea considera ca, pentru a proteja echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a oamenilor, locurile de munca ar trebui sa stabileasca linii directoare cu privire la timpii de raspuns asteptati la mesaje sau e-mailuri. „Nu este vorba doar de aspectul de concentrare si productivitate, ci si de impactul asupra sanatatii mentale”, declara Marshall.

Fondatorul aplicatiei Freedom, Fred Stutzman, spune ca ideea i-a venit atunci cand era la universitate si s-a trezit ca petrecea prea mult timp pe Facebook si prea putin timp cu lucrarea de disertatie. Aplicatia are acum peste 2,5 milioane de utilizatori din intreaga lume.

El spune ca „nu este un fel de defect al capacitatilor noastre umane” faptul ca atat de multi dintre noi nu pot rezista verificarii constante a fluxurilor de socializare.

„Meta [proprietarul Facebook, Instagram si WhatsApp] angajeaza sute de doctori si oameni de stiinta pentru a face aplicatia mai stimulativa. Aceasta nu este o lupta corecta pentru persoana obisnuita”.

Stutzman adauga ca este incantat sa „foloseasca tehnologia pentru a se impotrivi tehnologiei”.

Freedom spune ca a inregistrat un salt mare in randul utilizatorilor in timpul pandemiei, cu descarcari care au crescut cu 50% in 2020, iar 500.000 de noi utilizatori s-au alaturat in 2021. Se spune ca site-urile de social media care sunt cele mai blocate sunt Instagram, Facebook si Twitter.

Daca nu doriti sa va bazati pe aplicatii pentru a va spori concentrarea, Mark Channon, un trainer de productivitate si mentalitate, recomanda sa faceti mici schimbari in rutina zilnica pentru inceput.

„Daca nu vreti sa va uitati la YouTube, creati alte obiceiuri care sunt bune pentru dumneavoastra. A fi capabil sa gestionezi distragerile este esential. Dupa ce va asezati la laptop dimineata, intrebati-va „care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il finalizez astazi?” si ascultati acest raspuns.”

Vladimir Druts, co-fondator al FocusMe, considera ca dependenta de social media ar trebui luata mai in serios. „Societatea se concentreaza pe dependenta de droguri sau de jocurile de noroc. Dar cred ca de multe ori nu stim ca suntem dependenti de dispozitivele noastre si de carjele noastre digitale.”

Druts vede modul calugar ca pe o miscare impotriva dorintei crescute de satisfactie instantanee. „O multime de lucruri din zeitgeistul de astazi sunt „hei, imbogateste-te repede, fa-ti milioanele intr-o clipa”. Modul calugar este un contrast necesar pentru a spune ‘nu vei realiza nimic daca nu-ti faci timp in fiecare zi”, spune el.

In viitor, odata cu cresterea inteligentei artificiale, distragerile cauzate de tehnologie vor creste, adauga Druts. „Inteligenta artificiala nu face decat sa creasca cantitatea de continut care exista.
„Vom asista la o crestere exponentiala a aplicatiilor care isi disputa atentia ta. Modul calugar va fi cu siguranta in crestere.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Sondaj catastrofal pentru Ciolacu, 89% dintre romani isi doresc un presedinte „educat”. Educatia, prima calitate la care se uita alegatorii romani

Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…

5 ore ago

Trei persoane acuzate in legatura cu moartea lui Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction in Argentina

Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…

6 ore ago

Hezbollah cere SUA actiune, nu vorbe

Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…

6 ore ago

Franta si Israelul in conflict dupa ce oficiali francezi au fost arestati pentru scurt timp la Ierusalim

Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…

6 ore ago

Primul mesaj al lui Putin dupa victoria lui Trump: „As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a-l felicita pentru alegerea sa ca presedinte”

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…

4 ore ago