analize

Ce scriu marile agentii de presa despre alegerile din Moldova: „Rusia a cheltuit aproximativ o suta de milioane de dolari pentru a influenta votul”

Cetatenii Republicii Moldova au aprobat duminica „la mustata” principiul aderarii tarii lor la Uniunea Europeana, dar rezultatul extrem de strans reprezinta un afront pentru presedinta proeuropeana Maia Sandu, care a raspuns criticand ingerinta straina, comenteaza luni AFP, citata de Agerpres.

In prima sa reactie oficiala, in plina noapte, sefa statului a denuntat „un atac fara precedent la adresa democratiei” si a promis ca „nu va ceda”.

„Grupari criminale, impreuna cu forte straine, ostile intereselor noastre, au atacat tara noastra cu zeci de milioane de euro, minciuni si propaganda, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetatenii si tara noastra intr-o zona de incertitudine si instabilitate”, a declarat presei Maia Sandu, care urmeaza sa aiba o noua interventie in fata presei luni, la ora locala 14:00.

Kremlinul a cerut imediat „dovezi” cu privire la aceste „acuzatii grave”, in timp ce a denuntat „anomalii” in numararea voturilor la referendumul pentru modificarea Constitutiei.

In acelasi timp, Maia Sandu, in varsta de 52 de ani si care candideaza pentru un al doilea mandat de presedinte, s-a clasat pe primul loc in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar se pregateste pentru un al doilea tur dificil.

Dupa o lunga cursa in frunte a taberei „nu”, tabara proeuropeana care a spus „da” la referendumul pentru modificarea Constitutiei a preluat conducerea in Republica Moldova, luni dimineata, cu doar cateva mii de voturi, gratie votului diasporei, dupa numararea a peste 99% din buletinele de vot.

Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 sectii de votare, putin peste 50% dintre participantii la referendum – mai exact 50,37% – au raspuns cu „da” la intrebarea „Sustineti modificarea Constitutiei in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana?”, in timp ce 49,63% s-au opus acestei initiative.

Un al doilea tur de scrutin dificil pentru Maia Sandu

Maia Sandu, care a intors spatele Moscovei dupa invadarea tarii vecine Ucraina si a dus candidatura tarii sale la Bruxelles, convocase acest referendum pentru a-si valida strategia si pentru a determina „destinul” acestei foste republici sovietice de 2,6 milioane de locuitori, noteaza AFP, care adauga: Dar a tras paiul scurt.

Pentru ca aceasta victorie stransa, fara a pune in discutie negocierile de aderare cu Cei 27, „slabeste intr-un fel imaginea proeuropeana a populatiei si leadership-ul Maiei Sandu”, comenteaza pentru AFP politologul francez Florent Parmentier, specialist in regiune.

Prima femeie care a ocupat cele mai inalte functii in 2020, aceasta fosta economista a Bancii Mondiale cu reputatia de incoruptibil a devenit in doar patru ani o personalitate europeana de prim plan.

Intr-un mediu geopolitic complicat, cu Ucraina in razboi si Georgia acuzata de deriva autoritara prorusa, Republica Moldova a dat Bruxellesului motive de speranta, subliniaza expertul.

Or, dupa acest pas inapoi, succesul lui Sandu in turul doi, pe 3 noiembrie, este departe de a fi asigurat.

Cu 42% din voturi obtinute, Sandu este cu mult inaintea lui Alexandr Stoianoglo (26%), un fost procuror in varsta de 57 de ani, sustinut de socialistii prorusi. Dar Stoianoglo poate conta pe rezervele de vot ale unui numar mare de candidati mai putin importanti, iar capcana teribila a „Toti impotriva lui Sandu” risca sa se stranga in jurul presedintei in exercitiu, potrivit analistului.

In timpul campaniei, acest barbat cu aspect sever a cerut „restabilirea dreptatii” in fata unei puteri gata sa incalce drepturile, potrivit opozitiei, si a pledat pentru o politica externa „echilibrata”, care sa includa UE, dar si Rusia.

Coruptie si dezinformare

Pe tot parcursul zilei de duminica, moldovenii au raspuns prezent, inclusiv cei din regiunea separatista Transnistria, care gazduieste o garnizoana de militari rusi.

„Am venit sa-mi dau votul pentru prosperitatea, pacea si bunastarea tarii noastre”, a declarat Olga Cernega, o economista in varsta de 60 de ani, intervievata de AFP la Chisinau.

Altii, precum acest jurist de saizeci de ani care a acceptat sa-si dea doar prenumele, Ghenadie, erau ingrijorati de cotitura „vestica” a Republicii Moldova, de pierderea identitatii.

Intre operatiuni de coruptie si dezinformare, politia a efectuat in ultimele luni 350 de perchezitii si a efectuat sute de arestari de suspecti acuzati ca vor sa perturbe procesul electoral in numele Moscovei.

A fost dezvaluita o schema masiva de cumparare de voturi, care viza pana la un sfert dintre alegatorii asteptati la urne, aminteste AFP.

Potrivit think tank-ului WatchDog, Rusia a cheltuit aproximativ o suta de milioane de dolari pentru a influenta votul, cu ajutorul oligarhului Ilan Sor, refugiat la Moscova dupa o condamnare pentru frauda. Pe retelele de socializare, Sor a ironizat „deruta” Maiei Sandu si „esecul ei lamentabil”.

Voturile, un test

Cele doua voturi, pentru alegerile prezidentiale si pentru referendum, au fost vazute ca un test al angajamentului Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana si de a iesi odata pentru totdeauna de pe orbita Moscovei, comenteaza Reuters.

Agentia de presa britanica adauga ca rezultatul strans la referendum o pune pe Sandu intr-o pozitie fragila in turul doi al prezidentialelor, dat fiind ca ea a militat pentru integrarea in UE.

Republica Moldova a inceput lungul proces de discutii oficiale de aderare in iunie si, sub conducerea Maiei Sandu, si-a propus sa se alature blocului comunitar pana in 2030. Legaturile cu Moscova s-au deteriorat, deoarece Sandu a condamnat invadarea Ucrainei de catre Kremlin si a diversificat aprovizionarea cu energie in afara Rusiei.

Odata cu difuzarea primelor rezultate, duminica tarziu, aproximativ 57% dintre moldoveni au parut initial sa fi votat „nu” la referendum. Pe masura ce au fost numarate mai multe buletine de vot, procentul celor care au votat „da” a crescut treptat si a depasit tabara „nu” luni dimineata devreme.

Analistul politic Valeriu Pasa a spus ca votul „da” a progresat doar datorita prezentei neobisnuit de mari la vot a diasporei moldovenesti si care sprijina in mare masura integrarea in UE.

„Cu astfel de alegeri, in care se pot cumpara zeci de (puncte procentuale), ne va fi foarte greu sa mergem mai departe. Dar trebuie sa ne invatam lectia si sa invatam sa luptam cu acest fenomen”, a apreciat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Brasov: Scripcaru si-a preluat al 5-lea mandat de primar. Comentarii dure pe retelele de socializare: „Sa inceapa coruptia!”

Primarul ales al Brasovului, George Scripcaru, si-a preluat, luni mandatul, in cadrul unei ceremonii in…

6 minute ago

Ciuca, avertisment dupa referendumul din Moldova: „Alegerile din Romania sunt urmatoarea tinta a propagandei Moscovei”

Presedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciuca, a declarat, luni, ca votul cetatenilor Republicii Moldova in…

18 minute ago

Iohannis, despre rezultatele din Moldova: „Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetatenii sai”

Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetatenii sai, a declarat luni presedintele Klaus Iohannis,…

21 de minute ago