Ce este patriarhatul? Ce inseamna si de ce vorbeste toata lumea despre el?

analize

„Barbie” a tinut prima pagina a ziarelor cu performanta sa record in box office-ul american, cu incasari de 155 de milioane de dolari in primul weekend. Este cea mai mare deschidere a anului de pana acum si cel mai mare debut de pana acum pentru un film regizat de o femeie, potrivit CNN.

In afara de succesul comercial, filmul Gretei Gerwig atrage, de asemenea, o atentie deosebita pentru comentariul sau asupra patriarhatului. Filmul porneste de la ideea ca Barbie si Ken viziteaza lumea oamenilor, unde barbatii sunt la conducere, iar Ken, bucurandu-se de tratamentul pe care il primeste intr-o societate patriarhala, isi propune sa incerce sa transforme Barbieland intr-o astfel de societate.

Dar ce este mai exact acest patriarhat?

Derivat din cuvantul grecesc patriarkhes, patriarhatul inseamna literalmente „domnia tatalui” si este folosit pentru a se referi la un sistem social in care barbatii controleaza o parte disproportionat de mare din puterea sociala, economica, politica si religioasa, iar mostenirea se transmite de obicei pe linie masculina.

Definind patriarhatul, renumitul sociolog american Allan Johnson a scris: „Patriarhatul nu se refera la orice barbat sau grup de barbati, ci la un tip de societate in care barbatii si femeile participa … O societate este patriarhala in masura in care promoveaza privilegiile masculine prin faptul ca este dominata de barbati, identificata cu barbatii si centrata pe acestia. De asemenea, este organizata in jurul unei obsesii pentru control si implica, ca unul dintre aspectele sale cheie, opresiunea femeilor.”

Care sunt caracteristicile unei societati patriarhale?

Nu exista doua societati patriarhale care sa arate exact la fel, deoarece culturile si normele sunt modelate de factori diferiti, cum ar fi geografia, limba si religia – si, de asemenea, deoarece cererile si progresele realizate de miscarile feministe din intreaga lume nu sunt identice.

Cu toate acestea, principala caracteristica a unei societati patriarhale este aceea ca barbatii detin mai multa putere si autoritate, ceea ce duce ulterior la privilegii masculine. Prejudecati adanc inradacinate fac ca barbatii sa detina cele mai multe pozitii de conducere si sa controleze resursele atat in sfera publica, cat si in cea privata, in timp ce femeile joaca un rol secundar si sunt considerate mai slabe si mai potrivite pentru munca domestica.

Ca atare, locul femeii intr-o societate patriarhala este in primul rand acela de a fi gospodina, mama sau ingrijitoare. Aceasta dominatie masculina perpetueaza credinte si practici (norme culturale) care – constient sau inconstient – favorizeaza barbatii in detrimentul femeilor, iar aceste credinte nu sunt sustinute doar de barbati, ci de majoritatea persoanelor din societatea respectiva, indiferent de sexul lor.

Date recente ale Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare au dezvaluit in iunie ca prejudecatile de gen impotriva femeilor „raman inradacinate”, constatand ca „aproape 9 din 10 barbati si femei din intreaga lume inca mai au astfel de prejudecati in prezent”. Raportul Indexului normelor sociale de gen al organizatiei a constatat ca „jumatate dintre oamenii din intreaga lume inca mai cred ca barbatii sunt lideri politici mai buni decat femeile, iar peste 40 la suta cred ca barbatii sunt mai buni directori de afaceri decat femeile”.

In multe parti ale lumii, normele patriarhale inseamna ca fetele primesc putina sau deloc educatie, pot fi casatorite de tinere, au putin sau deloc control asupra corpului lor (fie prin acces la contraceptie sau avorturi) sau asupra veniturilor gospodariei si bag mai putin acces la internet si tehnologii digitale decat baietii.

Chiar si atunci cand nivelul de educatie este comparabil sau cand fetele au rezultate mai bune la scoala, asteptarile patriarhale modeleaza apoi traiectoriile profesionale, femeile fiind subreprezentate in domeniul STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) si suprareprezentate in domeniul asistentei medicale, de exemplu. Patriarhatele se caracterizeaza, de asemenea, prin salarizare inegala pentru aceeasi munca; mai putine cercetari privind afectiunile care afecteaza in mod disproportionat unele genuri mai mult decat altele (de exemplu, endometrioza sau migrenele); un sentiment de indreptatire la sex si placere din partea genului masculin; existenta saraciei menstruale, care poate afecta toate persoanele care au menstruatie, si taxa roz – in care bunurile de consum destinate femeilor sunt mai scumpe; sarcini inegale de ingrijire; femeile devin invizibile la varste inaintate si stereotipuri despre menopauza; precum si prevalenta si acceptarea violentei comise de barbati: abuzul domestic, hartuirea sexuala si femicidul.

