Cei doi astronauti americani de la bordul Statiei Spatiale Internationale ar putea ramane blocati in cosmos pana in 2025

externe

astronauti, blocati, Statia Spatiala Internationala

Cand doi astronauti americani au decolat intr-o misiune de testare la Statia Spatiala Internationala pe 5 iunie, se asteptau sa se intoarca acasa in cateva zile. Dar lucrurile nu au mers chiar conform planului.

De fapt, Barry „Butch” Wilmore si Sunita Williams sunt inca acolo, plutind deasupra Pamantului dupa aproape doua luni. Cei doi – care sunt blocati pe o perioada nedeterminata – se confrunta acum cu perspectiva brusca de a rata complet revenirea pe Pamant in aceasta vara si chiar de a petrece Craciunul si Anul Nou in spatiu.

Wilmore, 61 de ani, si Williams, 58 de ani, au zburat cu o nava spatiala Boeing Starliner catre statie. Acesta a fost primul zbor de acest gen cu oameni la bord si a fost un test menit sa vada cum functioneaza noua nava spatiala inainte de a fi utilizata mai regulat, transmite BBC.

Cu toate acestea, au aparut probleme pe masura ce nava se apropia de statie. Printre acestea s-au numarat scurgeri in sistemul de propulsie si oprirea unora dintre propulsoare.Prin urmare, desi au ajuns in siguranta la statia spatiala, cei doi vor avea nevoie de un mod de transport alternativ pentru a ajunge acasa, deoarece Starliner nu este considerat sigur pentru a se intoarce pe Pamant.

In cadrul unei conferinte de presa de miercuri, oficialii NASA au declarat ca nu au fost luate decizii ferme in ceea ce priveste urmatorii pasi.

O optiune potentiala luata in considerare, au spus ei, este atasarea celor doi astronauti la o misiune care este programata sa fie lansata in septembrie, si intoarcerea lor pe Pamant cu acea misiune in februarie 2025.

Zborul catre statia spatiala va fi efectuat de o nava SpaceX Crew Dragon. Planul initial prevedea prezenta la bord a patru membri ai echipajului, insa doua dintre locuri ar putea fi lasate libere daca va fi necesar. Acest plan ar insemna ca astronautii ar petrece mai mult de opt luni – in loc de opt zile – la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: