Chiar daca organizatia terorista Stat Islamic va fi invinsa intr-o buna zi pe teritoriul ei, lumea s-ar putea confrunta cu o amenintare mult mai mare din partea zecilor de mii de veterani jihadisti caliti in lupte, avertizeaza expertii.
Serviciile de informatii din Statele Unite estimeaza ca aproximativ 30.000 de oameni din 100 de tari au aderat la gruparea ISIS, adaugandu-se numarului deja imens al celor care au luptat de-a lungul anilor alaturi de grupari islamice extremiste mai vechi.
Doar in Afganistan, intre 1996 si 2001, au fost antrenati intre 10.000 si 20.000 de oameni de catre jihadisti, multi dintre ei sub indrumarea lui Osama Bin Laden. Dupa caderea regimului taliban, multi din luptatori s-au imprastiat prin lume, ducand cu ei ideologia radicala.
Oficialii avertizeaza ca veteranii jihadisti reprezinta o amenintare majora pe termen lung la adresa institutiilor vestice prost echipate pentru a le face fata.
„Doar valul curent de aproximativ 250 de luptatori care revin in Franta reprezinta o problema complicata”, a declarat un oficial francez din domeniul contraterorismului, sub protectia anonimatului.
Acesta a spus ca majoritatea vor fi judecati si dusi in inchisori, iar restul vor fi monitorizati indeaproape, insa dificultatea cu care se gasesc dovezi impotriva luptatorilor care se intorc inseamna ca vor sta dupa gratii doar intre cinci si sapte ani.
„Asta inseamna ca in patru sau cinci ani vor fi eliberati primii din inchisori. Problema va reveni”, a declarat oficialul, citat de Bussines Insider. „De aceea trebuie sa ne pregatim de pe acum si sa vedem cum putem reintegra acesti oameni in societate. Unii vor fi traumatizati pentru multi ani. Trebuie sa ne gandim la reabilitare. E o sarcina enorma.”
Oricate eforturi militare sau diplomatice s-ar depune in Siria si Irak, ISIS pregateste de ani buni terenul pentru un razboi global, strangand populatie in califatul autoproclamat. Chiar si fragmentarea sau dispersarea gruparii pot avea efecte secundare tragice.
„Din moment ce doar cei foarte bine caliti in lupte si cei mai radicali vor supravietui, ne vom confrunta cu ceva mult mai rau decat ISIS”, a declarat Mathieu Guidere, expert in radicalizare de la universitatea din Toulouse. „Nu uitati: am crezut ca am eliminat Al-Qaeda prin uciderea lui bin Laden, dar fragmentarea Al-Qaeda a dus la ceva mult mai rau.”
Confruntandu-ne cu institutiile incete ale Uniunii Europene si ale altor state vestice „riscam sa fim tot timpul cu un pas in urma razboiului”, a completat Guidere. „Jihadistii stiu exact cum sa se adapteze la noi conditii. Vor crea structuri noi si forme de actiune adaptate mediului si va deveni din ce in ce mai greu sa luptam cu ei.”
Atacurile asupra ISIS pe teritoriile proprii vor agrava violentele asupra civililor din regiunile apropiate, cel putin pe termen scurt.
„Daca exista perceptia ca populatia locala ajuta la recucerirea teritoriilor de la graupare, va reprezenta in mod sigur un risc ca extremistii sa devina mult mai violenti”, a declarat Matthew Henman, seful Centrului Anti-terorism IHS Jane din Londra. „Vizarea civililor e un mod bun de a submina securitatea si stabilitatea dupa recucerirea teritoriilor, demonstrand ca guvernul nu-i poate proteja”, a mai adaugat Henmann. „Exista si posibilitatea unui efort sporit de a trimite luptatorii straini in tarile de origine pentru reluarea operatiunilor.”
Dupa cum au demonstrat atacurile din Paris de pe 13 noiembrie, agentiile de securitate europene nu reusesc sa analizeze multitudinea de date despre indivizi radicalizati si combatanti intorsi din Orientul Mijlociu. Acestea trebuie sa monitorizeze in continuare si jihadisti mai vechi, din razboaiele din Bosnia, Afganistan si Irak, ce ar putea oricand sa redevina violenti.
„Mult dupa ce Daesh (un alt nume pentru ISIS) va fi cazut, intreaga lume va plati pentru anii de orbire de-a lungul carora a permis monstrului jihadist sa creasca in pragul Europei”, a declarat Jean-Pierre Filiu, expert in extremism islamic de la universitatea Sciences Po din Paris. „In mod clar, tarile europene, care au mai mult de 5000 de jihadisti inrolati in Daesh, vor fi cele mai afectate”, a avertizat acesta.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Ziua internationala impotriva violentei si a bullying-ului in scoli, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcata pe…
Liderul AUR George Simion a oferit o prima reactie dupa ce pagina oficiala a partidului…
Fostul consilier al lui Trump si infractor condamnat Steve Bannon a lansat ideea ca Marjorie…
Australia va fixa varsta minima de acces la retelele de socializare la 16 ani, a…
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca…
Procurorii DIICOT Timisoara au retinut 14 tineri, cu varste intre 19 si 35 de ani,…