Ce prevede acordul de securitate dintre Romania si Ucraina: „Consolidarea capacitatii Ucrainei de a se apara si de a combate agresiunea rusa si intarirea securitatii Romaniei”

news

Ciuca si Iohannis

Administratia Prezidentiala a prezentat, joi, detalii despre acordul de securitate pe care Romania la semnat cu Ucraina cu ocazia summitului NATO de la Washington.

„Alaturarea Romaniei la Declaratia G7+ de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2024) reprezinta un demers in linie cu pozitia constanta si ferma a Romaniei de a sprijini Ucraina in apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale in fata agresiunii ilegale si neprovocate a Rusiei. Situatia de securitate din Ucraina si evolutiile sale dramatice au produs ingrijorare in Romania, aliatul cu cea mai lunga granita cu Ucraina.

La Declaratia G7+ s-au raliat 33 de semnatari, ceea ce dovedeste unitatea comunitatii democratice in sprijinul Ucrainei si solidaritatea cu poporul ucrainean.
Nota explicativa : Textul declaratiei contine obiective pe termen scurt si lung de sprijinire multidimensionala a Ucrainei, cu accent pe cooperarea in domeniul apararii si securitatii. Modalitatile de implementare si nivelul de angajament sunt lasate la latitudinea semnatarilor, inclusiv prin semnarea de acorduri bilaterale cu Ucraina.

Ucraina a incheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declaratiei G7+ (inclusiv Uniunea Europeana) si continua negocierile cu toti ceilalti semnatari. Aceste acorduri confirma relevanta si importanta deosebita a Declaratiei si, in fapt, a sprijinului international pentru Ucraina. Toate aceste acorduri au o structura asemanatoare, prezentand sprijinul deja oferit si identificand prioritati pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperarii in domeniul militar si de securitate, in sens larg, dar fara a se limita strict la aceasta.

In ceea ce priveste textul acordului politic semnat de Romania cu Ucraina, acesta este asemanator cu cele semnate de alte state, vizand domenii de cooperare cu relevanta pentru consolidarea capacitatii Ucrainei de a se apara si de a combate agresiunea rusa, in conformitate cu prevederile Cartei ONU, si pentru intarirea securitatii Romaniei.

Acordul sistematizeaza, practic, cooperarea existenta intre Romania si Ucraina in diverse domenii, stabilind, in acelasi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperari si identificand o serie de directii de actiune prioritare, in beneficiul ambelor parti si in beneficiul securitatii regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de Presedintele si Prim-ministrul Romaniei, iar acordul reafirma angajamentele politice din declaratiile semnate de presedintii celor doua state in iunie si, respectiv, octombrie 2023.

Astfel, acordul semnat de Romania include si domenii de interes specific in relatia bilaterala, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare in parcursul sau european si euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, de cooperare in combaterea criminalitatii transfrontaliere.

Documentul semnat la Washington are strict valoare politica, nu juridica.

Declaratia prevede in mod expres faptul ca implementarea angajamentelor si a cooperarii se face in conformitate cu legislatia nationala, europeana si internationala aplicabila.

In acelasi timp, toate activitatile ce decurg din acest acord se desfasoara in limitele resurselor existente, tinand cont de interesele partii romane.

Acordurile semnate de Ucraina cu semnatarii Declaratiei G7+ (inclusiv Romania) au fost lansate public, in marja Summitului aniversar al NATO de la Washington, la 11 iulie 2024. Cu aceasta ocazie a fost lansat si un Pact pentru Ucraina (Ukraine Compact) la care participa toate statele care s-au asociat la Declaratia G7+ si ulterior au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina. Numarul mare de state participante confirma soliditatea sprijinului international pentru Ucraina in actualul context de securitate, dar si pe termen lung. Semnarea acordului politic bilateral si participarea Romaniei la acest pact sunt dovada pozitiei consecvente de sprijin pentru Ucraina si corespund interesului de securitate al Romaniei ca Ucraina sa respinga agresiunea rusa”, informeaza Administratia Prezidentiala.

Romania semneaza joi dimineata un acord de securitate bilateral cu Ucraina, a anuntat miercuri, la Washington, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, intr-un briefing pentru jurnalistii romani.

„Vom semna maine dimineata acordul de securitate intre Romania si Ucraina. Astfel, ne alaturam celorlalti aliati care au semnat acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a explicat Iohannis, care participa la summitul aniversar al NATO din capitala SUA.

Iohannis a mentionat ca Romania acorda in acest context o importanta deosebita Republicii Moldova si ca „Republica Moldova este reflectata in declaratia finala” a NATO.

„Am inceput sa discutam importanta mobilitatii militare si iata ca aici, la Washington, Romania se va alatura unui coridor de mobilitate militara impreuna cu Bulgaria si Grecia. Este o initiativa care ne apartine”, a mai precizat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: