Ce s-ar intampla daca Biden ar decide sa paraseasca cursa? Calcule complicate si posibili inlocuitori

externe

Joe Biden, retragere, Kamala Harris, candidata

Prestatia slaba a lui Joe Biden la dezbaterea cu Donald Trump de joi a declansat imediat noi intrebari din partea democratilor ingrijorati cu privire la posibilitatea ca acesta sa paraseasca cursa prezidentiala, scrie CNN.

Nu ar fi un proces usor, deoarece Biden este deja candidatul prezumtiv al democratilor si alegerea covarsitoare a alegatorilor primari din partid. El s-a confruntat cu o mica opozitie in timpul sezonului primarelor, iar faptul ca a castigat aproape toti delegatii partidului inseamna ca este foarte putin probabil sa fie fortat sa iasa din cursa impotriva vointei sale.

„Nu mai suntem in anii ’60. Alegatorii aleg candidatul. El este candidatul”, a declarat analistul CNN si strategul democrat David Axelrod, reactionand la prestatia lui Biden la dezbaterea de la CNN.

Actualul sistem de alegeri primare, care da putere alegatorilor primari in detrimentul sefilor de partid, a aparut in esenta din nemultumirea manifestata dupa ce democratii l-au ales pe vicepresedintele Hubert Humphrey drept candidatul in 1968.

Chiar si dupa ce presedintele Lyndon Johnson s-a retras din cursa prezidentiala din acel an, recunoscandu-si popularitatea in scadere si opozitia fata de razboiul din Vietnam, Humphrey reprezenta in fapt o continuare a politicii lui Johnson privind Vietnamul in fata Conventiei Nationale Democrate din Chicago.

Atunci au izbucnit violente cand protestatarii s-au ciocnit cu politia chiar in timp ce Humphrey accepta nominalizarea.

Lucrurile ar fi foarte diferite in 2024 daca Biden ar decide sa paraseasca cursa, desi Conventia democratilor va reveni la Chicago in august.

CNN noteaza ca „dupa cum am scris pentru prima data in februarie, daca principalul candidat ar renunta la campanie dupa majoritatea primarelor sau chiar in timpul Conventiei, delegatii individuali ar trebui sa aleaga candidatul partidului in cadrul conventiei (sau, eventual, in timpul unui apel nominal virtual).”

Acest lucru ar scoate in evidenta chestiunea, in mod normal punctuala, privind cine sunt acesti delegati reali. Partidul Democrat a stabilit termenul de 22 iunie pentru ca statele sa selecteze cei peste 3 900 de delegati – aproape toti promisi in prezent lui Biden – alocati ca parte a procesului alegerilor primare.

Acesti delegati nu sunt doar promisi sa voteze pentru Biden; ei sunt, de asemenea, aprobati de echipa de campanie a acestuia. Prin urmare, desi majoritatea delegatilor la conventie ar putea decide sa aleaga un nou candidat, acest lucru ar necesita dezertari masive din partea propriilor sustinatori ai presedintelui. Aceasta inseamna, de asemenea, ca, daca Biden s-ar retrage din cursa, in mare parte chiar sustinatorii lui Biden ar fi responsabili pentru alegerea inlocuitorului sau.

Cine l-ar putea inlocui pe Biden?

Putem presupune, de exemplu, ca vicepresedintele Kamala Harris ar fi unul dintre principalii candidati pentru a fi pe buletinul de vot intr-un astfel de scenariu. Dar ar exista si alti potentiali candidati care au sustinut anterior ca ar putea desfasura o campanie mai eficienta impotriva fostului presedinte Donald Trump.

Cineva precum Gavin Newsom, guvernatorul Californiei – care a oferit un sprijin neconditionat lui Biden in urma dezbaterii de joi – ar putea sa o provoace pe Harris la conventie? Stabilirea unui inlocuitor ar putea genera diviziuni si ar putea fi urata. Delegatii ar trebui sa decida, printr-o serie de voturi dupa un lobby frenetic, pe cine sa aleaga.

