CEDO intreaba Rusia daca ii incalca dreptul la viata lui Navalnii. Kremlinul spune ca Putin are alte treburi
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis luni intrebari Rusiei despre conditiile de detentie a opozantului Aleksei Navalnii, la cateva ore dupa anuntul spitalizarii sale si in contextul in care sustinatorii se tem pentru viata sa, relateaza AFP.
Soarta principalului opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, incarcerat in Rusia de la inceputul lunii februarie si aflat in greva foamei de trei saptamani, alimenteaza tensiunile diplomatice intre Rusia si Uniunea Europeana.
CEDO a adresat o serie de intrebari guvernului rus despre soarta opozantului, printre care si daca detentia ii incalca dreptul la viata.
Organul judiciar al Consiliului Europei, din care si Rusia face parte, intreaba de asemenea Moscova in ce masura conditiile detentiei lui Aleksei Navalnii si tratamentul la care este supus respecta dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului legate de „dreptul la viata” si interzicerea torturii.
Cazul este in mod vizibil tratat cu o celeritate speciala de CEDO, fiind inaintat in urma cu doar trei luni. In mod obisnuit, aceste solicitari de informatii sunt comunicate guvernelor vizate in intervale de timp mult mai lungi, potrivit Agerpres.
Potrivit sustinatorilor sai, Navalnii sufera de mari dureri la spate, din cauza unei duble hernii de disc. El sufera de asemenea de pierderi ale senzatiei la picioare si brate.
CEDO a cerut in februarie eliberarea lui Aleksei Navalnii, invocand faptul ca viata opozantului este in pericol, acesta fiind in august 2020 victima unei otraviri pentru care el a acuzat Kremlinul.
Luni, el a fost spitalizat dupa trei saptamani de greva foamei si a acceptat, conform autoritatilor penitenciare ruse, sa urmeze „o terapie cu vitamine”.
Kremlinul: Putin nu se ocupa cu monitorizarea starii de sanatate
Raspunzand ingrijorarilor liderilor lumii, Kremlinul a transmis ca presedintele Vladimir Putin are alte atributii, in care nu intra si monitorizarea starii de sanatate a lui Navalnii.
„Nu am informatii ca presedintele ar verifica ceva in legatura cu acest subiect”, a spus Peskov, intrebat daca Vladimir Putin verifica modul in care sunt respectate drepturile lui Navalnii in colonia penitenciara.
Peskov a subliniat ca „presedintele rus se ocupa de elaborarea discursului catre Adunarea Federala”, „un eveniment extrem de important pentru noi si pentru intreaga noastra tara”.
Potrivit lui Peskov, lui Putin i se relateaza despre situatia cu Navalnii in scrisori din partea unor activisti rusi si straini.
„Insa, fara indoiala, acest lucru nu poate constitui un motiv pentru anumite actiuni ale presedintelui, pentru ca presedintele nu poate intreprinde actiuni de monitorizare a starii de sanatate a unui detinut”, a declarat Dmitri Peskov, subliniind ca de aceasta problema se ocupa Serviciul federal pentru penitenciare din Rusia (FSIN) si ca „exista un anumit regulament”.
De altfel, reprezentantul Kremlinului a declarat ca nici el nu detine informatii despre starea de sanatate a bloggerului. „Prin urmare, nu pot sa cred pe cuvant afirmatiile despre cine stie ce stare critica a lui Navalnii”, a spus el.
Intrebat despre apelul semnat de mai multe personalitati straine, din domenii diferite, in legatura cu starea de sanatate a lui Navalnii, Peskov a raspuns: „Nu cred, la drept vorbind, ca majoritatea covarsitoare dintre cei care au semnat mentionata scrisoare, daca nu chiar toti, au vreo idee despre ce si despre cine este vorba”.