Presa internationala scrie despre anuntul ministrului roman al Justitiei Tudorel Toader care doreste demiterea sefei DNA Laura Codruta Kovesi si despre protestele de strada pe care le-a declansat decizia acestuia.
Financial Times titreaza ca ”Batalia impotriva coruptiei expune limitele influentei UE”, in timp ce Reuters scrie ca decizia lui Toader „risca sa destabilizeze lupta impotriva coruptiei”, anunta News.ro. De fapt, agentia News.ro este cea care a realizat intreaga revista a presei internationale legate de subiectul revocarii lui Kovesi.
Toader a lansat joi o ”procedura de revocare” a sefei parchetului anticoruptie DNA, amplificand la maximum tensiunea intre majoritatea de stanga si puterea judiciara, comenteaza AFP.
Intr-o conferinta de presa, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, in varsta de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalitati din Romania, ca a ”incalcat” Constitutia si a ”daunat imaginii” tarii in strainatate, noteaza agentia franceza.
”Lupta impotriva coruptiei nu poate sa mascheze comportamente neconstitutionale, ilegale, defaimatoare la adresa responsabililor institutiilor publice”, a declarat Toader, evocand ”fapte intolerabile”.
”Voi declansa procedura de revocare a sefei DNA”, a anuntat ministrul din Guvernul majoritar PSD.
Potrivit legii insa, presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, aflat la cutite cu Guvernul noteaza AFP, este cel care transeaza o destituire a magistratei, in post din 2013.
Iohannis, care i-a luat intotdeauna apararea lui Kovesi, a reactionat rapid, amintind intr-un comunicat ca s-a ”declarat in mai multe randuri multumit de activitatea DNA si conducerii sale, un punct de vedere pe care-l mentine”.
Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit presei, au iesit in strada la Bucuresti si in alte mari orase, imediat dupa anuntul ministrului, in semn de sustinere fata de Kovesi, devenita simbolul luptei anticoruptie in Romania.
Partidele de opozitie, de centru-dreapta, au cerut demisia lui Toader, pe care l-au acuzat ca ”s-a plasat alaturi de infractori”.
PSD s-a felicitat, insa, de decizia ministrului, ”bazata pe argumente clare si solide”.
Toader a acuzat-o pe Kovesi, intr-un rapot de 36 de pagini despre activitatea DNA, ca si-a depasit atributiile si nu respecta autoritatea Parlamentului, noteaza POLITICO.
Kovesi a coordonat cazuri de coruptie contra unor politicieni din multe partide, inclusiv proceduri care-l vizeaza pe liderul PSD Liviu Dragnea si un caz vizandu-l pe fratele fostului presedinte Traian Basescu.
Ministrul a acuzat-o de autoritarism si a criticat-o din cauza refuzului de a se prezenta in fata unei comisii de ancheta parlamentara cu privire la nereguli in alegerile prezidentiale din 2009, stirbind autoritatea Parlamentului si obstructionandu-i puterea, a apreciat el.
Toader afirma ca Kovesi si-a depasit atributiile prin lansarea unei anchete cu privire la modul in care a adoptat Guvernul anul trecut o ordonanta de urgenta care a scos de sub incidenta penala unele fapte de coruptie si care a condus la cele mai ample proteste de strada din istoria Romania, obligand Executivul sa o retraga.
Ministrul lanseaza aceste acuzatii in contextul in care alti membri PSD acuza DNA ca a ”fabricat” probe penale impotriva unora dintre liderii sai, scrie site-ul.
Kovesi a negat aceste acuzatii saptamana trecuta si a denuntat atacuri care nu o vizeaza pe ea ci intregul sistem romanesc al justitiei.
Comisia Europeana (CE) monitorizeaza progresele Romaniei in lupta impotriva coruptiei de la aderarea sa la UE in 2007 si a laudat activitatea DNA, in pofida unor presiuni intense.
In 2017, DNA a trimis 573 de inculpati in judecata in aproximativ 200 de cazuri si a obtinut aproximativ 200 de condamnari definitive a peste 400 de inculpati, potrivit ultimuluii raport al CE din noiembrie.
Anuntul lui Toader, dupa raportul in 20 de puncte, risca sa destabilizeze lupta impotriva coruptiei, comenteaza REUTERS.
O reforma judiciara aprobata de coalitia la putere la sfarsitul anului trecut – criticata de presedinte, mii de magistrati, CE si Departamentul de Stat american – a fost retrimisa in Parlament, in pofida faptului ca unele dintre prevederi au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.
DNA a anchetat parlamentari, ministri primari, magistrati si oameni de afaceri in ultimii ani, expunand conflicte de interes, abuzuri de putere, fraude si acordarea de licitatii in schimbul mitei.
Directia a trimis peste 70 de parlamentari in judecata, incepand din 2006. Presedintii celor doua camere sunt amandoi judecati in cazuri separate, precizeaza agentia.
Sute de protestatari s-au adunat la sediul Guvernului dupa conferinta de presa a lui Toader, scandand ”Nu vei scapa cu asta”.
Alte persoane li s-au alaturat, iar demonstratii au avut loc in cel putin alte trei orase, potrivit unor anunturi postate de participanti pe retele de socializare.
”In caz ca existau oameni care se indoiau ca ministrul justitiei nu este un actor politic, aceasta seara a clarificat acest lucru”, a declarat Sergiu Miscoiu, un profesor de stiinte politice la Univesitatea Babes-Bolyai.
Toader a acuzat-o pe Kovesi de ”deformarea realitatii” despre Romania in interviuri pe tema statului de drept in presa internationala, scrie THE ASSOCIATED PRESS.
Iohannis, care are utimul cuvand de spus in demiterea procurorilor de rang inalt, a respins imediat raportul ministrului ca ”lipsit de claritate” si contrazicand concluziile presedintiei.
Procurorul general al Romaniei Augustin Lazar si-a exprimat si el sustinerea fata de Kovesi, apreciind ca nu exista motive legale sa fie demisa.
Ministrul sustine ca a incercat sa acuze oficiali de rang inalt ”cu orice pret” si nu a actionat impotriva unor abuzuri ale procurorilor.
Insa critici afirma ca propunerea ministrului este menita sa dea staisfactie coalitiei la putere, foarte dura cu Kovesi si lupta impotriva coruptiei.
”Ministrul Justitiei si-a abandonat din nou responsabilitatea de ministru pentru a servi interese politice”, l-a acuzat Platforma Romania 100, un grup condus de fostul premier Dacian Ciolos.
Potrivit ultimului raport al DNA, din februarie 2017, trei ministri, 17 parlamentari, 16 magistrati si alti oficiali au fost investigati in legaturacu fapte de coruptie in 2016, noteaza AP.
Subiectul este abordat pe larg de FINANCIAL TIMES, intr-un material in care titreaza ca ”Batalia impotriva coruptiei expune limitele influentei UE”.
Ziarul face o paralela intre pozitia PSD, mai putin nationalista totusi, si ale altor lideri din UE, precum ungarul Viktor Orban si polonezul Jaroslaw Kaczynski, in pofida esecului de a mobiliza a masinii electorale PSD-iste.
Insa Bruxellesul are unele parghii de presiune asupra Bucurestiului – ambitia sa de a adera la Schengen pana la preluarea presedintiei semestriale a Uniunii anul viitor.
”Protestele anticoruptie din Romania arata, de asemenea, ca multi oameni inca le mai pasa de comportamentul unor politicieni ca Mazare”, conchide ziarul, care o citeaza pe Mihaela Vizante, o studenta in varsta de 21 de ani, care considera ca ”nu poti conduce tara cu coruptia” si care crede ca ”nu toti sunt corupti, iar noi meritam mai mult”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…