Din partea Partidului Democrat, exista, de asemenea, un alt grup care trebuie luat in considerare: „superdelegatii”, un grup de aproximativ 700 de lideri de partid si oficiali alesi care sunt automat delegati la Conventie in functie de pozitia lor.

Conform regulilor normale ale partidului, acestia nu pot vota la primul tur de scrutin daca ar putea influenta nominalizarea, dar sunt liberi sa voteze la urmatoarele tururi de scrutin.

Ce se intampla daca un candidat paraseste cursa dupa Conventie?

Ar fi necesar un eveniment „dramatic” pentru ca un candidat sa paraseasca cursa in cele cateva luni dintre Conventia de nominalizare a unui partid din vara si alegerile generale din noiembrie.

Democratii si republicanii au metode usor diferite de abordare a acestei posibilitati. Va puteti imagina ca rezultatul final ar fi, probabil, ca partenerul de cursa sa apara pe buletinul de vot la alegerile generale, dar acest lucru nu este neaparat garantat.

Democratii, imputernicesc Comitetul National Democrat sa aleaga candidatul pentru un „loc vacant” din lista nationala dupa Conventie, in conformitate cu regulile partidului, dupa ce presedintele partidului se consulta cu guvernatorii democrati si cu conducerea Congresului.

La republicanii, daca apare un loc vacant, Comitetul National Republican poate fie sa reconvoace Conventia nationala, fie sa selecteze si sa numeasca el insusi un nou candidat.

Vicepresedintele ar deveni automat „candidatul”?

O nota detaliata a Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS) mentioneaza ca in cazul in care un presedinte in exercitiu devine incapabil sa isi exercite mandatul, dupa ce a castigat nominalizarea partidului, conform celui de-al 25-lea amendament, aceasta ar „ridica” vicepresedintele la presedintie, insa regulile partidului spun ca partidul ar determina cine va deveni candidatul.

Potrivit CRS, niciun partid nu solicita ca vicepresedintele candidatului la presedintie sa fie pus in fruntea listei, desi acesta ar fi in mod evident cel mai probabil scenariu institutional.

A parasit vreodata un candidat cursa dupa conventie?

In timpurile moderne, conform CRS, democratul care candida la functia de vicepresedinte in 1972, senatorul Thomas Eagleton, a fost nevoit sa se retraga dupa conventie, dupa ce s-a descoperit ca era tratat pentru boli mintale. (1972 a fost o perioada foarte diferita! Astazi, din fericire, nu exista nici pe departe stigmatul legat de sanatatea mintala).

Democratii au trebuit sa convoace o reuniune pentru a-l confirma pe Sargent Shriver ca al doilea contracandidat ales al candidatului democrat George McGovern.

Ce se intampla in cazul in care un presedinte ales este „incapacitat” dupa alegeri? In cazul in care, de exemplu, un presedinte ales ar deceda, „calendarul”, timpul, este din nou important.

Conform Constitutiei, alegatorii reuniti in capitalele de stat sunt cei care voteaza in mod tehnic pentru presedintie. In timp ce unele state cer ca acestia sa voteze pentru castigatorul alegerilor din statul lor, in altele au o marja de manevra.

CRS, care citeaza mai multe audieri ale Congresului pe aceasta tema, sugereaza ca ar fi logic ca un vicepresedinte ales sa isi asume pur si simplu rolul de presedinte ales, insa legea in sine este neclara.

Conform celui de-al 20-lea amendament, daca un presedinte ales moare, „partenerul sau de cursa”, vicepresedintele ales, devine presedinte.

„Dar exista si unele dileme cu privire la momentul exact in care o persoana devine presedinte ales. Aceasta se va intampla dupa ce alegatorii se intrunesc in decembrie sau dupa ce Congresul se intruneste pentru a numara voturile Colegiului Electoral, pe 6 ianuarie?”, se intreaba CNN.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: