Ce modificari apar in corpul uman chiar si in cazul unei scurte iesiri in spatiu: „Schimbari de amploare in celule si modificari ale sistemului imunitar”

externe

Astronaut

Turistii spatiali experimenteaza unele dintre aceleasi modificari corporale ca si astronautii care petrec luni intregi pe orbita, potrivit unui nou studiu publicat marti, relateaza Associated Press.

Aceste modificari au revenit in mare parte la normal odata ce amatorii s-au intors pe Pamant, au raportat cercetatorii.

Cercetarea asupra a patru turisti spatiali este inclusa intr-o serie de studii privind efectele calatoriilor in spatiu asupra sanatatii, pana la nivel molecular. Descoperirile ofera o imagine mai clara a modului in care oamenii – care nu sunt supusi la ani de pregatire pentru a deveni astronauti – se adapteaza la imponderabilitate si la radiatiile spatiale, au declarat cercetatorii.

„Acest lucru ne va permite sa fim mai bine pregatiti atunci cand vom trimite oameni in spatiu din orice motiv”, a declarat Allen Liu, profesor de inginerie mecanica la Universitatea din Michigan.

NASA si alte institutii au studiat de mult timp efectele calatoriei in spatiu asupra astronautilor, inclusiv a rezidentilor de un an de zile ai Statiei Spatiale Internationale, dar s-a acordat mai putina atentie turistilor spatiali. Prima vizita turistica la statia spatiala a avut loc in 2001, iar oportunitatile de calatorie spatiala privata s-au extins in ultimii ani.

Un zbor de trei zile in 2021 le-a oferit cercetatorilor sansa de a examina cat de repede reactioneaza si se adapteaza organismul la zborul in spatiu, a declarat Susan Bailey, expert in radiatii la Colorado State University, care a participat la cercetare.

In timp ce se aflau in spatiu, cei patru pasageri ai zborului SpaceX, denumit Inspiration4, au colectat mostre de sange, saliva, piele si multe altele. Cercetatorii au analizat probele si au descoperit schimbari de amploare in celule si modificari ale sistemului imunitar. Cele mai multe dintre aceste schimbari s-au stabilizat in lunile de dupa ce cei patru s-au intors acasa, iar cercetatorii au constatat ca zborul spatial de scurta durata nu a prezentat riscuri semnificative pentru sanatate.

„Aceasta este prima data cand am avut o examinare celula cu celula a unui echipaj atunci cand pleaca in spatiu”, a declarat cercetatorul si coautorul Chris Mason de la Weill Cornell Medicine.

Lucrarile, care au fost publicate marti in revista Nature si fac acum parte dintr-o baza de date, includ impactul zborului in spatiu asupra pielii, rinichilor si sistemului imunitar. Rezultatele ar putea ajuta cercetatorii sa gaseasca modalitati de a contracara efectele negative ale calatoriilor in spatiu, a declarat Afshin Beheshti, cercetator la Blue Marble Space Institute of Science, care a luat parte la aceasta lucrare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: