Cea mai veche bucata de branza din lume descoperita intr-un mormant vechi de 3600 de ani
Cand un sicriu vechi de 3.600 de ani a fost deschis in cimitirul Xiaohe din Xinjiang, China, in timpul unor sapaturi arheologice in 2003, pe gatul unei tinere mumificate a fost gasita o substanta. In ciuda faptului ca la acea vreme parea o bijuterie, oamenii de stiinta au spus acum ca au identificat proba ca fiind cea mai veche bucata de branza din lume, potrivit Sky News.
„Branza obisnuita este moale. Aceasta nu este. Acum s-a transformat intr-un praf foarte uscat, dens si dur”, a explicat Qiaomei Fu, cercetator la Academia Chineza de Stiinte din Beijing pentru NBC News.
Ea a explicat ca atunci cand sicriul femeii a fost exhumat, s-a descoperit ca acesta este bine conservat din cauza climatului uscat din Bazinul Tarim.
In timp ce productia de branza a fost descrisa in istorie, cercetatorii au aratat intr-un studiu publicat in revista Cell ca „istoria lactatelor fermentate s-a pierdut in mare masura in antichitate”.
Fu a spus ca ea si echipa ei au luat probe din trei morminte din Cimitirul Xiaohe si au procesat ADN-ul pentru a urmari evolutia bacteriilor de-a lungul a mii de ani. Probele au fost apoi identificate ca branza de chefir, obtinuta prin fermentarea laptelui folosind boabe de chefir, si au existat, de asemenea, dovezi ale utilizarii laptelui de capra si de vaca.
Potrivit cercetatorilor, utilizarea branzei de chefir arata modul in care populatiile din epoca bronzului au interactionat si cum oamenii Xiaohe, despre care se stia ca sunt genetic intoleranti la lactoza, consumau lactate inainte de era pasteurizarii si refrigerarii.
„Aceste mostre de branza chefir veche de 3.500 de ani se numara printre putinele resturi de lactate conservate de mai bine de 3.000 de ani si au fost produse de populatia Xiaohe din epoca bronzului, o populatie care poseda stiluri de viata si tehnici mixte”, au scris ei in Cell.
Cu toate acestea, intrebata de NBC daca branza este comestibila si daca ar incerca-o, Fu a raspuns categoric: „Niciodata”.