Categories: externe

Ce previziuni facea CIA in urma cu 15 ani: RUSIA va ajunge „slaba”. Vezi si alte predictii

In anul 2000, in preajma inceperii unui nou mileniu, Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) a facut o serie de predictii cu privire la modul in care avea sa arate lumea in urmatorii 15 ani, adica acum. Dat fiind faptul ca anul 2015 se apropie de final, publicatia Business Insider, preluata sambata de ziarul spaniol ABC, analizeaza daca previziunile facute de CIA s-au indeplinit sau nu.

Potrivit cotidianului ABC, citata de Agerpres, e drept ca CIA nu a putut sa anticipeze influenta pe care o vor avea noile tehnologii in evenimentele care au marcat ultimii 15 ani, dar serviciul american de informatii nu a dat gres in aspectele esentiale. Prezentam mai jos lista predictiilor facute de CIA acum 15 ani, publicata si comentata de ABC:

1. Organizatii mai puternice decat statele

„Mari organizatii vor avea un rol hotarator in chestiuni internationale, in detrimentul statelor”. Ascensiunea Statului Islamic, organizatie terorista care actioneaza pe teritoriul mai multor state, dar fara a fi un stat propriu-zis, demonstreaza ca CIA a anticipat corect. La fel, conflictul ruso-ucrainean, in care o gherila separatista a fost protagonista principala in acest razboi care a ingrijorat intreaga lume, evidentiaza deopotriva pierderea de influenta a statelor ca unici protagonisti pe scena internationala.

2. Tactici mai sofisticate

La doar un an de la aceasta previziune, in 2001, au avut loc atentatele din SUA, impotriva Turnurilor Gemene si a Pentagonului. De atunci, au fost comise numeroase atacuri in trenuri, metrouri, sali de spectacole, strazi aglomerate etc., cu scopul de a produce un numar cat mai mare de victime. Expertii CIA au anticipat ca grupari insurgente, traficanti de droguri si grupari criminale din intreaga lume vor folosi globalizarea in favoarea lor si vor dezvolta retele criminale internationale in care vor face trafic cu arme nucleare, biologice si chimice, pentru a fi utilizate impotriva Occidentului.

3. Rachete cu raza lunga de actiune in Iran si Irak

Din acest punct de vedere, CIA — influentata se prea poate de propriul interes de a descoperi arme de distrugere in masa in Irak — a avut si n-a prea avut dreptate. SUA au ajuns in iunie la un acord in domeniul nuclear cu Iranul, denumit Plan Integral de Actiune Comuna, care presupune un control asupra capacitatii Iranului de a produce arma nucleara in urmatorii 15 ani. Totusi, luna trecuta, Iranul „a testat o racheta cu combustibil lichid, capabila sa transporte o ogiva nucleara”. In schimb, in Irak, unde nu au fost descoperite arme de distrugere in masa si nici capacitati de a le produce, situatia este dificila, dupa invazia militara din aceasta tara.

4. Populatia mondiala va creste constant

Populatia mondiala a depasit cifra de 7,4 miliarde de oameni si continua sa creasca. Insa, desi CIA a avut dreptate atunci cand a prognozat ca populatia Rusiei si a Europei de Est va scadea, a dat gres atunci cand a apreciat ca si populatia Africii se va diminua, din cauza „maladiei SIDA, a foametei si a constantei agitatii politice si economice”. Populatia Africii a crescut de la 800 de milioane in 2000 la 1,1 miliarde in 2014. In plus, un raport al ONU prognozeaza ca „peste jumatate din cresterea populatiei mondiale de acum si pana in 2050 va proveni din randul tarilor din Africa”.

5. Resursele energetice vor fi suficiente

Productia de petrol a SUA a crescut in ultimii ani si, desi pretul gazului natural din Statele Unite a scazut in ultima vreme, productia este in crestere. Totusi, desi benzina s-a ieftinit in multe tari din intreaga lume, „facturile la electricitate ocupa o proportie mai mare in bugetele cetatenilor din tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)”, releva un raport din 2015 al Consiliului Mondial al Energiei.

6. Rusia, „slaba pe plan intern”

CIA isi imagina o Rusie diminuata, „slaba pe plan intern”, care-si va folosi rezervele de gaz si dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a-si mentine influenta. CIA nici ca putea gresi mai mult decat atat, comenteaza ABC. Rusia zilelor noastre este la fel de influenta pe scena internationala ca si Occidentul si si-a permis chiar sa anexeze teritorii, este cazul peninsulei strategice ucrainene Crimeea, si sa intervina in conflicte internationale, precum cel din Siria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

17 minute ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

29 de minute ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

O oră ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif, a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

2 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

40 de minute ago

Premierul Poloniei, Donald Tusk: “Diplomatia prin telefon nu poate inlocui un sprijin veritabil al intregului Occident pentru Ucraina”

"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…

2 ore ago