Ce planuri are Romania? Exercitii militare de amploare in Bulgaria, in asteptarea REFUGIATILOR
Armata bulgara si fortele de politie sunt in alerta maxima, din cauza numarului mare de refugiati blocati la granita dintre Grecia si Macedonia, care ar putea oricand sa gaseasca brese in gardurile de protectie si sa treaca pe teritoriul tarii vecine.
Sambata a avut loc un exercitiu comun de amploare al fortelor armate si de politie numit „Granita 2016”, simulandu-se diverse scenarii de interventie in caz de urgenta, noteaza Blitz.
La exercitii a luat parte insusi premierul tarii, Boiko Borisov.
Desi s-a tot vorbit de situatia in care refugiatii ar alege sa treaca din Bulgaria in Romania, in drumul lor catre Vest, autoritatile din tara noastra nu dau semne prea mari de ingrijorare.
Romania, Croatia si Bulgaria vor deveni „rezervatii pentru refugiati” din cauza izolarii la care vor fi supuse, a averitizat recent eurodeputatul bulgar Iliana Yotova. Aceeasi parere o impartaseste si presedintele socialistilor europeni, Serghei Stanishev.
Comisia Europeana a prezentat de curand planul sau pentru intarirea granitelor tarilor din Schengen, in fata comisiei de politica externa a Parlamentului European, comisie al carei presedinte adjunct este eurodeputatul bulgar.
Cele trei tari mentionate sunt in afara Schengen si vor avea de suferit de pe urma unei astfel de politici de care vor beneficia doar spre tarile care fac parte din zona Schengen, a comentat Yotova in timpul conferintei de presa organizate de la Bruxelles pe tema rutei balcanice a migrantilor.
Propunerea Comisiei Europene exclude Bulgaria, Romania si Croatia din politica comuna de intarire a granitelor, pentru ca acestea nu sunt membre Schengen.
„Bulgaria, Romania si Croatia trebuie sa depuna eforturi serioase pentru a nu fi transformate in adevarate rezervatii pentru refugiati, din cauza ca nu sunt membre Schengen”, a avertizat si presedintele socialistilor europeni, Serghei Stanishev, citat de 24 Chasa.
Un institut specializat din Bulgaria prognozeaza ca aceasta criza a refugiatilor va dura pana in 2050, cu un varf in 2035. Prognoza institutului este ca, anual, UE va fi asaltata de 1,3-1,5 milioane de refugiati.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook