Cea mai mare crestere a preturilor din ultimele cinci luni. Analiza: „Modificarile legislative relativ recente au alimentat inflatia”

news

Palatul Victoria

Majorarea accizelor la carburanti, energia, restaurantele, apa si canalizarea au accelerat cresterea inflatiei in luna iulie a acestui an, conform Buletinului Macroeconomic Special al Libra Internet Bank.

Cresterea lunara a preturilor de consum (+0,6%), cea mai ridicata din ultimele cinci luni, a pus inflatia anuala pe o traiectorie de crestere temporara, aceasta „sarind” la 5,4% in iulie a.c., de la 4,9% in luna anterioara, precizeaza sursa citata.

Impulsul a fost dat in principal de „combustibili”, „energie electrica” si „gaze naturale”, care au afisat o crestere lunara agregata de peste 2%, la care s-au adaugat scumpirile lunare importante ale serviciilor „apa-canal” si cele de „alimentatie” (restaurante, cantine).

Pretul acestora din urma a crescut notabil la nivel lunar cu 2% si respectiv 1,3%. Excluzand impactul cresterii preturilor la produsele si serviciile mentionate mai sus a caror pondere agregata este de peste 22% din cosul de consum, inflatia anuala ar fi coborat la 4,3% in iulie a.c. Rata inflatia de baza (CORE 2 ajustat) a continuat sa scada in iulie pana la 5,5% (de la 5,7% in iunie a.c.) insa ritmul de descrestere a fost cel mai redus din ultimele sase luni, sustin autorii Buletinului, citati de Agerpres.

Conform estimarilor bancii, incetinirea trendului anual al inflatiei de baza in ultimul an (iulie 2023-iulie 2024) a fost sustinuta de componenta
alimentara, in timp ce serviciile si produsele nealimentare au generat mai degraba o presiune ascendenta.

„Intr-adevar, in ultima perioada se observa o tendinta de destindere a preturilor produsele nealimentare care sunt componente ale CORE2 ajustat. Daca aceasta tendinta se mentine, inclusiv la nivelul serviciilor, atunci CORE2 ajustat si-ar putea mari aportul la incetinirea preturilor de consum per ansamblu in perioada urmatoare.

Ne mentinem, deocamdata, prognoza de inflatie pe final de an la 4,6%, in conditiile in care semnalele privind continuarea procesului de dezinflatie nu sunt totusi prea puternice. Exista o serie de riscuri a caror materializare fie este evidenta de ceva vreme si va fi si in continuare (exemplu cresterea alerta a veniturilor populatiei), fie incepe sa se materializeze (productia agricola autohtona slaba, volatilitatea preturilor la energie)”, se arata in analiza mentionata.

Acest mix de crestere alerta a veniturilor si productie agricola slaba ar putea duce la o tendinta de amplificare a avansului preturilor produselor alimentare, iar luna iulie a transmis deja un prim semnal in acest sens (pretul alimentelor a crescut cu 0,1% fata de iunie, cand, in mod normal, iulie consemna reculuri lunare la aceasta categorie de produse; de asemenea, pretul lunar al „legumelor” a ramas aproape neschimbat in iulie).

„In acelasi timp, modificarile legislative relativ recente au inceput sa induca o volatilitate a pretului electricitatii si gazelor naturale, ceea ce da o nota de impredictibilitate traiectoriei lunare a inflatiei.

Mai mult, capacitatea limitata de productie a energiei pe plan local accentueaza incertitudinea cu privire la evolutia in viitor a pretului energiei si mai ales a impactului acestuia asupra inflatiei, avand in vedere ponderea mare in cosul de consum a energiei electrice si gazelor naturale (peste 18% cumulat).

Banca centrala si-a redus recent prognoza de inflatie la 4% pe final de an, de la 4,9% anterior, semnaland insa ca balanta riscurilor la adresa inflatiei este orientata mai mult spre crestere. In acelasi timp, guvernatorul BNR a mentionat ca politica monetara este in mare masura restrictiva, avand in vedere diferentialul pozitiv intre nivelul dobanzii si cel al inflatiei. Aceasta arata ca banca centrala ramane „in garda” in ceea ce priveste inflatia, mai ales pe termen scurt”, se mai precizeaza in analiza Libra Internet Bank.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: