„Cea mai mare ferma eoliana offshore din lume” a inceput sa produca energie electrica

externe

parc eolian pe mare, energie

Un proiect descris ca fiind „cel mai mare parc eolian offshore din lume” a facut un pas important in weekend, dupa ce a a inceput sa produca energie, relateaza CNBC.

Situat in largul coastei de nord-est a Angliei, in Marea Nordului, parcul eolian Dogger Bank este dezvoltat in trei faze – A, B si C – si va avea o capacitate totala de 3,6 gigawati atunci cand va fi complet functional. A fost propusa deja o a patra faza, cunoscuta sub numele de Dogger Bank D.

„Prima turbina a proiectului de la Dogger Bank A a inceput sa se invarta si sa produca energie electrica la ora 20.37 BST, sambata, 7 octombrie”, a precizat proiectul Dogger Bank Wind Farm intr-un anunt facut luni.

„Energia de la prima turbina eoliana offshore este acum transmisa la reteaua nationala din Marea Britanie prin intermediul sistemului de transmisie de curent continuu de inalta tensiune … de la Dogger Bank”, a adaugat acesta.

Dimensiunea proiectului este considerabila, cei care il sustin afirmand ca va putea alimenta pana la 6 milioane de locuinte pe an. Dogger Bank foloseste turbinele uriase Haliade-X de la GE Vernova, care au palete de 107 metri.

Dogger Bank este un parteneriat de tip joint venture la care participa SSE Renewables, Equinor si Vargronn, care detin participatii de 40%, 40% si, respectiv, 20%.

Alistair Phillips-Davies, directorul general al SSE, a declarat ca Dogger Bank „va oferi un impuls semnificativ pentru securitatea energetica, accesibilitatea si pozitia de lider in combaterea schimbarilor climatice in Marea Britanie”.

„Acesta este exact modul in care ar trebui sa raspundem la criza energetica”, a adaugat el.

Equinor este o companie norvegiana mai cunoscuta pentru productia de petrol si gaze, dar este implicata si in proiecte de energie eoliana precum Dogger Bank si Hywind Tampen.

„Un mega-proiect de energie regenerabila precum Dogger Bank constituie un centru eolian industrial in inima Marii Nordului, jucand un rol major in ambitiile Regatului Unit in ceea ce priveste energia eoliana offshore si sustinand ambitiile sale de emisii de carbon net zero”, a declarat Anders Opedal, CEO al Equinor.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat vestea. Sunak – care s-a confruntat cu critici aspre din partea unor oponenti dupa schimbarea politicii climatice – a descris energia eoliana offshore ca fiind „esentiala pentru a genera energie regenerabila si eficienta care poate alimenta casele britanice din marile britanice”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: