Ce prevede acordul de aparare semnat de Marea Britanie cu Germania. Londra anunta „resetarea” relatiei cu Europa

externe

Big Ben, Houses of Parliament, London

Cei mai mari donatori europeni de ajutor militar pentru Ucraina, Germania si Regatul Unit, au semnat un pact de aparare la 24 iulie, in contextul in care Londra isi propune sa „reseteze” legaturile de securitate si aparare cu Europa, relateaza Kyiv Independent.

Acordul vine in contextul in care continentul se pregateste pentru potentiala victorie a lui Donald Trump in alegerile din SUA si repercusiunile acesteia asupra securitatii europene si sprijinului pentru Ucraina.

In timpul campaniei electorale, Trump a prezentat in mod repetat un plan de incheiere imediata a razboiului, daca va castiga in noiembrie. Se pare ca planul implica cedarea de teritorii Rusiei, desi Trump a furnizat putine detalii cu privire la specificul propunerii sale.

Ca parte a unei vizite de 48 de ore in Europa, inclusiv in Franta, Polonia si Estonia, secretarul britanic al Apararii, John Healey, a semnat pactul cu omologul sau german Boris Pistorius la complexul ministerial Bendlerbloc din Berlin, potrivit Politico.

Obiectivele stabilite in declaratia comuna includ consolidarea industriilor de aparare britanica si germana, consolidarea securitatii euro-atlantice, imbunatatirea eficientei operatiunilor comune, confruntarea cu provocari de securitate in evolutie, cum ar fi domeniul cibernetic, si sprijinirea Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apararii.

„Aceste vizite trimit un mesaj clar ca securitatea europeana va fi prima prioritate externa si de aparare a acestui guvern”, a declarat Healey.

Pistorius a adaugat ca Berlinul si Londra urmaresc sa consolideze industria nationala de armament prin colaborarea mai stransa in dezvoltarea, productia si achizitionarea de arme si munitii.

Potrivit Stockholm International Peace Research Institute, Marea Britanie si Germania sunt cele doua tari europene care furnizeaza Ucrainei cel mai mare ajutor militar si care au cele mai mari cheltuieli directe pentru aparare, cu 74,9 miliarde de euro si, respectiv, 66,8 miliarde de euro in 2023.

Healey este ministru al apararii de aproximativ trei saptamani, dupa victoria Partidului Laburist in alegerile din 5 iulie, care i-a inlaturat pe conservatori.

La mai putin de 48 de ore dupa ce si-a preluat postul, Healey s-a intalnit cu presedintele Volodimir Zelenski la Odesa si a anuntat un nou pachet de ajutoare pentru aparare la 7 iulie.

„Chiar daca a avut loc o schimbare de guvern, Marea Britanie este unita pentru Ucraina. In calitate de nou ministru al apararii, ma voi asigura ca vom revigora sprijinul Marii Britanii prin intensificarea livrarilor de ajutor militar vital”, a declarat Healey pe site-ul guvernului britanic.

La sfarsitul lunii iulie, Marea Britanie si Ucraina au semnat un acord care prevede sprijin sub forma de credite pentru dezvoltarea industriei de aparare a Ucrainei.

Textul stipuleaza ca furnizorii britanici pot incheia acorduri de credit si contracte cu Ucraina in valoare de pana la 2 miliarde de lire sterline.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: