Decizia Comisiei Europene de declansare a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivei europene 343/2016 privind prezumtia de nevinovatie este cea mai buna dovada ca ceea ce se intampla in Romania nu este despre reforma in justitie, ci despre interesele personale ale liderului PSD Liviu Dragnea, a declarat, vineri, presedintele USR Dan Barna.
El a afirmat ca aceasta directiva trebuie introdusa pe agenda Parlamentului, dar fara elemente suplimentare care sa „destabilizeze justitia”.
„Decizia de infringement de astazi a Comisiei europene in care Romania, alaturi de alte 10 state, a primit aceasta notificare, este cea mai buna dovada ca ceea ce se intampla in Romania nu este despre reforma in justitie, cat mai ales despre interesele personale ale lui Liviu Dragnea si al clicii sale, pentru ca, daca ne-am fi ocupat cu adevarat de directivele europene pe care Romania ar fi trebuit sa le implementeze, nu am fi ajuns in situatia asta. Este un exemplu foarte clar in care Romania trebuia sa adopte o reglementare europeana, sa introduca in legislatia nationala o directiva care vorbeste despre prezumtia de nevinovatie si despre garantarea suplimentara a acestui principiu de altfel corect si important in justitia nationala, numai ca, in loc de asta, s-au folosit pretextele recomandarilor UE. In realitate, ce s-a intamplat in ultimii doi ani in Romania a fost pur si simplu un atac la destabilizarea institutiilor care functioneaza in justitia nationala”, a precizat pentru Agerpres Dan Barna.
El a spus ca „agenda a fost una diferita”.
„In loc sa facem ceea ce ar fi trebuit sa facem, agenda a fost una diferita, adica personala a domnului Dragnea, legata de problemele sale cu justitia, ajungand in situatia in care Romania este acum notificata de Comisia Europeana asupra intrarii in procedura de infringement”, a adaugat Barna.
Liderul USR a subliniat ca Parlamentul trebuie sa se ocupe de directiva, dar aceasta sa nu fie un pretext pentru alte modificari.
„Pasul urmator ar fi sa implementam aceasta directiva, sa intre pe agenda Parlamentului aceasta directiva, dar ingrijorarea si teama mea este ca, sub pretextul acestei directive, sa nu fie introduse alte elemente suplimentare care sa destabilizeze justitia. Aceasta directiva este o prioritate si ar trebui doar ea in sine introdusa pe agenda Parlamentului, fara sa fie folosite ca pretext pentru alte modificari, ca de altfel s-a incercat cu Hotararile CCR, pentru ca stim foarte mult ca in comisia Iordache, sub pretextul implementarii unor decizii ale CCR, in realitate s-au bagat o gramada de trasnai si de elemente care transforma justitia intr-un instrument nefunctional. Pana la urma aceasta este miza PSD”, a mai spus Barna.
Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, conform site-ului executivului comunitar.
Prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil sunt consacrate in articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (PIDCP) si articolul 11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Directiva ar trebui sa se aplice persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale. Aceasta ar trebui sa se aplice din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni si, prin urmare, chiar inainte ca persoana respectiva sa fie informata de catre autoritatile competente ale unui stat membru, prin notificare oficiala sau in alt mod, cu privire la faptul ca este suspectata sau acuzata.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…