Este patriarhatul un alt termen pentru inegalitatea de gen?

Inegalitatea de gen – tratamentul inegal al unei persoane pe baza exclusiva a sexului sau – este un rezultat al societatilor patriarhale, dar termenii nu inseamna acelasi lucru.

Sunt toate societatile patriarhale si au fost intotdeauna asa?

Nu. Si nici nu au fost intotdeauna. Scriind pentru BBC, jurnalista britanica Angela Saini explica faptul ca „cu cat ne scufundam mai mult in preistorie, cu atat mai multe forme variate de organizare sociala vedem”. Facand referire la datele arheologice din Catalhoyuk, in Turcia de astazi, descris ca fiind unul dintre cele mai vechi orase din lume, Saini scrie ca acesta era „o asezare in care genul nu facea prea mare diferenta in modul in care traiau oamenii”.

Dar exista astfel de societati si in lumea contemporana. Cercetari anterioare au identificat cel putin 160 de populatii matrilineale care exista in prezent. Acestea sunt societati in care neamul se transmite de la mama. Acest lucru nu inseamna, insa, ca barbatii sunt discriminati in matriarhate.

Deci, in afara de Barbieland, ce alte societati sunt matriarhate?

Iata doar cateva dintre societatile matriarhale cunoscute ca existand in intreaga lume:

Minangkabau este cea mai mare societate matriarhala cunoscuta din lume, formata din milioane de oameni care traiesc pe insula Sumatra din Indonezia, Bribri- Acest grup indigen traieste in principal in regiunea muntoasa Talamanca din Costa Rica si, in 2015, se estima ca in aceasta zona existau 11.500 de persoane, cu o populatie mai mica in Panama, dar cultura lor este amenintata. Exista, de asemenea, Mosuo in China, Khasi in India, Himba in Angola si Namibia si multi altii.

Este patriarhatul bun pentru barbati?

Da si nu. Desi nu se acorda in mod egal tuturor barbatilor, faptul de a fi barbat la nastere intr-o societate patriarhala vine cu privilegii. Dar vine si cu asteptari, iar aceste asteptari – conform carora un „barbat barbatesc” este heterosexual, intotdeauna puternic, manifesta putine emotii, este cel care ofera hrana si nu cel care ingrijeste, ii domina pe ceilalti, trebuie sa detina intotdeauna controlul – au condus la ceea ce este denumit masculinitatea toxica.

Aceste idealuri nu sunt lipsite de consecinte, cu siguranta pentru femei (faptul ca violul marital nu este o infractiune in multe tari si a devenit una in toate statele americane abia in 1993, este doar un exemplu), dar si pentru barbati: studiile au explorat – si au aratat – o legatura intre patriarhat si ratele mai mari de mortalitate la barbati.

Poate fi desfiintat un patriarhat?

Orice sistem creat de oameni poate fi schimbat de oameni.

Patriarhatul este un sistem social care a fost creat de barbati pentru a favoriza barbatii. Acesta a fost adoptat de-a lungul timpului prin comportamente invatate si norme culturale care ii pun pe barbati in fruntea ierarhiei. Pentru a demonta acest ideal, trebuie sa contestam prejudecatile inradacinate impotriva femeilor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat in martie ca egalitatea de gen pare sa fie „la 300 de ani distanta”. Enumerand diverse domenii de inegalitate, Guterres a fost explicit in privinta cauzelor acestora: „Secole de patriarhat, discriminare si stereotipuri daunatoare au creat un decalaj urias intre sexe in domeniul stiintei si tehnologiei”, inainte de a adauga: „Sa fim clari: cadrele globale nu functioneaza pentru femeile si fetele din lume. Acestea trebuie sa se schimbe”.

Exista multe strategii care pot duce la schimbarea pe care o solicita Guterres, de la eforturile de schimbare a normelor culturale, la accesul fetelor la educatie, la emanciparea economica a femeilor si la reforma institutionala. Dar printre acestea se numara, in primul rand, si finantarea si sprijinul acordat organizatiilor pentru drepturile femeilor.

Intr-o rubrica pentru CNN, presedinta Aliantei pentru Democratie, Pamela Shifman, a scris: „Pentru a inversa daunele tot mai mari care se fac in fiecare zi drepturilor femeilor si LGBTQ+, miscarile feministe au nevoie de mai multe resurse.” „Avem nevoie de organizatii feministe care sa fie rezistente si capabile sa se schimbe si ele. Acum este momentul sa finantam aceste organizatii sa ia viata.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: