Dominatia dolarului este aici pentru a ramane – dar cea mai mare amenintare la adresa statutului sau de principala moneda de rezerva a lumii este chiar economia SUA, potrivit a doi economisti, relateaza Business Insider.
Steven Kamin, fost director al Diviziei de Finante Internationale a Fed, si Mark Sobel, fost economist al Departamentului Trezoreriei, au subliniat intr-o noua lucrare faptul ca dolarul este de mult timp moneda dominanta la nivel mondial.
Dolarul este cea mai utilizata moneda din lume atat in comert, cat si in rezervele bancilor centrale – si probabil ca va ramane asa, au spus Kamin si Sobel, deoarece utilizarea dolarului depaseste cu mult alte monede.
Dolarul a reprezentat 88% din toate schimburile comerciale zilnice la nivel mondial, potrivit celui mai recent studiu al Bancii Reglementelor Internationale. In plus, a reprezentat aproximativ 55% din toate rezervele bancilor centrale in al treilea trimestru al anului 2023, mult mai mult decat orice alta moneda straina, arata datele Fondului Monetar International.
Unii comentatori au avertizat ca o moneda rivala ar putea inlocui in curand dolarul. Natiunile BRICS fac deja eforturi pentru a elimina treptat dolarul din relatiile comerciale, in timp ce tari precum Rusia si China au propus crearea unei noi monede pentru a contesta dolarul.
Dar aceste amenintari sunt, de fapt, destul de blande in comparatie cu amenintarea la adresa dolarului care provine chiar din SUA, au avertizat Kamin si Sobel, citand riscul unei „deteriorari severe” a situatiei financiare si economice a SUA.
„Avand in vedere polarizarea politica a tarii, disfunctionalitatea Congresului SUA si dezinteresul politicienilor de toate culorile pentru a limita deficitul bugetar tot mai mare al SUA, acest lucru nu este deloc de neconceput”, au spus Kamin si Sobel despre posibila detronare a dolarului.
„Iar daca rezultatul ar fi o crestere sustinuta a inflatiei, o excludere a investitiilor private, o volatilitate financiara sporita si o reducere a dinamismului economiei americane, atunci pierderea dominatiei dolarului ar fi cea mai mica dintre grijile noastre”, se mai arata in document.
Un alt risc provine din fragmentarea economiilor globale in blocuri separate.
„In acest caz, comertul global, productivitatea si cresterea economica ar fi probabil deprimate, iar implicatiile pentru stabilitatea politica si militara internationala ar fi, de asemenea, negative”, se mai spune in analiza.
Alti economisti au avertizat ca situatia fiscala precara a SUA ar putea pune in pericol statutul de lider al dolarului pe pietele globale. Deficitul bugetului federal este pe cale sa atinga 1.600 miliarde de dolari in acest an si 2.600 de miliarde de dolari peste zece ani, potrivit unei proiectii a Biroului de buget al Congresului.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…