analize

Cecenii, de la „spaima rusilor” timp de 200 de ani la trupe de asasini ai lui Putin. Cum au fost pacaliti de Imperiul Rus

Poporul cecen, celebru in anii ’90 datorita razboaielor de independenta fata de Rusia, a reaparut in prim-planul stirilor pe plan mondial dupa ce soldatii trimisi de presedintele Ceceniei, Ramzan Kadirov, s-au implicat in razboiul din Ucraina ca parte a armatei ruse invadatoare.

Pe de alta parte, unitati de voluntari ceceni care se opun Rusiei, pe care o considera dusmanul lor absolut, precum si dominatiei brutale a lui Kadirov in Cecenia, lupta de partea ucrainenilor in acest conflict.

„Kadirovtki”, asa cum sunt numiti acei combatanti care fac parte din armata rusa, au in general rol de trupe de soc sau trupe insarcinate cu misiuni speciale.
Publicatia Pravda de la Kiev scrie ca, alaturi de alte unitati ale armatei ruse, aceste unitati trag chiar asupra fortelor ruse care evita sa intre in lupta cu ucrainenii sau se retrag foarte devreme.

Cecenii actioneaza pe principiul asa-numitelor „trupe de bariera”, cu tactici asemanatoare celor folosite de Armata Rosie in Al Doilea Razboi Mondial pentru a-si forta soldatii sa lupte pana la moarte.

O alta misiune cu care au fost insarcinate trupele lui Kadirov a fost aceea de a intreprinde asasinate asupra oficialilor ucraineni de rang inalt. O unitate cecena speciala, condusa de generalul Magomed Tusaiev, a fost distrusa de ucraineni in primele zile ale razboiului, in apropiere de Kiev, iar comandantul acestora a fost ucis.

In ciuda demonstratiilor publice de loialitate fata de Putin organizate de Kadirov, cecenii nu au fost cunoscuti drept cei mai fideli membri ai fortelor ruse. Din contra, istoria lor din ultimii 200 de ani este o istorie in care luptele feroce cu rusii au alternat cu perioade in care cecenii au fost victimele crimelor, deportarilor, arestarilor in masa si ale altor abuzuri comandate de puterea de la Moscova, ca s-a numit Imperiul Tarist, URSS sau Federatia Rusa.

Cecenii – lupte sangeroase si o lunga rezistenta

Conflictele dintre rusi si ceceni care au dus la ocuparea tarii de catre Rusia au inceput la sfarsitul secolului XVIII, pe masura ce Imperiul Rus se intindea in Muntii Caucaz. Cecenii, alaturi de alte natiuni de munteni din regiune, mai ales ingusii, care sunt considerati membri ai aceluiasi popor, erau vazuti de rusi drept unii dintre cei mai feroce luptatori pe care i-au intalnit, deseori capabili sa lupte pana la moarte.

Primul razboi ruso-cecen a avut loc intre 1785 si 1794, cand imamul (lider religios musulman) Seik Mansur a unit popoarele din regiune impotriva Moscovei. Desi efortul sau a fost infrant si el capturat, cecenii si-au pastrat cea mai mare parte a teritoriului. Cecenii s-au remarcat prin tenacitate si capacitatea de a purta eficient lupte de gherila.

Al doilea razboi a fost si cel mai indelungat si sangeros, desfasurat intre 1817 si 1864. In prima sa parte, rusii s-au remarcat prin atrocitati de tot felul, de la deportari sau executii in masa la distrugerea unor sate intregi.

In a doua sa parte, popoarele din Caucaz s-au unit sub conducerea lui Samil, un imam de origine avara care a ramas un personaj legendar pana in zilele de azi. El a obtinut numeroase victorii impotriva rusilor si i-a tinut pe acestia departe timp de mai multi ani.

In cele din urma, popoarele din Caucaz, in frunte cu cecenii, au fost fortate sa incheie pace. Din nefericire pentru ele, Imperiul Rus le-a pacalit. Desi li s-a promis autonomie in schimbul pacii, Cecenia si regiunile din jur au fost anexate fara a li se acorda libertatile promise.

Perioada sovietica – de la independenta la anexare si marile persecutii

Prabusirea Imperiului Rus din timpul Primului Razboi Mondial, in 1917, le-a adus cecenilor ocazia sa-si dobandeasca independenta. Aceasta a durat doar pana in 1922, cand Rusia sovietica refacuta dupa razboiul civil a reusit sa ocupe din nou Cecenia.

Cecenii au incercat din nou sa reziste, atat in timpul colectivizarii fortate din anii 1920, cat si in timpul revoltei din 1932, insa sovieticii au reusit sa zdrobeasca eforturile poporului caucazian.

Vremurile cele mai grele au venit pentru ceceni in Al Doilea Razboi Mondial. Acuzati in masa de colaborare cu Germania nazista, desi in realitate multi ceceni si ingusi luptasera impotriva germanilor in Armata Rosie, au suferit unul dintre cele mai mari episoade de purificare etnica din istorie.

In februarie 1944, cea mai mare parte a poporului cecen-ingus, adica jumatate de milion de oameni, a fost pur si simplu deportata cu forta in Siberia si Asia Centrala din ordinul guvernului sovietic de la Moscova. Dupa cele mai multe estimari, aproximativ 200.000 dintre ei au murit, din cauza conditiilor, a foametei sau a executiilor armatei si serviciilor secrete sovietice.

O noua incercare pentru independenta si tradarea Kadirovilor

Caderea URSS a adus un nou efort al cecenilor de a se separa de Moscova. Proclamata republica independenta sub numele de Republica Ickteria, Cecenia a reusit sa-si protejeze si sa-i fie recunoscuta de rusi, de facto, aceasta independenta, la capatul unui razboi brutal desfasurat intre 1994 si 1996.

Libertatea cecenilor a durat doar cativa ani. Rusii, la care Vladimir Putin a devenit premier, apoi presedinte, au invadat din nou Cecenia si au reusit sa o ocupe in 1999-2000.

Victoria rusilor a fost ajutata de un factor important. Ahmad Kadirov, tatal actualului presedinte si liderul religios al republicii, si-a tradat compatriotii si a trecut de partea Moscovei. Ca rasplata, el a devenit presedintele Ceceniei.

Rezistenta cecena nu s-a oprit insa, ci a continuat timp de multi ani prin actiuni de gherila si atentate. Ahmad Kadirov insusi a fost ucis intr-un atentat cu bomba.

Fiul sau, Ramzan, a pus insa mana pe putere, treptat, si a devenit in cele din urma presedinte. In cativa ani, el a instaurat o adevarata tiranie in Cecenia, folosindu-se de asasinate, arestari si persecutii. Kadirov este acuzat frecvent de abuzuri grave la adresa drepturilor omului de catre organizatiile internationale.

El i-a devenit insa foarte util presedintelui rus Vladimir Putin, in primul rand pentru ca a zdrobit miscarea cecena de rezistenta si a asigurat dominatia Moscovei, primind in schimb puteri aproape nelimitate.

Totodata, Kadirov este acuzat ca face „treburile murdare” ale Moscovei, inclusiv prin eliminarea sau terorizarea opozantilor politici ai lui Vladimir Putin.

Presedintele cecen a fost acuzat chiar ca se afla in spatele asasinarii celebrei jurnaliste ruse de opozitie Anna Politovskaia, dar si a cunoscutului opozant al lui Putin, Boris Nemtov. Ambii au fost ucisi de ceceni aflati in legatura cu Kadirov.

Astazi, fortele armate cecene, altadata cele mai mari opozante ale rusilor, lupta pentru acestia in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Recent Posts

Retea de hackeri si asasini platiti, care-si oferea serviciile pe Dark Web, destructurata la Bucuresti de agentii FBI

Agenti FBI au descins la cinci adrese din Romania dupa ce mai multi hackeri au…

30 de minute ago

„Romania Educata”: unii copii maghiari si romani din Harghita si Covasna se inteleg intre ei vorbind… engleza

In Harghita si Covasna, unii copii romani si maghiari comunica intre ei in limba engleza!…

O oră ago

Cei trei copii din Hunedoara dati disparuti si gasiti in Serbia au fost adusi in tara, impreuna cu tatal lor

Cei trei frati care au fost dati disparuti din judetul Hunedoara la inceputul acestei saptamani,…

2 ore ago